I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Preživeo epidemiju korona virusa u Vuhanu – Kalaba se vraća kući

Aleksandar Kalaba, nekadašnji golman KMF SAS, pre dve godine je počeo da gradi trenersku karijeru u Kini, a fudbalski put ga je pre samo dva meseca odveo u Vuhan.

Ubrzo po njegovom dolasku u Vuhan, za doček Nove godine, 31. decembra 2019, prvi put je čuo priče o korona virusu, ali je mislio da je u pitanju samo panika.

– Mi Srbi smo svašta preživeli i nije nas lako uplašiti. Verovao sam da je u pitanju preterivanje, da će se sve brzo završiti… Međutim, epidemija je eskalirala negde oko 20. januara i tada je postalo jasno da je korona virus dobio ozbiljne razmere. Na ulicama je bilo sve manje ljudi, a 22. januara sam prilikom vožnje metroom video da na stanicama čeka samo po dvoje – troje ljudi, što je za kineske uslove nezamislivo malo – rekao je večeras Aleksandar Kalaba za Ilovezrenjanin i pozdravio sve prijatelje u Zrenjaninu iz karantina u Francuskoj, gde se trenutno nalazi.

PerSu marketi

Kaže da su Kinezi izuzetno disciplinovani i da su prvi dani od proglašenja epidemije proticali mirno.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Što se tiče tih prvih nekoliko dana u Vuhanu, stvari su funkcionisale poprilično mirno. Niste vi mogli da steknete neki utisak panike ili napada ludila. Što se tiče padanja u nesvest po ulicama, to je nezabeleženo. Ja ne znam ko je to video. Kao i u normalnim stvarima, kada šetate ulicom, u dva sata prođu tri vozila hitne pomoći i to je to, ništa spektakularno – istakao je Kalaba.

– Marketi su radili, namirnica je bilo u dovoljnoj meri. Jedino što je bilo dosadno. Naša ambasada je reagovala munjevito i zaista za nekih sedam dana uspela da organizuje, da se izrazim, evakuaciju, mada nije to baš tako bilo, nego izmeštanje iz žarišta virusa. Njima želim da zahvalim – rekao je Aleksandar.

1. januar u Vuhanu: Kalaba (u sredini) sa prijateljima, desno je Danilo Dača Pustinjaković, nekadašnji golman FK Proleter i FK Banat Zrenjanin

U Eks – en -Provansu u Francuskoj je zajedno sa još trojicom Srba i drugim strancima stigao čarter letom iz Kine 2. februara. Kaže da je osoblje u Francuskoj bilo uplašeno, jer su očekivali da su svi koji dolaze u karantin zaraženi, ali da je atmosfera bila bolja kada su testovi pokazali da niko nema virus.

– Nije prijatno kada imaš ograničeno kretanje u krugu od 150 metara, gde imate i hranu i piće i sve, međutim, psihološka stvar kaže da ste tu zarobljeni i da ne mrdate nikuda. Što se kaže, i zlatni kavez je kavez – naveo je Kalaba.

Dodaje da je čuo da je sada u Vuhanu još rigoroznije, da se ne izlazi iz stanova i da vojska dovodi hranu na kućnu adresu.

– Jedan član porodice sme da izađe napolje na sat vremena dnevno. Sve su pooštrili i verujem da rade sve u cilju suzbijanja ove pošasti – napomenuo je Kalaba.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, u saradnji sa francuskim vlastima, organizovalo povratak državljana Srbije u Beograd nakon isteka dvonedeljnog karantina u Francuskoj. Aleksandar Kalaba će zajedno sa ostalim državljanima Srbije sutra (nedelja, 16. februar) sletei avionom na beogradski aerodrom.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh