I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Drugi pišu

8.Festival meda u Zrenjaninu

Na centralnom gradskom trgu u Zrenjaninu danas je, u organizaciji pčelarskih zadruga „Milijvoj Bugarski“ i „Akac“ otvoren 8. Festival meda, sa dvadesetak izlagača, što je znatno manje nego prethodnih godina, jer pčelari istovremeno nastupaju i u Kikindi i Vrbasu.

„Imali smo loše vremenske uslove, počev od jake zime, do kiše u vreme cvetanja bagrema, a ni lipa nije ‘ponela’ kao ranijih godina“, ocenjuje predsednik Savez pčelarskih organizacija Vojvodine Nedeljko Stevanović, tokom razgledanja štandova sa medom u centru Zrenjanina.

On kaže da u Vojvodini ima oko 2.000 registrovanih pčelara i još toliko koji nisu upisani u evidenciju .

Fordomanija

Stevanović je dopisniku Tanjuga rekao da je manjem broju izlagača na tradicionalnom zrenjaninskom sajmu meda doprinelo i izostanak koordinacije, pa je tako, deo proizvođača meda otišao na „Dane ludaje“ u Kikindu, dok će drugi u isto vreme nastupiti u Vrbasu.

Među dvadesetak izlagača meda i ostalih pčelinjih proizvoda, na dvodnevni festival u Zrenjanin iz Petrovaradina je stigla Sonja Hunjadi, koja nastavlja 30 godišnju porodičnu tradiciju.

Za razliku od mnogih, ona kaže da je 2012. godina bila dobra rodna za pčelarsku firmu „Hunjadi“, sa 100 košnica, iz kojih se kilogram meda od lipe nudi za 550 dinara, a bagremov med za 600 dinara.

Na tezgama čuvene pčelarske porodice sa firmom „Mirković“ iz Rume, koja drži 160 košnica, kilogram bagremovog i šumarskog meda je 600 dinara, a livadskog 500 dinara, što je za dvadesetak odsto više nego prošle godine.

Izvor: Tanjug

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh