I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Akcije dobrovoljnog davanja krvi od 1. maja jednom nedeljno, ali van zrenjaninske bolnice

Od 1. maja počinje novi koncept dobrovoljnog davanja krvi. Novi Zakon o transfuzijskoj medicini usvojen je prošle godine i u skladu sa njim Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ neće više funkcionisati kao odeljenje za transfuziju krvi, odnosno neće prikupljati krv od dobrovoljnih davalaca, nego će funkcionisati kao banka krvi. 

Zakon o zdravstvenoj zaštiti kao krovni zakon određuje da ovlašćene transfuzioliške ustanove mogu da postoje samo u gradovima u kojima postoji univerzitet i medicinski fakultet, tako da na teritoriji Republike Srbije postoji pet ovlašćenih transfuzioloških ustanova i to u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i dve u Beogradu (VMA i Institut za transfuziju krvi Srbije).

Aleksandra Tanasijević – sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin i dr Ivana Tešić – direktorka Opšte bolnice Zrenjanin

– Mi postajemo banka krvi i nećemo moći da prikupljamo krv od dobrovoljnih davalca. To je jedina razlika u odnosu na naš dosadašnji rad. Te aktivnosti će kao ovlašćena transfuziološka ustanova za Srednjobanatski region preuzeti Zavod za transfuziju krvi Vojvodine. Oni će u dogovoru sa našom lokalnom organizacijom Crvenog krsta organizovati i dogovarati akcije dobrovoljnog davanja krvi. Postoji kalendar, koji se donosi na nivou cele godine i na osnovu toga će biti organizovani termini akcija. S obzirom da davaoci više neće moći svaki dan da dolaze u bolnicu, biće organizovane akcije na nivou grada jedanput nedeljno. Dogovarali smo se sa Zavodom za transfuziju krvi da to bude dan koji najviše odgovara našim davaocima i to će u većini slučajeva biti četvrtak, zato što naši davaoci imaju pravo na dva slobodna dana i na taj način mogu da naprave produženi vikend. U zavisnosti od broja davalaca i zainteresovanosti građana za davanje krvi, to ne mora da bude jednom nedeljno, može se organizovati i češće – izjavila je direktorka Opšte bolnice Zrenjanin, dr Ivana Tešić.

I Taxi Zrenjanin

Postoji velika zabluda među davaocima koji su čuli za ovaj zakon da će njihova krv ostajati u Novom Sadu. „Novosadski Zavod za transfuziju krvi će dolaziti sa svojim ekipama da prikuplja krv od zrenjaninskih davalaca. Ona će biti transportovana, testirana, obrađena, pripremljena i posle vraćena zrenjaninskoj bolnici iz koje će biti primenjivana na pacijentima koji se leče na teritoriji srednjeg Banata“, pojašnjeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Ovakav zakon o transfuzijskoj medicini se primenjuje već godinama u Evropi, ali i u zemljama u okruženju. Na početku njegove primene dolazilo je do realnog pada broja davanja, jer davaoci nisu želeli na taj način da se organizuju, ali danas se čak beleži porast u broju davaoca krvi. Ova reorganizacija je dobra iz tog razloga što će pet transfuzioloških ustanova koje su ovlašćene, testirati, prikupljati i primenjivati krv na isti način. Koristiće se testovi za testiranje krvi koji su mnogo bolji od onih koji se primenjuju danas u svim transfuziološkim ustanovama, tako da ćemo imati za nijansu kvalitetniju i bezbedniju krv po pacijente. S obzirom da su to skuplji testovi  i da se to radi samo u pet ustanova na velikoj količini, to je mnogo jeftinije i efikasnije nego da se radi u malim ustanovama. Sva krv koja se prikupi na našoj teritoriji biće prosleđena nama. Ako budemo imali manje davaoca, imaćemo i manje krvi za naše pacijente. Zato apelujem na davaoce da pokažu dobru volju da pomognu svojim sugrađanima, prijateljima, komšijama i nastave sa davanjem kao i do sada – dodaje dr Ivana Tešić.

Zalihe krvi koje zrenjaninska bolnica ima u frižideru na nedeljnom nivou kao i potrošnja krvi, ne mogu da se predvide. To varira od strukture i dijagnoze pacijenata koji leže u bolnici, a zavisi i od godišnjeg doba, kada su češće neke bolesti i operacije pa se troši više krvi.

– Mi ćemo dobijati količine koje tražimo od Novog Sada, ali isto tako moramo i da pružimo određenu količinu krvi putem dobrovoljnog davanja. Ako se na našoj teritoriji u roku od nedelju dana javilo 15 davaoca, mi možda možemo da tražimo 20, eventualno 30 doza krvi, ali ne možemo da tražimo od Novog Sada da nam da 50. Mi smo veliki potrošač, dosta pacijenata se leči u našoj bolnici imamo 600 postelja i naše potrebe su velike. Dosadašnji nivo davanja je zadovoljavao sve naše potrebe, a čak smo imali i neku količinu u višku koju smo ustupali drugim ustanovama kao pomoć. Očekujem da će doći do pada davanja, ali se nadam da će to zadovoljiti naše potrebe s obzirom da smo imali i višak. Ni jedan pacijet neće ostati uskraćen za krv, naći će se način da se obezbedi  krv za svakog pacijenta kada je neophodna.

Da bi zaštitili pacijente i bolnicu u smislu obezbeđivanja krvi za one pacijente kojima sledi elektivna operacija (planiran operativni zahvat), jako dobro je razvijena primena autologne krvi.

– To je mogućnost za pacijenta da pre operacije za sebe da krv, a posle da je u toku operacije primi. To je najidealnija vrsta transfuzije i ona se već uveliko radi na našem odeljenju transfuzije i pohvalila bih njihovo angažovanje oko toga. Isto tako, primenjuje se intraoperativno spašavanje sa sejverom koje pacijentu omogućuje da primi svoju krv. Na taj način ćemo štedeti količinu krvi koju dobijemo od Novog Sada za te pacijente, i preusmerićemo ih na one koji ne mogu da daju krv za sebe na ovaj način, rekla je dr Tešić.

Dom Crvenog krsta, foto: zrenjaninheritage.com

Lokalna organizacija Crvenog krsta će obaveštavati građane o akcijama dobrovoljnog davanja krvi. U njima će učestvovati zdravi građani od 18 do 65 godina koji imaju više od 50 kilograma težine. Obaveštenja o terminima akcija dobrovoljnog davanja krvi vršiće se plakatima, dopisnicama, preko društvenih mreža, putem medija, SMS poruka, pozivima telefonom, ali i na druge, do sada poznate načine.

– Ono što je najvažnije jeste to da se za samo davanje krvi gotovo ništa ne menja osim mesta na kojem će se ona najčešće davati, a to će biti uglavnom velika sala Crvenog krsta Zrenjanin, ali biće tu i drugih prostora oko kojih će se dogovarati sa Zavodom za transfuziju Vojvodine. Organizacije Crvenog krsta su te koje su nosioci ovog posla i u regionu, pa će tako biti i u našem gradu. Crveni krst Zrenjanina biće taj koji će u narednom periodu organizovati akcije davanja krvi, a Zavod za transfuziju je spreman i da odlazi u naseljena mesta. Sa sigurnošću već danas možemo da kažemo da će se akcije dobrovoljnog davanja krvi kod nas ogranizovati 3. i 11. maja u velikoj sali Crvenog krsta Zrenjanin koja se nalazi na adresi Zmaj Jovina 1a – izjavila je Aleksandra Tanasijević, sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh