I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

14. „Dan Silašija” u Mužlji – mladi i stariji citraši pokazali svoje umeće (FOTO)

Sećanjem na Mihalja Silašija, začetnika citraške muzike u Mužlji i u cilju očuvanja citre kao instrumenta, sinoć je u velikoj sali KUD „Petefi Šandor“ organizovan tradicionalni, četrnaesti po redu Dan Silašija”.

Na početku večeri učenica Osnovne škole „Servo Mihalj“, Ema Šiveg je u pratnji iskusnog citraša Jožefa Lelea odrecitovala pesmu Ferenca Fehera, nakon čega je mnogobrojne ljubitelje citraške muzike i goste pozdravila predsednica KUD „Petefi Šandor“, Kristina Juhas Terkelj.

I Taxi Zrenjanin

Predsednica se u svom obraćanju zahvalila članovima Kulturno-umetničkog društva za višedecenijski rad, trud i zalaganje unutar ove kulturne ustanove, čime oni verodostojno čuvaju i neguju tradiciju ovdašnjih Mađara.

NASTUPILI CITRAŠI IZ VOJVODINE I MAĐARSKE

U bogatom kulturno-umetničkom programu nastupili su mlađe i odrasle citraške grupe i citraši solisti iz Budimpešte, Subotice, Pačira, Temerina, Srbobrana, Bačke Topole, Novog Kneževca, Adorjana, Trešnjevca, Novog Bečeja, Ruskog Sela, Debeljače, Skorenovca, Mihajlova i Mužlje.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

JOŽEF LELE, NEGOVATELJ FOLKLORNE MUZIKE NA CITRI, I OVE GODINE ODUŠEVIO PUBLIKU

Jožef Lele je dugogodišnji član KUD „Petefi Šandor“. Cilj mu je da zajedno sa najmlađim meštanima sačuva i neguje tradicionalnu mađarsku folklornu muziku na citri. Dobitnik je više domaćih i inostranih priznanja i nagrada.

-Sviranjem na citri se bavim od svoje devete godine. Šezdesetih godina prošlog veka u Novoj Crnji su se odžavala kućna druženja uz dobru muziku. Na jednom od takvih druženja čika Šandor Palatinuš je svirao na citri i dok je otišao da se odmori, krišom sam se prihvatio instrumenta i počeo sam da sviram na njemu. Godine su prolazile i preselivši se u Mužlju postao sam član KUD „Petefi Šandor“, a početkom osamdesetih godina sam, rame uz rame, svirao sa velikim umetnikom na citri Mihaljom Silašijem. Na zahtev članova Kulturno-umetničkog društva, pre sedamnaest godina počeo sam i da učim decu tajnama sviranja na citri – rekao je nedavno za naš portal Jožef Lele.

On je do sada „ispratio“ tri generacije mladih muzičara, dve mešovite i jednu grupu citraša, koja se sastojala samo od devojaka, i ponosan je na njihove postignute rezultate.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh