I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

4 načina na koji joga poboljšava vaš san

Novija istraživanja sprovedena na Harvardskom Univerzitetu su pokazala da joga može pomoći ljudima koji pate od hronične nesanice.

Svakodnevne joga vežbe poboljšavaju kvalitet i kvantitet sna tako što povećavaju ukupno vreme provedeno spavajući, ukupno vreme provedeno u budnom stanju, smanjuju vreme potrebno da se zaspi, kao i vreme da se osoba razbudi. Neki od načina na koje joga poboljšava san su sledeći:

Joga smanjuje nivo stresa

Da li ste primetili da kada ste pod stresom teže zaspite jer ne možete nikako da smirite misli, vaš organizam je u pobuđenom stanju i ne uspevate da se opustite? Ukoliko i uspete da zaspite budite se umorni i imate osećaj da ste spavali u grču, napeti. Kada ste pod stresom vaš organizam je u pobuđenom stanju, stanju pojačane aktivacije, spreman da se suoči sa opasnošću. Ako ne dozvolite organizmu da se odmori doćiće do pregorevanja.

PerSu marketi

Istraživanja su pokazala da joga smanjuje nivo kortizola u mozgu. Kortizol je poznat i pod nazivom stres hormon. Snižavanjem nivoa kortizola u organizmu dolazi i do snižavanja nivoa stresa.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Stresori nisu samo negativni događaji. Pozitivni događaji kao što je novi posao, brak, trudnoća, takođe mogu predstavljati stresogeni događaj za osobu. Ono u čemu joga sigurno može pomoći jeste efikasnije nošenje sa stresogenim događajima.

Jedna od osnovnih stvari u okviru joge jeste pravilno disanje. Ukoliko naučite da kontrolišete vaše disanje naučićete i kako da smirite vrtlog koji se odvija u vama kada ste suočeni sa stresnom situacijom..i imaćete kvalitetniji san.

Joga reguliše rad nervnog sistema

Veliki broj osoba koje pate od nesanice su u stanju povećene pobuđenosti. Iako se možda osećate izmoreno vaš nervni sistem je pojačano aktivan. Tačnije, aktivan je vaš simpatički nervni sistem. Joga pomaže u aktiviranju parasimpatičkog nervnog sistema. Aktiviranjem parasimpatičkog nervnog sistema vaš organizam će moći da se opusti, lakše ćete zaspati i imati kvalitetan regenerišući san.

Joga pomaže u stvaranju rutine

Ukoliko patite od nesanice jedan od saveta jeste da stvorite rutinu – da ležete i ustajete u isto vreme svaki dan. Nemojte se uspavljivati uz pomoć televizije ili provodite vreme na telefonu pred spavanje. Televiziju i filmove zamenite blagim joga vežbama i vežbama disanja. Neka joga bude deo vaše dnevne rutine.

Joga pomaže da se nosite sa neizvesnošću

Joga i meditacija vam mogu pomoći da prihvatite sadašnji trenutak i da ne ruminirate pred spavanje o mogućim opasnostima, brigama i o tome šta nosi budućnost. Vežbanjem ćete naučiti da kada vam misli odlutaju vratite ih na disanje i naučite svoj um da postoji vreme kada se razmišlja i vreme kada se odmara.

Piše diplomirani psiholog Sloboda Katanić, REBT psihoterapeut pod supervizijom

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh