I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Mališanima dodeljeno više od milion dinara iz fonda za lečenje dece

Krajem prošle godine Zrenjanin se priključio grupi gradova koji su odlučili da novac namenjen za organizovanje dočeka Nove godine preusmere u humanitarne svrhe. U fond za lečenje dece opredeljeno je milion i po dinara. Istovremeno 600.000 dinara odvojeno je za nabavku novogodišnjih paketića, koji su podeljeni deci iz porodica korisnika ustanova socijalne zaštite. Do sada je za finansijsku podršku grada za lečenje naših najmlađih sugrađana podneto 17 zahteva. Od 12 za sada donetih rešenja, samo jedno je bilo negativno, a utrošeno je oko milion i pedeset hiljada dinara.

Nijednom roditelju nije lako kada se suoči sa činjenicom da mu je dete ozbiljno bolesno. Osim psihičke stabilnosti, roditeljima je često potrebno mnogo novca za lečenje deteta. Svedoci smo da je sve više poziva na humanost i molbi da se pomogne u prikupljanju sredstava za lečenje dece. Ove godine i grad Zrenjanin je opredelio deo budžeta za pružanje finansijske podrške roditeljima kojima su deca bolesna.

„Do sada je podneto 17 zahteva za lečenje dece iz fonda koji je opredeljen za ovu namenu, a doneto je 12 rešenja. Jedanaest pozitivnih i jedno negativno. Jedan zahtev je bio neosnovan i majka ga je sama povukla, jer inače sve troškove lečenja pokriva RFZO. Jedan zahtev je na čekanju dok lekari specijalisti ne kažu da je zahvat neophodan, jer je zahtev podnet na inicijativu roditelja. Tri zahteva su pripremljena za sledeću komisiju. O njima će se odlučivati početkom sledeće nedelje. Za sada je za ovih jedanaest pozitivnih rešenja opredeljeno oko milion i pedeset hiljada dinara“, kaže Jelena Dragić, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti.

I Taxi Zrenjanin

Ko ima pravo na finansijsku podršku grada za lečenje dece?

Da bi se ostvarilo pravo na finansijsku podršku za lečenje dece iz gradskog budžeta potrebno je da bude ispunjeno nekoliko uslova.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Svaki zahtev je opravdan ukoliko je podnet od strane roditelja ili staratelja ako troškove lečenja ne snosi RFZO u potpunosti ili delimično i ako lekari specijalisti tercijalne službe smatraju da je takav medicinski zahvat neophodan. Ništa što je bez uputa lekara na određenu intervenciju ne može biti opravdano dok oni to ne potvrde. Postoje slučajevi gde roditelji smatraju da bi određeni operativni zahvat ili određen lek bio delotvoran za njihovo dete. Međutim, kažem, dok lekar specijalista tercijalne službe ne smatra da je dete dovoljno psihički i fizički sazrelo za takav vid zahvata ili određeno pomagalo zahtev se ne može smatrati opravdanim“, objašnjava naša sagovornica.

„Dakle, roditelj može da nam podnese zahtev za sve što je medicinski opravdano i potvrđeno. Samo to može da bude predmet finansijske podrške za lečenje dece. Bilo kakvi vidovi alternativnog lečenja, neispitanih lekova, nedozvoljenih i neregistrovanih lekova kod nas ne mogu biti predmet finansijske podrške grada Zrenjanina. Mi razumemo da roditelji kada je dete u određenom zdravstvenom problemu čine sve da detetu bude bolje i često se odlučuju za mnoge alternativne vidove medicine, ali ako bismo mi to finansijski podržali onda bi to bilo da podržavamo nešto što je van struke. To ne smemo da dozvolimo. Pogotovo ako usled toga, ne daj Bože, dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja ili u najgorem slučaju smrtnog ishoda. Dakle, samo ono što je medicinski opravdano i prihvaćeno u Republici Srbiji može da bude predmet finansijske podrške za lečenje dece“, precizira Dragić.

Za šta je roditeljima do sada bila potrebna podrška grada za lečenje dece?

Odgovor na zahtev o finansijskoj podršci za lečenje dece se u proseku čeka oko mesec dana.

„Pravilnik je predvideo da se zahtev rešava u roku od 30 dana. Međutim, u praksi smo videli da je nekad potrebno i dopuniti medicinsku dokumentaciju. U skladu sa celokupnom situacijom najveći broj predmeta jeste rešen u predviđenom roku. Kod nekih je, ipak, bilo neznatnih odstupanja, jer se čekala dodatna medicinska dokumentacija“, kaže naša sagovornica.

Regularnost postupka u donošenju odluke o finansijskoj podršci za lečenje dece kontrolišu dve komisije.

„Jedna komisija razmatra podnete zahteve. Nju čine dva pravnika i tri lekara specijaliste. Druga komisija je zadužena da proverava da li su sredstva namenski utoršena u skladu sa donetim rešenjem. Da bi se ravnopravno i ravnomerno odlučivalo po svakom zahtevu pravilnikom je određeno da maksimalni iznos po pozitivnom rešenju može da bude 150.000 dinara. Nekada je to dovoljno za sve troškove, a nekada je to samo participacija u delu troškova od strane grada kao vid finansijske podrške. Budući da se novac ne prenosi klinikama, apotekama ili kućama koje prodaju ortopedska pomagala, već se prebacuje na račun roditelja ili staratelja deteta, roditelj ili staratelj imaju obavezu da nakon obavljene intervencije, nabavljenog ortopedskog pomagala ili lekova podnesu račune“, objašnjava Dragić.

„Dosadašnji zahtevi su bili i za lekove i za nabavku specijalizovane hrane kod dece koja imaju određene zdravstvene smetnje i moraju da budu na posebnom režimu ishrane. Jedan deo novca na dvomesečnom nivou daje RFZO, što ne pokriva u potpunosti sve ono što treba toj deci. Imali smo, takođe, zahteve za ortopedska pomagala, kao i za intervencije“, navodi naša sagovornica.

Šta pokriva, a šta ne pokriva ovaj fond?

Finansijskom podrškom za lečenje dece nije obuhaćen rad sa defektologom.

„Nešto što je evidentno, a što nije odobravano jeste da gotovo uz većinu zahteva, a neki su podnošeni samo za to, stoji i potreba za defektološkom podrškom kod dece. To je primetno i što se tiče rada interresorne komisije u prethodnim godinama. Moram da kažem da je to nešto na šta roditelji mogu ozbiljno da utiču. Pogotovo kod dece koja nemaju nikakvih zdravstvenih problema, smetnji u razvoju ili senzornih oštećenja. Ovaj vid podrške je usmeren za analize, za lečenje dece u zemlji i inostranstvu, operativne zahvate, nabavljanje lekova, ortopedskih pomagala, specijalizovane hrane…“, kaže Dragić.

„Defektološka podrška je nešto što iziskuje veliki budžet roditelja. Podrška koju dobijaju unutar obrazovnih ustanova, da li je to predškolska ustanova ili osnovno obrazovanje, očigledno je nedovoljna, budući da je broj dece kojoj je potreban taj vid podrške ogroman. U narednom periodu ćemo da vidimo kako bi grad mogao da poboljša taj vid podrške porodicama. Ali, kažem, savet za sve roditelje dece koje nemaju nikakvih smetnji ni problema je da više rade sa decom, da se decom više bave. Da deca manje budu ispred televizora ili da manje drže telefone u rukama. Činjenica je da deca ne sazrevaju više onako kako su nekada sazrevala. Zato je i primetan porast broja dece kojima je potrebna podrška defektologa”, objašnjava naša sagovornica.

Od naredne godine novac za lečenje dece bi trebalo da bude redovna stavka gradskog budžeta

U fondu za lečenje dece koji je formirao grad Zrenjanin ostalo je još oko 450.000 dinara.

„Ove godine nemamo najavu povećanja budžeta za lečenje dece. Kada se novac koji je opredeljen potroši javnost će o tome biti obaveštena. Međutim, dugoročan plan je da finansijska podrška lečenju dece ne bude samo ove godine, već da to bude stalni vid podrške grada Zrenjanina za lečenje dece i da se u budžetu od naredne godine ovo pojavi svaki put kao redovna stavka“, zaključuje na kraju razgovora Jelena Dragić, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh