I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Anđela Živanov je mlada nada zrenjaninske gimnasitke

Iako joj je tek 12 godina, Anđela Živanov je već osvajala različite nagrade na takmičenjima, a najdraže joj je prvo mesto na državnom prvenstvu Srbije. Ova talentovana gimnastičarka je đak Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj i odličan je učenik. Kaže da voli da crta i da trenira.

Još pre nego što je pošla u školu Anđela je počela da se bavi gimnastikom.

PerSu marketi

„Bila sam jako aktivna kako mala, pa me je mama odvela na gimnastiku. Meni se to jako svidelo pa sam ostala u tom sportu. Počela sm sa nepunih 6 godina. Prvo sam dva-tri meseca trenirala kod Maje Šujice, a onda nam je ona rekla da bi trebalo da se prebacim kod Marka Protića koji drži sportsku gimanstiku pa me je mama odvela tamo i tu sam i sada“, počinje priču Anđela Živanov, gimnastičarka.

„Mislim da je gimnastika jako tešak i komplikovan sport. Sprava poput grede nije za svakoga, zato što treba održati balans na tih 10 centimetara širine. Gimnastikom bi najbolji bilo da dete počne da se bavi dok je veoma malo i dok nema strah. Sa 3, 4, 5 godina. Ono treba da ima želju i da voli to što radi. Da trenira sa osmehom na licu“, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Anđela trenira šest puta nedeljno

Bez intenzivnih treninga Anđela ne bi mogla da postigne sve što je do sada uradila.

„U početku je veoma teško i nema puno slobodnog vremena, a posle kada se naviknete je lakše. Treniram šest puta nedeljno. Tri dana u teretani, tri dana u sali. U teretani radim na snazi, a u sali radim na tehnici i usaršavanju vežbi na spravama. Treniram u školskoj sali. Zrenjanin nema profesionalne sprave koje svaka gimnastička sala treba da ima. Osvojila sam zlato na državnom prvenstvu Srbije, bronzu na preskoku i još jedno zlato na dvovisinskom razboju. To je ono što mi za sada najviše znači. Uskoro ću krenuti da se pripremam za apsolutno i internacionalno takmičenje gde ću se takmičiti sa starijima od mene i mojim godištem. Nemam puno slobodnog vremena, a kada ga imam provodim ga sa porodicom i prijateljima“, kaže Anđela.

Korona je otežala pripreme, ali je ova devojčica ipak uspela da održava kondiciju.

„Nije bilo treninga, jer kada škola ne radi i sala je zatvorena. Nedostatak priprema dovodi do toga da se posle nekih težih elemenata mnogo više zadišete nego uobičajeno. Trener Marko Protić mi je zadavao vežbe koje mogu da radim kod kuće. Vežbala sam na mojoj kućnoj gredi“, objašnjava naša sagovornica.

Olimpijada san svakog sportiste

Za uspeh sportiste, pogotovo u najranijem uzrastu, podrška porodice je najbitnija.

„Podrška je veoma bitna. Sportista se onda oseća ispunjeno i ima više inspiracije. Mama se raduje, tata ne sme da gleda dok radim gredu zato što se boji, a drugari još ne shvataju šta je to gimnastika i kako funkcioniše. Za koju godinu sebe vidim na Svetskom takmičenju, a možda čak i na Olimpijadi. Volela bih da odem na Olimpijadu. To je san svakog sportiste“, ističe Anđela.

Ova talentovana devojčica ima poruku za svu decu koja razmišljaju da li da počnu da treniraju gimnastiku.

„Ako će da treniraju gimnastiku iz moranja, onda ne treba ni da počinju, jer ništa neće postići. Ako će to da rade zato što vole gimnastiku i to žele onda definitivno treba time da se bave“, ističe naša sagovornica.

Nada da će Zrenjanin opet biti poznat i po gimnastičarima

Anđelina mama kaže da je poslušala savet stručnjaka koji su prepoznali talenat u njenoj ćerki.

„Dok je Anđela bila u vrtiću Maja Šujica nam je rekla da bi trebalo da je odvedemo na gimnastiku, pošto ima predispozicije za taj sport. U početku nismo razumeli kada su nam govorili da je jedinstvena. Sada smo oduševljeni uspesima koje postiže. Ona je dete koje nema profesionalnu salu, ima malo treninga a uspehe niže. Anđela se puno toga odriče da bi uspela u sportu i školi. Mi kao roditelji joj pružamo veliku podršku i dajemo joj vetar u leđa. Često smo i psiholozi, taksisti, drugari, sponzori… Naš trojac je tim koji pobeđuje. Kao što je i ona sama rekla gimnastika mora da se voli. Bitna je i žrtva roditelja. Treba skloniti decu sa ulice, ispred računara, dati ih na sport. Gimnastika je bazični sport koji razvija motoriku“, kaže Zorica Živanov, Anđelina mama.

„Zrenjanin ima vrhunske trenere – Brankicu, Biljanu, Ivanu, Igora i naravno Marka Protića koji postiže savršene rezultate sa devojčicama. Naša Anđela i njen trener su tim snova. Postižu zavidne rezultate na improvizovanim starim spravama. Nadamo se da će grad Zrenjanin spoznati vrednsoti gimnastike i ponovo postati poznat po dobrim gimnastičarkama i trenerima“, zaključuje na kraju razgovora naša sagovornica.

Fotografije ustupile: Anđela i Zorica Živanov

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh