I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • agencija dane
Vesti Zrenjanin

Uspešno sprovedena besplatna akcija merenja krvnog pritiska i šećera u krvi

Akcije besplatnog merenja krvnog pritiska i šećera u krvi uvek privuku izvestan broj građana, a tako je bilo i ove nedelje, prilikom obeležavanja Svetskog dana zdravlja.

Akcije koje su se odvojale na nekoliko lokacija u gradu organizovali su Apoteka Zrenjanin, Društvo za borbu protiv dijabetesa grada Zrenjanina, Crveni krst Zrenjanin, Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov “ i kao organizator inicijative “Promocija zdravlja u zajednici” Zavod za javno zdravlje Zrenjanin.

Pored merenja vitalnih parametara, građani su dobijali savete o pravilnoj ishrani, terapiji i pravilnom samomerenju šećera u krvi.

I Taxi Zrenjanin

– Dijabetes se danas ubraja među najčešća hronična oboljenja, koje je u stalnom porastu posebno u razvijenim zemljama, a prema istraživačkoj projekciji u narednih 25 godina broj obolelih će se udvostručiti. Iz tog razloga je važno da o ovoj temi govorimo kontinuirano jer ni populacija onih koji imaju dijabetes nije uvek ista, rečeno je na jednom od punktova u centru grada.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ujedno, kao i ranijih godina, Apoteka Zrenjanin zajedno sa svojim partnerima Društvom za borbu protiv dijabetesa grada Zrenjanin i Crvenim krstom grada Zrenjanin i Abbott diabetes care Srbija obeležava  April mesec borbe protiv dijabetesa.

DIJABETES – TIHI UBICA

Za dijabetes se kaže da je “tihi ubica” jer se bolest dugo,podmukolo i neprimento razvija.  Razvoj kliničke slike ove bolesti ima tri osnovne faze: predijabetes, latentni dijabetes i klinički dijabetes,a najčešće se otkrije kad je već u kliničkom stadijumu. Na osobu koja zna da ima dijabetes dolazi jedna koja to ne zna.

Uzroci dijabetesa uglavnom su oni koje donosi savremeni stil života: gojaznost, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, ali postoje nasledni faktori. Iako od dijabetesa tip 2 ( insulin nezavisni) oboljevaju najčešće stariji, starosna granica se na žalost pomera i sve je više i maldih. Kada se ova bolest ne otkrije na vreme, ili ignoriše, što je takođe slučaj nelečena, dovodi do mnogih teških komplikacija, te je ona kod odraslih glavni uzrok slepila, uzrok polovine amputacija nogu i od svih osoba na dijalizi četvrtina boluje od šećerne bolesti.

Neposredni uzrok smrti obolelih od šećerne bolesti je u više od polovine slučajeva srčani ili moždani udar. Šećerna bolest, kao i druge bolesti, traži blisku saradnju zdravstvenog radnika i bolesnika. Lečenje ove bolesti počinje promenama u načinu života, jer uspešne terapije ove bolesti nema bez odgovarajuće ishrane, fizičke aktivnosti, odmora i terapije.

Zato je i samokontrola, redovno merenje i praćenje šećera u krvi, proces koji bi oboleli od ove bolesti trebalo da znaju i primenjuju, jer praćenjem nivao šećera  u krvi, pacijenti  bolje upoznaju svoju bolest i uoče koja hrana, terapija, fizička aktivnost i životne prilike utiču na pad ili skok nivoa šećera u krvi, a pored toga pomaže i lekaru da bolje odredi terapiju.

Dodatne informacije na http://www.mojdijabetes.rs/

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh