I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Apel zrenjaninskih neurologa na Svetski dan borbe protiv moždanog udara

U 2015. godini na Odeljenju neurologije zrenjaninske bolnice hospitalizovano je i lečeno 1112 pacijenata, a u Jedinici za moždani udar zbrinuta su 262 ležeća pacijenta.

Ovaj podatak danas su saopštili neurolozi dr Jelena Jeremić Savić i dr Dragan Derikrava obraćajući se javnosti povodom Svetskog dana borbe protiv moždanog udara.

dr-derikrava

Lekari su podsetili da je od dva tipa moždanog udara češći ishemijski koji se dešava u čak 75-80% slučajeva i podrazumeva začepljenje krvnog suda, dok su u manjem procentu od 20-25% hemoragični kod kojih dolazi do pucanja, odnosno prskanja krvnog suda.

I Taxi Zrenjanin

-Moždani udar je dosta česta bolest i u svetu se nalazi na trećem mestu odmah iza kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Moždani udar ostavlja trajno ili delimičnu invalidnost zbog čega pored zdravstvenog, predstavlja i socijalni problem. Reč je o ozbiljnosti koju prati visoka stopa smrtneosti, oko 25% u svetu. Smatra se da 25-30% pacijenata nakon nastalog moždanog udara i fizikalne terapije, treba pomoć drugog lica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Faktori rizika na koje se ne može uticati su starosna dob, pol, i nasledni faktori. Ono na šta se donekle može uticati jesu hipertenzija, dijabetes, pušenje, povećana masnoća u krvi, alkoholizam, stres, fizička neaktivnost.

-Apelujemo na populaciju i na naše kolege iz Opšte prakse, da utiču na smanjenje tih riziko faktora – na zdravu ishranu, fizičku aktivnost, smanjenje stresa, lečenje hipertenzije, dijabeta. Veoma je bitno prepoznavanje ranih znakova nastanka moždanog udara, i to treba da znaju i članovi porodice, lekari opšte prakse i hitne pomoći. Najčešće se javljaju smetnje govora, utrnutost dela lica, ekstremiteta pojedinačno, polovine tela, vrtoglavica, glavobolja. U tim situacijama je jako važno dovesti pacijenta u bolnicu što pre, da bi adekvatno bio lečen. Idealni uslovi da se pacijent zbrine jesu prva tri sata od nastanka moždanog udara, kada se obavi kompletna dijagnostika i da se uključi trombolitička terapija za razbijanje tromba, odnosno ugruška, rekao je dr Dragan Derikrava dodajući da je u prošloj godini u Jedinici za moždani udar dato sedam trombolitičkih terapija.

mozdani-udar

ZDRAVSTVENA SVEST PACIJENATA NA NISKOM NIVOU

-Jako je malo onih koji se preventivno pregledaju iako imaju pozitivnu porodičnu anamnezu. Takve osobe bi trebale jednom godišnje da odrade detaljan kardiološki pregled sa kontrolom nivoa masnoće u krvi, i ultrazvukom krvnih sudova vrata. Nažalost, oni se javljaju onda kada već dođe do nekih manifestacija, i tada je pitanje koliko može da se pomogne, rekla je Jelena Jeremić Savić, neurolog.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh