I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Ambasador Meksika u Zrenjaninu: Za jačanje kulturne i privredne saradnje

Ambasador Meksika u Republici Srbiji, Marko Antonio Garsija Blanko, posetio je juče Zrenjanin i razgovarao sa čelnim ljudima naše lokalne samouprave.

Nakon prijema u Plavom salonu Gradske kuće, ambasador Marko Antonio Grasija Blanko se zahvalio domaćinima na srdačnom gostoprimstvu i istakao, da mu je izuzetno drago što boravi u Zrenjaninu, gradu tradicije i istorije.

– Otvaranjem izložbe o meksičkim kodeksima, imaćemo priliku da poboljšamo naše prijateljske veze sa vašim gradom. Meksiko je bratska i prijateljska država sa Srbijom i Zrenjaninom, i želimo da našu saradnju ojačamo i na polju kulture – rekao je ambasador.

I Taxi Zrenjanin

Prema rečima gradonačelnika Zrenjanina, Čedomira Janjića, na sastanku je bilo reči i o mogućnostima saradnje u oblasti privrede između te države i naše sredine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Meksička privreda je deseta na svetu i ako smo uspeli da animiramo veliki broj investitora iz Kine da ulažu u Zrenjanin, uspećemo da dovedemo i privrednike iz Meksika – istakao je gradonačelnik.

Nakon obilaska Barokne sale, u Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanin svečano je otvorena izložba pod nazivom „Meksički kodeksi – Uspomene i saznanja“.

Otvarajući ovu izložbu, koja je je nastala kao projekat kulturne saradnje između Meksika i Srbije, ambasador je rekao, da  su kodeksi jedan od najznačajnijih izvora koji nas približavaju drevnim meksičkim kulturama.

-Oni su dragoceno svedočanstvo o kulturnom, naučnom i umetničkom razvoju iskonskih kultura naše države. Izrađeni su na različitim materijalima: kori drveta, koži, agavi, pamuku i evropskom papiru, a predstavljaju složene sisteme verovanja i saznanja koji obuhvataju sve aspekte života: geografske, istorijske, ekonomske, kalendarske i simboličke zapise – pojasnio je Marko Antonio Garsija Blanko.

Izložba će biti otvorena do 22. marta.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh