I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Vesti Mesne zajednice

Mužlja: Sećanje na Janoša Siverija

Povodom rođendana jednog od istaknutijih mađarskih pesnika Janoša Siverija, Umetnička pozornica „Janoš Siveri” iz Mužlje tradicionalno je i ove godine organizovala memorijalno veče u znak poštovanja prema njegovim radovima.

janos-siveri

Janoš Siveri je rođen 1954. godine u Mužlji, a nakon završene osnovne i srednje škole odlazi u Novi Sad gde upisuje Fakultet mađarskog jezika i književnosti. Njegovi radovi su se pojavljivali u nedeljnim i mesečnim novinama, književnim časopisima i u zbirkama pesama. 1985. godine se najpre seli u Suboticu, a tri godine nakon toga u Budimpeštu. Preminuo je 1. februara 1990. godine.

Članovi mužljanske Umetničke pozornice položili su venac na spomen ploču ispred kuće u kojoj je Siveri živeo i odrastao, i prisetili se njegovog života i dela kroz pesme i govore onih pesnika koji su sa njim zajedno radili i stvarali.

Fordomanija

janos-siveri1

U nastavku memorijalne večeri u prostorijama OŠ Servo Mihalj otvorene su izložbe dvojice lokalnih fotografa Roberta Deaka i Roberta Šandora, a predstavljena su i najnovija, jubilarna izdanja književnog časopisa „Šikolj“, koji deset godina izlazi na mađarskom jeziku.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

O ciljevima nastanka ovog časopisa i o planovima za naredna izdanja govorili su urednik „Šikolja“ Zoltan Šandor, pisci, pesnici i urednici raznih štampanih i internet časopisa Monika Čik, Jolanka Kovač, Attila Sabo Paloc, Čaba Segi, Ištvan Besedeš, Atila Cirok, Ferenc N.Cirok i Zoltan Baba.

Podršku memorijalnoj večeri pružio je Grad Zrenjanin.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh