I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Danas je Aranđelovdan – ovaj anđeo silazi među ljude kao putnik ili prosjak

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave veliki praznik Sabor Svetog Arhangela Mihaila, koji je u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. U crkvenom kalendaru označen je crvenim slovom.

Sveti arhangel Mihailo, u pravoslavnoj ikonografiji ima čitav niz motiva i obeležja. On se pojavljuje i pre stvaranja vidljivog sveta kao najveći borac i vojskovođa nebeske vojske protiv pobunjenog Lucifera. On je sa isukanim ognjenim mačem čuvao vrata zemaljskog raja iz kojeg su izgnani Adam i Eva. Slika se i kao „merač duša“ (u scenama Poslednjeg suda), kako duše upućuje ka nebu. Predstavljen sa providnom kuglom u ruci, arhangel Mihailo označava se i kao „Predstavnik, zaštitnik, čuvar Nebeskog carstva“.

Arhangel Mihailo u Crkvenom predanju naziva se još i Veliki vojskovođa, zapovednik vojske, arhistratig, ili kako ga Njegoš u delu Luča mikrokozma naziva „polkovodac“ – vođa pukova nebeske voske.

Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća! Zato, ako ujutru bude vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko bude oblačno i tmurno, biće mnogo padavina, i godina bez mnogo sunčanih i lepih dana. Čim ustanete, pogledajte u nebo, i saznaćete kakva godina je pred nama. Verovanje kaže da ovaj anđeo nije umro i da silazi među ljude kao putnik ili prosjak. U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Sveti Arhangel Mihailo hramovna slava Ruske crkve

Hramovna slava Crkve Svetog arhangela Mihaila u Zrenjaninu, poznatije pod imenom Ruska crkva, obeležena je usled specifične situacije u prisustvu malog broja vernika. Na ovom hramu počela je i temeljna rekonstrukcija temelja.

Snimak liturgije iz naše arhive.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh