I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

4 razloga zašto je obavezno nositi sunčane naočare zimi

Zabluda je da zimi sunce nije štetno, samo zato što napolju nije toplo. Naprotiv, sunce je niže na nebu, pod drugačijim uglom, što nas čini još izloženijim njegovom štetnom dejstvu.

Istraživanja pokazuju da štetni UV zraci mogu doprineti bržem nastanku oboljenja kao što su katarakta ili senilna degeneracija makule.

1. Obavezna zaštita od UV sunčevih zraka
Tokom cele godine smo izloženi dejstvu štetnih UV zraka, te je investicija u kvalitetne sunčane naočare koje će vašim očima pružiti zaštitu od štetnih UVA, UVB i UVC zraka, svakako dobra odluka. Ovakve naočare štite i osetljivu kožu oko očiju, što pomaže u sprečavanju nastanka bora i prevremenog starenja kože uzrokovanog UV zračenjem.

Fordomanija

„Važno je da sunčane naočare imaju filter za ultraljubičaste zrake. Prilikom kupovine, tražite certifikat ili oznaku o procentu štetnog zračenja koje naočare blokiraju i vrsti UV zračenja od kog štite oči. Odličan izbor su zakrivljene naočare koje štite i od zračenja sa strane.“ – savetuje dr Branka Ivošević, oftalmolog.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

2. Sunčane naočare smanjuju zablještenje
Kada padne sneg, jako izražena refleksija može prouzrokovati zablještenja i umanjiti vid. Ovo je naročito opasno prilikom vožnje ili zimskih sportova.

„Svaki vozač zna koliko je teško voziti po snegu. Čak 85% štetnih UV zraka se reflektuje prema gore, što rezultira opasnim zablještenjima. Takođe, ovo stvara probleme i skijašima, jer im otežava da gledaju nagib dok se spuštaju, što može dovesti do ozbiljnih povreda. Kvalitetne sunčane naočare u velikoj meri smanjuju odsjaj, a naročito efikasna su polarizovana.“ – ističe dr Ivošević.

3. Efikasna zaštita od vetra i prašine
U hladnim zimskim danima, vetar je jak i sitne čestice prašine koje nosi često mogu izazvati povrede oka tj. eroziju rožnjače. Sunčane naočare delotvorno štite oči i sprečavaju isušivanje. Postoje i posebna stakla sa hidrofobnim premazima koji daju dodatnu zaštitu od prašine, vode, ulja, otisaka prstiju.

4. Sunčane naočare smanjuju glavobolje i naprezanje očiju
„Zenice kontrolišu koliko svetlosti pada na retinu, koja se nalazi na zadnjem segmentu oka. U tami, zenice se šire kako bi omogućile da više svetla dopre do retine, dok se na svetlosti skupljaju.“ – ističe dr Ivošević i nastavlja „Međutim, za vreme sunčanih padavina, u uslovima jake osvetljenosi, zenice nekada ne mogu dovoljno da se skupe, što izaziva dodatno naprezanje očiju koje može dovesti do glavobolje.“

Sunčane naočare doprinose smanjivanju količine svetlosti koja dolazi do očiju, što omogućava veći komfor i manje naprezanje očiju. Dobro rešenje predstavlja fotosenzitivna plastika, koja se automatski zatamnjuje na jakoj svetlosti.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh