I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Akcija „Nedelja za čistiju Vojvodinu“ sprovedena i u Zrenjaninu

Nakon Subotice, Kikinde, Novog Sada, i drugih vojvođanskih gradova i opština, akcija „Nedelja za čistiju Vojvodinu“ sprovedena je danas i u Zrenjaninu. U ulozi volontera u najvećem broju našli su se rukovodioci i zaposleni u Gradskoj upravi i javnim preduzećima, koji su rano jutros prikupljali smeće u parku Čokliget i na šetalištu oko jezera kod zgrade suda.

Akciju je nadgledao pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, koji je podsetio da će biti očišćeno ukupno 36 lokacija u 20 jedinica lokalne samouprave.

– Cilj je da očistimo Vojvodinu, jer ne treba zaboraviti da imamo 450 mapiranih divljih smetlišta. Moramo, pre svega, da stvorimo svest kod ljudi da životna sredina ne sme da se prlja. S druge strane, nadam se da ćemo imati i neku akciju sankcionisanja, jer bez sankcija nećete formirati svest ljudi. Najzad, tu će biti i akcija ozelenjavanja koju ćemo raditi u vreme kada se drveće sadi, krajem oktobra i početkom novembra, istakao je Galić.

On je od predstavnika zrenjaninske vlasti zatražio da mapiraju ona područja na teritoriji Zrenjanina i okoline, koja bi trebalo pošumiti. Cilj je, kako je rekao, da se nešto konačno uradi po pitanju alarmirajućeg podatka o pošumljenosti u Vojvodini koja iznosi svega 6,5 %.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

– Videli ste i sami da je ovih dana u Zrenjaninu pojačano košenje, kao i sakupljanje i odvoženje smeća iz centra i naseljenih mesta. Moramo da naučimo ljude da ne prljaju sredinu u kojoj žive. Ne dolazi nama neko iz Novog Sada i Beograda da ovde baca smeće, ipak to mi radimo. Raspisali smo veliki konkurs za čišćenje divljih deponija u gradu i u naseljenim mestima i to ćemo u narednom periodu uraditi. Osim toga, uslediće i nabavka novih kontejnera, rekao je Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Čedomir Janjić, Saša Santovac i Milan Mrkšić

“Nedelja za čistiju Vojvodinu” sprovodi se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz donete Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, usvojene u maju ove godine u Skupštini Vojvodine, a kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Opredeljenje AP Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete, koje bacanjem plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, nanosi ekosistemima ima za cilj odgovornije upravljanje životnom sredinom, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana na teritoriji pokrajine.

-Bitno je da se bavimo životnom sredinom jer svi mi ovde živimo, i naša deca će ovde živeti. Trebalo bi da imamo svest o značaju životne sredine, a onda da svako od nas ličnim primerom to i pokaže. Od onoga da kroz prozor vozila ne izbacujemo papire i smeće, do toga da naučimo svoju decu da se isto tako odnose prema životnoj sredini, kazao je Darko Bađok, član pokrajinskog skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh