I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Apel zrenjaninskih neurologa na Svetski dan borbe protiv moždanog udara

U 2015. godini na Odeljenju neurologije zrenjaninske bolnice hospitalizovano je i lečeno 1112 pacijenata, a u Jedinici za moždani udar zbrinuta su 262 ležeća pacijenta.

Ovaj podatak danas su saopštili neurolozi dr Jelena Jeremić Savić i dr Dragan Derikrava obraćajući se javnosti povodom Svetskog dana borbe protiv moždanog udara.

dr-derikrava

Lekari su podsetili da je od dva tipa moždanog udara češći ishemijski koji se dešava u čak 75-80% slučajeva i podrazumeva začepljenje krvnog suda, dok su u manjem procentu od 20-25% hemoragični kod kojih dolazi do pucanja, odnosno prskanja krvnog suda.

I Taxi Zrenjanin

-Moždani udar je dosta česta bolest i u svetu se nalazi na trećem mestu odmah iza kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Moždani udar ostavlja trajno ili delimičnu invalidnost zbog čega pored zdravstvenog, predstavlja i socijalni problem. Reč je o ozbiljnosti koju prati visoka stopa smrtneosti, oko 25% u svetu. Smatra se da 25-30% pacijenata nakon nastalog moždanog udara i fizikalne terapije, treba pomoć drugog lica.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Faktori rizika na koje se ne može uticati su starosna dob, pol, i nasledni faktori. Ono na šta se donekle može uticati jesu hipertenzija, dijabetes, pušenje, povećana masnoća u krvi, alkoholizam, stres, fizička neaktivnost.

-Apelujemo na populaciju i na naše kolege iz Opšte prakse, da utiču na smanjenje tih riziko faktora – na zdravu ishranu, fizičku aktivnost, smanjenje stresa, lečenje hipertenzije, dijabeta. Veoma je bitno prepoznavanje ranih znakova nastanka moždanog udara, i to treba da znaju i članovi porodice, lekari opšte prakse i hitne pomoći. Najčešće se javljaju smetnje govora, utrnutost dela lica, ekstremiteta pojedinačno, polovine tela, vrtoglavica, glavobolja. U tim situacijama je jako važno dovesti pacijenta u bolnicu što pre, da bi adekvatno bio lečen. Idealni uslovi da se pacijent zbrine jesu prva tri sata od nastanka moždanog udara, kada se obavi kompletna dijagnostika i da se uključi trombolitička terapija za razbijanje tromba, odnosno ugruška, rekao je dr Dragan Derikrava dodajući da je u prošloj godini u Jedinici za moždani udar dato sedam trombolitičkih terapija.

mozdani-udar

ZDRAVSTVENA SVEST PACIJENATA NA NISKOM NIVOU

-Jako je malo onih koji se preventivno pregledaju iako imaju pozitivnu porodičnu anamnezu. Takve osobe bi trebale jednom godišnje da odrade detaljan kardiološki pregled sa kontrolom nivoa masnoće u krvi, i ultrazvukom krvnih sudova vrata. Nažalost, oni se javljaju onda kada već dođe do nekih manifestacija, i tada je pitanje koliko može da se pomogne, rekla je Jelena Jeremić Savić, neurolog.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh