I love Zrenjanin

 • Centar Lux
 • Aviv park Zrenjanin
 • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Aradačke meškarke i herovke na kulturnoj manifestaciji „Čuvarkuća“ u Aradcu

Na dan kada se proslavlja slava ovog sela, posetioci će imati priliku da prisustvuju bogatom kulturno-umetničkom programu koji organizuje Fondacija 021 u saradnji sa Centrom za razvoj civilnog društva Zrenjanin.

Prisutni u zgradi MZ Aradac moći će da vide umetnička dela poznatih slikara na temu multikulturalnosti Vojvodine, koja su nastala u likovnoj koloniji „Čuvarkuća“ na „Salašu 137“. Među slikarima čija će dela biti izložena su i Đorđe Kovačev, Đorđe Beara, Pavel Pop, Marta Kiš Buterer, Daniela Morariu, Dominika Morariu, Đerđi Ačai, a sa svojim radovima publici će se predstaviti i vajar Andreja Vasiljev Baćo.

Jedan od događaja koji posebno privlači pažnju je i nastup poznatih aradačkih meškarki, odnosno harmonikašica. Osim toga, predstaviće se i mladi recitatori iz Osnovne škole „Bratstvo“, Kulturno-prosvetno društvo „Mladost“, a organizovaće se i izložba proizvoda domaće radinosti.

I Taxi Zrenjanin

„U Aradcu živi otprilike jednak udeo slovačkog i srpskog stanovništva, pa će akcenat biti na predstavljanju kulture tih nacionalnih zajednica. Aradačke meškarke nastupaju sa svojim tradicionalnim harmonikama i poznate su van granica Vojvodine i Srbije, dok će Kulturno-prosvestno društvo ‘Mladost’ predstaviti aradački folklor. On je prepoznatljiv po mnogo čemu, ono što je specifično kod aradačke folklorne nošnje je slovačka kapa, koja postoji samo u Aradcu i nigde drugde u Vojvodini“, kaže Snežana Ilić iz Centra za razvoj civilnog društva Zrenjanin.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Svakako da će posebnu pažnju privući i gurmanski deo čitave manifestacije. Posetioci će moći da besplatno degustiraju tradicionalna jela ovog kraja, kao i specijalitete poput herovki i trutula, po kojima je Aradac poznat. Aradačke herovke su autentični proizvod ovog vojvođanskog mesta, koji nema paralelu sa drugim poslasticama u Vojvodini, dok sladokusci kažu da su trutule slične šam rolnama.

„Ovakve manifestacije okupljaju i animiraju ljude koji su zainteresovani da doprinesu nešto svojoj kulturi i životu u lokalnoj sredini. To jeste jedan izraz živosti u nekoj nacionalnoj zajednici. Prezentuje se nešto što je od značaja za jednu kulturu i u tom smislu ovakve manifestacije su značajne za vitalnost zajednice“, zaključuje Snežana Ilić.

PROGRAM:

 • Početak u 15 časova, Mesna zajednica Aradac
 • Svečano otvaranje izložbe umetničkih slika iz kolonije „Čuvarkuća“
 • Aradačke meškarke
 • Mladi recitatori na slovačkom i srpskom jeziku
 • Kulturno-prosvetno društvo „Mladost“
 • Degustacija starinskih poslastica: herovke, trutule…
 • Izložba proizvoda domaće radinosti, predstavljanje udruženja žena, zanatlija i njihovih rukotvorina.

Projekat finansijski podržava Evropska unija i Ambasada Kraljevine Norveške, a realizuje Fondacija 021 Novi Sad uz podršku nevladinih organizacija CeSER iz Rume, Centra za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina i KUD „Branko T. Radičević“ iz Bečeja. Cilj projekta je promocija zajedništva i saradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica u Vojvodini sa parolom da je „Vojvodina naša kuća“.

Izvor: Fondacija 021

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
 • Divider

 • Divider
Na vrh