I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Nova oprema za Citološko odeljenje zrenjaninskog Doma zdravlja

Odeljenje citologije zrenjaninskog Doma zdravlja nedavno je dobilo tri mikroskopa, kompjuter sa najsavremenijim softverom i laboratorijsku opremu za citološke analize kao donaciju Evropske unije i Kancelarije za skrining raka grlića materice.

citologija1

Ova oprema nabavljena je jer se u Zrenjaninu trenutno sprovode dva organizovana skrininga – raka grlića materice i raka dojke. Iako je broj žena koje dolaze na ove preglede veći u odnosu na period pre početka skrininga, njihov ukupan broj i odziv smatra se izuzetno malim i zabrinjavajućim.

– Oprema je koštala oko 35 hiljada evra, a naš je plan da ova laboratorija bude referentna za Srednjobanatski i Južnobanatski okrug bez obzira na činjenicu da smo u deficitu sa ginekolozima. Cilj je da obuhvatimo što veću populaciju žena, da se odazovu na pregled. Pored opreme, važno je da naša ustanova danas ima citoskrinere sertifikovane za rad u ovoj laboratoriji, rekao je novinarima Miodrag Subić, direktor Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“.

I Taxi Zrenjanin

citologija

Javnom predstavljanju aparature i citološke laboratorije prisustvovao je i pokrajinski poslanik dr Predrag Matejin koji je podsetio na važnost uključivanja Zrenjanina u nacionalni program o prevenciji karcinoma grlića materice kod žena od 25. do 64-te godine života.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– U Zrenjaninu imamo 30.000 sugrađanki koje trebaju da se obuhvate tim pregledom, međutim, odziv je veoma mali. Naše sugrađanke besplatno mogu da urade pregled i da preveniraju ozbiljno oboljenje kakav je karcinom. Ovim pregledima se karcinom otkriva u ranom stadijumu i ako kod nekih žena postoje takve promene, rano otkrivanje daje mogućnost da se primeni jednostavnija terapija i izbegne operacija, rekao je dr Matejin.

Projekat skrininga koji je organizovan na nacionalnom nivou smatraće se uspešnim ukoliko se ispuni između 50 i 75 odsto predviđenih pregleda.

Kako je danas moglo danas da se čuje, jedan od razloga slabog odziva jeste loša baza podataka zbog čega se oko 20 odsto poslatih pozivnih pisama vraća u Dom zdravlja. Pored toga, znatan broj žena ima nisku svest o preventivnim pregledima i sopstvenom zdravlju. Postoji i onaj broj žena svesnih rizika koji nosi rak grlića materice i koje redovno odlaze na preglede u privatne ustanove, zbog čega se ne odazivaju na nacionalni organizovani skrining.

citologija2

Prema rečima doktorke Laurete Onč Ekovoju, specijaliste ginekologije i supervizora u procesu skrininga, jedan od razloga nedolaska žena na skrining jeste strah od pregleda, ali i rezultata.

– Apelujem na žene da ostave strah kod kuće i da se odazovu ovim pregledima. Pregled je potpuno bezbolan i podrazumeva uzimanje briseva. Taj jedan bris može život da i znači, kaže dr Onč Ekovoju koja je završila specijalnu obuku za rad u citološkoj laboratoriji.

Rezultat uzorka sa uzetog brisa dobija se u roku od tri nedelje.

– Mislim da ovo nije političko pitanje već pitanje svih građana i društveno odgovornih osoba. U Srbiji svakog dana četiri žene obole od karcinoma grlića materice i jedna od njih izgubi bitku. U Finskoj, na 100.000 žena oni izgube jednu, i to je podatak koji treba da bude apel našim ženama da se odazovu na besplatan skrining, pozvala je na kraju Stojanka Lekić, predsednica Odbora za ravnopravnost polova u Skupštini Vojvodine i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh