I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Sport

ŽRK Proleter obeležio vredan jubilej – 70 „crveno – belih“ godina

Osnovan 1949. godine, ŽRK Proleter je uvek bio pravi ambasador našeg Grada u zemlji i regionu. O kvalitetu kluba svedoči bogata istorija, potvrđena uspesima i visokim plasmanina Proletera na nacionalnim i regionalnim takmičenjima.

ŽRK Proleter je dva puta bio prvak Jugoslavije, četiri puta vicešampion, a beležio je uspehe i na evropskim utakmicama.

Predsednik Dragiša Albulj sa nekadašnjom golmankom Vesnom Mandić

PerSu marketi

Za 70 godina, koliko je klub obeležio u sredu, 16. decembra, u restoranu Krug M, iznedrio je brojne asove domaćeg rukometa. Većina njih je sportsku karijeru nastavljala u reprezentaciji Srbije ili klubovima u inostranstvu. Neki su pak, ostajali verni matičnom klubu u kome su često započinjali trenersku karijeru. Jedan od takvih je i Dragiša Albulj, aktuelni predsednik Ženskog rukometnog kluba Proleter.

– Posebno mi je zadovoljstvo, a moram reći i velika čast, što su večeras sa nama i oni, koji su doprineli da ovaj Klub bude tu gde jeste, oni koji su postavili zdrave temelje na kojima se i danas gradi tradicija Kluba. Svi vi treneri, igračice, rukometni radnici, svi vi koji ste pomagali i koji pomažete ovaj Кlub, jer bez vas ne bi bilo ni Ženskog rukometnog kluba Proleter i ja vam se svima na tome od srca zahvaljujem – istakao je Dragiša Albulj u pozdravnom govoru.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

OSNIVAČ – STJEPAN MAHALUP

Davne, 1949 godine, Stjepan Mahalup osnovao je Ženski rukometni klub Proleter. Кao nastavnik u srednjoj Ekonomskoj školi okupljao je učenike i sa njima počeo da vežba i da ih uči rukometu, malom rukometu, i prema njegovim rečima “ Prvi u Vojvodini smo ozbiljno počeli da igramo mali rukomet”. A Stjepan Stevan Mahalup bio je prvi trener , a kasnije i prvi predsednik Кluba.

Tokom 1949. godine na prostorima Vojvodine registrovani su i prvi klubovi, njih šest, među kojima je bio i Proleter iz Zrenjanina.

Godine rada i truda, stvaranja igračica, znoja i odricanja, stvorile su i prvu reprezentativku Ljubicu Budimir, koja je sredinom 50 – ih bila u društvu zrenjaninskih rukometašica. Uz Ljubicu, sestre Кovačev, Angelinu Guzijan…stasala je i Mara Veinović – Torti.

OD MARE VEINOVIĆ DO JELENE LAVKO

Upravo ona, Mara Veinović – Torti je 60 – ih godina postala reprezentativka Jugoslavije, i kao takva bila učesnik Svetskog prvenstva, na kojem je proglašena i prvom igračicom Svetskog prvenstva. A na nedavno završenom SP u Japanu, boje naše zemlje je sa velikim uspehom branila Jelena Lavko (devojačko Živković).

– Ne završava se ovde spisak reprezentativki Proletera, ali i trenera i igračica, koje su dale svoj ogroman doprinos u stvaranju imena i imidža Kluba. To su Smilja, Cica, Mira , Ružica, Vesna, Željka, Brigita, Marika, Ivana , Biljana, Ana, pa čika Laza , Žuća, Baca, koji su večeras sa nama, Mica Šainović i mnogi drugi… Iskreno se nadam da mi neće zameriti niko od onih koje nisam spomenuo. Zahvaljujem se i nekadašnjoj rukometašici, novinarki Branki Jajić, koja godinama podržava rad kluba – dodao je Dragiša Albulj.

Simo Salapura

Za 70 godina od osnivanja kluba, ŽRK Proleter je ostao vrstan promoter sportskih vrednosti i fer – pleja. Кao takav, nije zaboravio sve one pojedince i institucije, koje su ga podržavale na svom putu.

Posebnu zahvalnost, ŽRK Proleter duguje Upravi grada Zrenjanina, koja od samih početaka podržava aktivnosti kluba. U ime gradonačelnika Čedomira Janjića, plaketu zahvalnosti Gradu primio je pomoćnik gradonačelnika, Simo Salapura.

– Pre svega želim da čestitam ovaj veliki jubilej klubu, rukovodstvu i igračicama, sadašnjim i bivšim. U bogatoj sportskoj istoriji Zrenjanina ženski rukomet zauzima veoma važno mesto, a da je to zaista tako, pokazuje i ovaj jubilej, kao i veliki broj devojčica, koje treniraju u klubu i čiji se dobri rezultati tek očekuju. Grad Zrenjanin ima dobru saradnju sa Rukometnim savezom Srbije, što je veoma bitno. Ženska reprezentacija povremeno igra zvanične utakmice u Zrenjaninu, što, zajedno sa dobrim rezultatom devojaka na Svetskom prvenstvu, doprinosi popularizaciji ženskog rukometa – rekao je Simo Salapura.

Ženski rukometni klub Proleter dodelio je plaketu Sportskom savezu grada Zrenjanina u znak zahvalnosti za podršku i saradnju, koja traje dugi niz godina. U ime Sportskog saveza, nagradu je primila Vukosava Đapić Atanacković, generalni sekretar SSGZ.

Plaketu zahvalnosti je dobila Javna ustanova Sportski objekti u čijim se prostorijama održavaju treninzi. U ime direktora, Bojana Mijatova, nagradu je primila Biljana Vujović (devojačko Runjo), nekada sjajna rukometašica Proletera, koja danas radi u JU Sportski objekti.

Plaketa zahvalnosti za odanost klubu dodeljena je Vojislavki Pustinjak, koja je celokupnu spotsku karijeru provela u Proleteru. Ujedno, ona je igračica sa najvećim brojem odigranih utakmica u za ŽRK Proleter.

Vojislavka Cica Pustinjak je dobila dres sa svojim nadimkom od predsednika Dragiše Albulja

Zahvalnice za doprinos klubu dobili su: gradonačelnik Čedomir Janjić, pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, zatim Rukometni savez Vojvodine, a ispred ove organizacije, priznanje je primio legendarni rukometaš, Momir Rnić. Dobitnik zahvalnice je i Vladimir Knežić, direktor Lige mlađih kategorija, kao i Aleksandar Petrović, izvršni sekretar Rukometnog saveza Srbije i direktor državnog prvenstva, kao i Aleksandar Medurić, direktor prve rukometne lige.

Posle niza godina ponovo na okupu – nekadašnje rukometašice Proletera

ŽRK Proleter dodelio je priznanje Janošu Kečkešu, treneru mnogih generacija u klubu, kao i aktuelnom treneru Draganu Lazarovu i nekadašnjem sekretaru kluba Vladimiru Vanji Anđelovu.

– Došao sam 1985. godine iz Pančeva u Zrenjanin, gde sam se oženio. Pre toga sam igrao u Dinamu iz Pančeva, gde su mi treneri bili Ljuba Obradović i Branislav Pokrajac. Upisao sam trenersku školu i 1992. godine kao operativni trener počeo da radim u ŽRK Proleter, na poziv Bace Maljkovića. Rad sa devojčicama je davao rezultate i zbog toga sam ostao u ženskom rukometu do danas – rekao je Dragan Lazarov, šef stručnog štaba ŽRK Proleter.

Zahvalnice za doprinos klubu su dobile Zorica Mašić, bivša rukometašica Proletera i internacionalni rukometni sudija, nekadašnja golmanka Vesna Mandić, kao i Biljana Savatović, takođe nekadašnja rukometašica Proletera.

Miran Pantelić

Zahvalnicu je dobio Miran Pantelić, autor monografije „Proleter u prvih 50 godina“.

– Klub ima bogatu istoriju, šest sezona bio je u YU eliti, stvorio je zvanično najbolju rukometašicu sveta 1973. Maru Veinović – Torti, a u novije vreme Jelenu Živković – Lavko, koja je na Svetskom prvenstvu u Japanu 2019. kao kapiten predvodila Srbiju do šestog mesta. Ceni se što sam 1999. napisao Monografiju za pola veka Kluba. Hvala mom ŽRK Proleter Zrenjanin – rekao je Miran Pantelić, koji je ispraćen velikim aplauzom prisutnih.

Aktuelna uprava ŽRK Proleter

Priznanje je dodeljeno i Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“, u kojoj se održavaju rukometni treninzi za mlađe kategoriji, kao i kompaniji „Drekslmajer“, koja nesebično podržava klub godinama unazad. Priznaje je primio direktor Branimir Joksimović.

Bivše igračice sa nekadašnjim trenerima Bacom Maljkovićem i Janošem Kečkešom

O uspesima i aktivnostima kluba redovno izveštava naš portal Ilovezrenjanin, a ispred portala, zahvalnicu za medijsku podršku primio je novinar, Miloš Pešić.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh