I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Baba Mrazica delila paketiće deci u vrtiću u Aradcu

U vreme novogodišnjih praznika deca željno iščekuju najstarijeg i najsimpatičnijeg deku na svetu. Deda Mrazu se pišu pisma sa željama, a kiti se i jelka kako bi on mogao da ostavi paketiće. Deca u vrtiću u Aradcu mogu da se pohvale da njima poklone donosi i Baba Mrazica. Naime, mesna organizacija penzionera iz ovog sela na čelu sa Radom Petraš već 10 godina tradicionalno obezbeđuje darove za predškolce.

Rada Petraš kao Baba Mrazica

U celom svetu paketiće deci nosi Deda Mraz. U Aradcu stiže i Baba Mrazica. I tako već 10 godina.

PerSu marketi

„Danas organizujemo dodelu paketića zabavištancima. Poklone su obezbedili sami penzioneri. Nemamo sponzore. Dokle god budemo mogli nastavićemo ovu tradiciju. Deca se raduju. Nije veliki poklon, ali je od srca. Deca se raduju kad dobiju i jednu čokoladicu, a ne paketić. Pre 10 godina podelili smo 37 paketića. Na žalost, broj dece u selu se smanjuje iz godine u godinu. Ove godine imamo 20-oro dece. Natalitet jako pada. Kažem, koliko god da bude dece i dok mi budemo mogli mi ćemo pripremati paketiće. Bez obzira da li će ih biti 50 ili 20“, kaže Rada Petraš, predsednica Mesne organizacije penzionera Aradac tj. Baba Mrazica.

„Sredstva za paketiće smo obezbedili tako što je svako dao onoliko koliko je mogao. Kupili smo slatkiše i igračke. Svake godine je u paketićima jedna lopta, slatkiši i grickalice. To je za njih veliko, jer oni vole da dobiju igračku, bilo kakvu. Mi od prvog dana praktikujemo da to bude lopta“, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Baba Mrazica se pamti čitav život

Deca se veoma iznenade kada umesto Deda Mraza vide Baba Mrazicu. Ali, to im ostaje uspomena za ceo život.

„Sad će devet godina već kako mi se jedno dete javlja na ulici i kaže evo naša Baba Mrazica. Svi to pamte. Ja im delim bombone i čokoladice, oni meni pevaju, pevamo zajedno. Deca su jako skromna. Dosta im je da vide Baba Mrazicu i već su srećni. Retko gde se dešava da Baba Mrazica donosi poklone. I ja ih, kao i Deda Mraz prvo pitam da li su bili dobri da bih znala da li da im dam paketiće. Oni uvek svi kažu da su bili dobri. Za ovih 10 godina još se nije desilo da neko nije bio dobar“, kaže Baba Mrazica.

Iako je skoro polovina decembra dosta mališana još nije poslala svoje želje Deda Mrazu. Ali, tačno znaju šta bi voleli da dobiju u paketiću.

„Ja sam malo bio nevaljao, ali sam puno bio dobar. Nisam još pisao Deda Mrazu. Voleo bih da dobijem bokserske rukavice“, kaže šestogodišnji Nikola.

„Nisam pisao Deda Mrazu, ali ću mu pisati da mi donese auto policijski u koji mogu ja da sednem, jedan mali auto i trotinet“, objašanjava Marko koji ima pet godina.

„Ove godine sam bio dobar. Stalno sam slušao. Deda Mrazu nisam pisao jer nisam znao kako se piše. Želim da mi Deda Mraz donese odelo Spajdermen“, kaže Nemanja, 6 godina.

„Ja sam crtala Deda Mrazu. Crtala sam sunce i igračku. Mislim da mu je vaspitačica poslala crtež i da će on znati  šta sam poželela. Poželela sam i loptu, a evo u ovom paketiću imam loptu. Znam da je to lopta, zato što sam osetila u rukama da je to lopta. I svi smo dobili lopte. Volela bih i neku lutku da dobijem i sirenu“, objašnjava petogodišnja Ilona.

Deca jedva čekaju da stignu kući i da otvore paketiće

Vaspitačice u vrtiću kažu da se deca uvek raduju kada im kažu da će ih posetiti Baba Mrazica.

„Deca su ushićena, ne mogu da dočekaju da dođe Baba Mrazica. Nekoliko dana već pričamo da će ona doći. Danas su svakih 15 minuta pitali kada će doći. Ja sam im rekla da putuje i da će stići. Presrećni su, raduju se paketićima. Mi ne pripremamo nikakav poseban program. Uglavnom recitujemo pesmice koje učimo u toku školske godine. Decembar je mesec praznika, tako da svakako imamo prigodne recitacije. To sve spontano izvedemo, da nema tenzije i da svima bude lepo. Kada se sve završi i kada dobiju paketiće oni bi želeli odmah da ih otvore, ali mi uspemo da istrajemo da ih ipak otvore kod kuće da svi vide šta su dobili. Da se ne bi desilo da ovde pogube to što su dobili ili da izmešaju paketiće“, objašnjava Vjera Goda, vaspitačica.

Koliko ovakve akcije znače deci dokazuju osmesi koji im nisu silazili s lica. Da bi se i Baba Mrazica sećala posete vrtiću od dece je dobila zahvalnicu i knjižicu sa njihovim crtežima.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh