I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Naučno-umetnički program „Akordi svemira“ u Gradskoj narodnoj biblioteci

U organizaciji Zrenjaninske grupe Nastavnika prirodnih nauka (NPN), u petak, 1. decembra, u 18 časova u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ biće održan program pod nazivom „Akordi svemira“, u okviru kojeg će biti otvorena izložba astrofotografije Gorana Vukajlovića iz Beograda i organizovan nastup solista Beogradske opere. 

Izložba je vrhunski događaj za ljubitelje, poštovaoce i prijatelje astronomije, astrofizike, kosmologije i svih nauka koje se bave istraživanjem svemira.

Naučno- umetničko veče treba da pokaže da umetnost kao najviša kreacija materije koja misli ne može bez nauke, da je svako naučno delo umetničko delo i umetničko delo je naučno delo.

PerSu marketi

Astrofotografija nam omogućava da vidimo svemir, jasnije, dublje i dalje nego što to naše oko može da čini. Ako stavimo oko na okular najboljeg optičkog teleskopa na svetu mi nećemo videti ono što vidi fotoaparat. Naše oko je optički slabo, ono vidi samo oko 6000 zvezda, i to kao tačkaste izvore svetlosti. Magline i galaksije su nam nedostupne. Naučnicima koji proučavaju svemir je fotografija od neprocenjivog značaja. Astrofotografija je u tehničkom pogledu mlada umetnost ali u dokumentarno- istorijskom je najstariji fotodokument. Astrofotografija je fotodokument star i po nekoliko milijardi godina jer ono što vidimo na njoj je trag svetlosti kojoj je trebalo toliko vremena da stigne do čipa našeg fotoaparata.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Doprinos doživljaju pri posmatranju astrofotografije na otvaranju izložbe umetničkim programom daće solisti Beogradske opera: Ana Lačković – mecosopran, Tomislav Vitaz – bariton i Maestro Miodrag Janoski – klavir, a izvodiće dela Martinia, Bizea, Gardela, Vasily Solovyova, Claude Michel Schonberga.

U okviru otvaranja izložbe, autor će govoriti o prirodi gravitacionih talasa i njihovoj detekciji koja je u poslednjih dve godine najznačajnije naučno dostignuće astrofizike.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh