I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Poseta ambasadora Danske i stručni skup „Dansko-srpski dani voda 2017“

Njegova ekselencija, ambasador Kraljevine Danske u Srbiji, Anders Hougor i vodoprivredna delegacija za specijalizaciju prerade pijaće vode i otpadnih voda, posetila je danas Zrenjanin i učestvovala na stručnom skupu pod nazivom „Dansko-srpski dani voda 2017“, koji je održan u Baroknoj sali Gradske kuće.

Govoreći o cilju današnje posete, Anders Hougor je sa zadovoljstvom izjavio, da nakon razgovora sa čelnicima lokalne samouprave, postoje dobre mogućnosti za nova ulaganja kompanija iz Danske u naš grad.

-Nadamo se da će naša poseta doprineti daljoj saradnji naših dveju zemalja, naime Danska bezrezervno podržava Srbiju na putu ka članstvu u Evropsku uniju. Drago nam je što su nedavno otvoreni određeni finansijski mehanizmi za podršku firmama iz Danske, koje bi u narednom periodu mogle da posluju u vašem gradu i u Srbiji – izjavio je ambasador.

PerSu marketi

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je u svom obraćanju istakao da će u narednim mesecima biti organizovane više poseta privrednika iz Danske našoj sredini, čime ćemo napraviti veliki korak ka otvaranju njihovih firmi i novih radnih mesta po našim industrijskim zonama.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Danski ambasador izneo je neke podatke o upotrebi pijaće i tretmanu otpadne vode u toj zemlji, prema kojima je prvi nacionalni plan za otpadne vode usvojen još 1976. godine, a danas otpadnim vodama upravlja oko 1.400 postrojenja za prečišćavanje. Kazao je i da su, zahvaljujući efikasnosti sistema za distribuciju i preradu vode, gubici vode u cevovodima smanjeni na manje od 7 odsto, kao i da se postižu milionske godišnje uštede.

“Većina danskih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda beleži procenat umanjenja potrošnje energije, a pojedina već uspevaju da proizvedu više energije nego što je troše. Danska ima ambiciozne planove za svoj vodni sektor i do 2025. godine ima viziju da razvije poziciju vodeće zemlje za inteligentna i efikasna vodna rešenja. Cilj nam je da globalne izazove u oblasti voda pretvorimo u mogućnosti za održiv rast”, naglasio je ambasador.

Nakon pozdravnog govora gostiju i domaćina stručnog skupa, prisutni privrednici su mogli da saslušaju predavanje o vodoprivredi trgovinskog savetnika ambasade Kraljevine Danske, Nenada Mitoševića i prezentaciju JKP „Vodovod i kanalizacija“ grada Zrenjanina i Kikinde, kao i predstavljanje projekta „Izgradnja i upravljanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“ na teritoriji našeg grada.

Piše: Tivadar Borbelj, zrenjanin.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh