I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Izazov propagiranja dojenja još veći u vreme pandemije korona virusa

Sloganom Nacionalne nedelje dojenja koja se u Srbiji ove godine obeležava od 28. septembra do 4. oktobra “Podrži dojenje za zdraviju planetu” ukazan je značaj očuvanja prirode i najkvalitetnijih materija kakvo je majčino mleko.

Majčino mleko pruža nezamenljiv način ishrane bebe za optimalan rast i razvoj. Ono je najsavršenija, prirodno prilagođena hrana,  proizvedeno bez zagađenja i otpada, uvek dostupno, sveže, toplo, sigurno i spremno.

Ove godine je izazov propagiranja dojenja još veći s obzirom na prisustvo korona virusa u populaciji koji je doneo mnogo problema zdravstvenim radnicima celog sveta pa i zaposlenima u zdravstvenim institucijama u Zrenjaninu.

U Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ danas je ukazano na značaj uspostavljanja laktacije te na važnost ostvarivanja kontakta majke i novorođenčeta.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Glavni koordinatori za ostvarenje kontakta ‘koža na kožu’ (KNK) su dr Olgica Parigros Petrović i babica Danijela Zeljković.

– Uslovi u zrenjaninskom porodilištu omogućavaju da su majke smeštene u sobi zajedno sa svojim bebama gde se obavlja i edukacija o dojenju, koja podrazumeva podizanje svesti o značaju i prednostima dojenja. Pružaju se adekvatne informacije, saveti i neophodna praktična obuka o pravilnoj tehnici podoja. U svakoj sobi postoje posteri sa slikama i uputstvima. Edukaciju sprovode edukatori iz tima u saradnji sa celim neonatološkim odeljenjem.

Glavni edukator dojenja na Odseku neonatologije je medicinska sestra Persa Sarić, a glavni koordinator za implementaciju nacionalnih preporuka je dr Svjetlana Ždrale.

– Kompletno osoblje neonatologije je svakodnevno angažovano na propagiranju prirodne ishrane, rečeno je danas prilikom obraćanja javnosti.

Kada su u pitanju mere zaštite od korona virusa, potvrđeno je da se trudnice testiraju na Covid 19.

– Procenjujemo pažljivo zdravstveno stanje svake porodilje i svakog novorođenčeta. Olakšanje je to što naše porodilište nije u sistemu ‘covid bolnica’. Naš grad i region je imao samo nekoliko sporadičnih slučajeva Covid pozitivnih trudnica i one su upućene u tercijarne ustanove na dalje lečenje. Nismo imali porodilje sa izraženom kliničkom slikom Covid-a. Za sumnjive slučajeve, organizovali smo sobe za izolaciju, da zaštitimo ostale porodilje na odeljenju, kao i osoblje. Maksimalno provodimo preventivne mere zaštite. Kako smo imali sreću, da samo veoma mali broj porodilja bude rizičan na Covid, odlagali smo KNK i podoj do dobijanja negativnih rezultata, a potom smo sprovodili stimulaciju laktacije i edukaciju dojenja, u cilju zaštite zdravlja novorođenčadi.

DECA DOJENA MAJČINIM MLEKOM REĐE OBOLEVAJU       

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način ishrane novorođenčeta. Sastav i količina majčinog mleka su prilagođeni uzrastu i potrebama svake bebe pojedinačno. Obezbeđuju se najidealniji rasti razvoj deteta. Osim što zadovoljava potrebu za hranom dojenje i majčino mleko, ostvaruje veću povezanost sa majkom, stimuliše bolji psihomotorni razvoj, kao i razvoj svih čula. Pozitivno i protektivno utiče na razvoj i funkciju imunološkog sistema, te dojenja deca ređe obolevaju i ređe imaju infekcije uha i grla, kao i organa za verenje. U daljem toku života ređe se javljaju alergijske reakcije, kao i oboljenja alergijske etiologije: ekcemi, astma. Dojena deca, gotovo nikada nemaju problem niti sa podhranjenočću, niti sa pretilošću (nisu ni mršava ni debela).

Dojenjem se smanjuje potreba za industrijskom proizvodnjom hrane i smanjuje se faktor zagađenja planete Zemlje.

– Cilj našeg porodilišta je da svaka majka napusti porodilište zadovoljna i obučena da se sama brine o svom novorođenčetu, poručile su doktorke i babice na kraju obraćanja.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh