I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Biblioteka u doba pandemije: Audio knjige i pričaonica, budite i vi „čitač“

Tokom trajanja vanrednog stanja, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ zatvorena je za korisnike.

Zatvorene su i čitaonice biblioteke, međutim, da bibliotekari vredno rade i u ovakvim okolnostima, pokazuje i interakcija sa svim ljubiteljima knjige putem sajta i društvenih mreža ove ustanove kulture.

Već prvih dana propisane izolacije, bibliotekari su putem društvenih mreža podsetili da su na njihovom sajtu svima dostupne audio knjige za decu. koje je zrenjaninska biblioteka objavila 2018. godine.

PerSu marketi

ŠEST AUDIO KNJIGA ZA DECU

Radi se o šest audio knjiga za decu:„Tegleća sreća“ Dušana Pop Đurđeva, „Zrenjaninski vatromet – 30 pisaca za decu“, „Kadse razboleo petak“ Dejana Aleksića, „Bezobrazne note i nevaljale ajkule“ Jasminke Petrović, „SMS priče“ Igora Kolarova i „Bajke plene i sa scene“ Dejana Aleksića.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prve tri knjige pročitala je profesorka srpskog jezika i književnosti, Jadranka Štefković Petrović, „SMS priče“ čitali su direktor i bibliotekari zrenjaninske biblioteke, uz specijalnu podršku Zorana Kostića Caneta, frontmena „Partibrejkersa“, koji je pročitao priču „Cane milsilac“. Kuriozitet jeste i činjenica da je jedna od najpoznatijih autorki za decu i mlade danas, Jasminka Petrović, pročitala svoju knjigu „Bezobrazne note i nevaljale ajkule“, a dramski tekst Dejana Aleksića „Bajke plene i sa scene“ čitali su glumci zrenjaninske lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša
Jovanović“, Snežana Popov , Miroslav Maćoš i Jovan Caran.

Informacija objavljena kao podsetnik na društvenim mrežama da su zvučne knjige zrenjaninske biblioteke svima dostupne, u ovim, vanrednim okolnostima naišle su na izuzetan odjek. Osnovci i učitelji pozdravili su ovu vest, posebno ukoliko imamo u vidu da se „SMS priče“ Igora Kolarova nalaze na spisku obavezne lektire, a da zbog trenutne situacije deca nisu stigla da knjige za školsku lektiru pozajme na vreme.

Takođe, stizale su pohvale i poruke zahvalnosti i od brojnih učitelja sa teritorije cele Srbije, a neki od njih su upravo zrenjaninske audio knjige preporučili svojim đacima kao lektiru.

– Izuzetno smo zahvalni prosvetnim radnicima, i svima koji su nam se javili i pohvalili naš trud da jedan broj dečjih knjiga koje je biblioteka objavila, uradimo i u audio formatu. Prema svim statistikama, vest je videlo preko 20.000 ljudi, a knjige su više stotina puta prelušavane. Verujemo da se u ovim okolnostima, uz slušanje audio knjiga, može vežbati i fokusiranje pažnje, koncentracija, uz uživanje u lepoj reči i kvalitetnim književnim
delima“ – poručuju iz Biblioteke.

PRIČAONICA ZRENJANINSKE BIBLIOTEKE

Uz već postojeće audio knjige, zrenjaninski biblitekari želeli su pomognu da se ovaj težak period prebrodi i tako što ćemo se ujediniti, ali na, po sve nas, bezbedan način. Započeta je kampanja na društvenim mrežama koja nosi nazi „PRIČAonica zrenjaninske biblioteke.

– Kao u Bokačovom „Dekameronu“, u kom su junaci pobegli iz Firence u kojoj je harala kuga i otišli u na sigurno mesto, pa tamo jedni drugima pričali priče kako bi se zabavili i prekratili vreme, kao Šeherezada koja je takođe pričom vreme pretvarala u saveznika, tako smo i mi došli na ideju da se kroz priču ujedinimo. Sada to možemo samo putem interneta, pa smo pozvali ljude da se svojim telefonima snime dok čitaju omiljenu priču, može biti i literatura za decu, kao i za odrasle, a potom nam audio materijal proslede kako bismo ga objavili na Jutjub kanalu biblioteke i fejsbuk stranici.

Benefiti su višestruki: sam narator kvalitetno provodi vreme nastojeći da „zadatak“ što bolje obavi, a verujemo da je skretanje misli ka nečemu lepom ovih dana svima nama potrebno. Ujedno, promovišemo kulturu i kulturu čitanja – uvek i svuda. U objavljenim audio pričama mogu svi da uživaju, a posebno deca i stariji koji otežano čitaju samostalno, a moramo da mislimo i na one koji u knjigama mogu da uživaju jedino u ovom formatu – slepe i slabovide osobe. Bibliotekari će sav materijal koji stigne proslediti i Međuopštinskom savezu slepih i slabovidih
Zrenjanin, u nadi da će u periodu izolacije i njima značiti.

 

„ČITAČI“ MOGU BITI I DECA

– Pozivamo sve koji žele da podrže našu inicijativu da na fejsbuk stranici „Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ pronađu par jednostavnih smernica kako da i sami doprinesu da baza audio knjiga stvarana u vanrednim okolnostima postane bogata i raznovrsna. „Čitači“ mogu biti i deca, to bi mogao biti još jedan vid zabave dok se ne vrate u školske klupe.

Audio snimak poslati na sledeću mejl adresu:

pricaonica.zrbiblio@gmail.com

Priče su objavljene na Jutjub kanalu:

https://www.youtube.com/channel/UC7jPrBCRkHrVWmICYPJux8w

i na sajtu biblioteke:

https://www.zrbiblio.rs/index.php/sr-YU/pricaonica

BIBLIOTEKA ŠTAMPA I VIZIRE ZA MEDICINARE

3D štampač zrenjaninske biblioteke na zadatku: izrađuju se 3D viziri za maske, koji će biti prosleđene medicinskim radnicima.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh