I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Sport

Zrenjaninski badminton – lepa priča koja traje deceniju i po

Da li ste znali koji sport drži rekord u brzini kretanja lopte? Ne sumnjamo da ni slutili niste da to može biti badminton!

Verovali ili ne početna brzina badminton loptice prilikom smeč udarca može iznositi i čak neverovatnih 400 km/h.

Većina od vas badminton smatra idealnom rekreacijom na prvomajskim izletima ili zabavu sa dečicom u dvorištu tokom lepih letnjih dana! Inače badminton je olimpijski sport još od Barselone 1992. i jedan od najzahtevnijih sportova, koji za vrhunsko igranje zahteva izuzetnu fizičku i psihičku pripremljenost.

I Taxi Zrenjanin

Iako je ovaj predivan sport izuzetno popularan u azijskim zemljama, u Evropi pa samim tim i u Srbiji badminton još uvek nije toliko popularan kao takmičarski i školski sport koliko on to sa pravom zaslužuje.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

OD PROFESORA MOLNARA DO DARKA CARIĆA

Ipak razvojem badmintona kao takmičarskog sporta u Srbiji u poslednjih 15 – ak godina doneo je ovaj sport i u naš grad na Begeju. Sami počeci takmičarskog badmintona u Zrenjaninu vezuju se za 2008. godinu i malu salu OŠ „Vuk Karadžić“ i ekipu rekreativaca okupljenu oko profesora fizičkog Mirloslava Molnara, koji je tada i iscrtao prvi pravi takmičarski badminton teren. Iz te ekipe iznikao je i prvi operativni trener badmintona u Zrenjaninu, profesor Darko Carić, koji je nakon sticanja trenerske licence pokrenuo prvo badminton sekciju u OŠ „Žarko Zrenjanin“ , a zatim i osnovao Badminton klub Banat 2013. godine.

Darko Carić

– Iako skromno u odnosu na naše proslavljene sportove (fudbal, košarku…), klub je kroz sve ove godine okupio određeni broj dece i rekreativaca pasioniranih ljubitelja ovog sporta. Svako ko je makar jednom uzeo reket i probao jednu takmičarsku partiju nije ostao ravnodušan. Tako se za BK „Banat“ i ekipu ljudi koji ga vode vezuju i prvi uspesi i na nacionalnom nivou. Klub već 6 godina učestvuje u svim nacionalnim badminton takmičenjima (nacionalna i pokrajinska prvenstva, i turniri za A,B i C rang listu). S obzirom da je klub veoma mlad , njegovi najveći uspesi beleže se u juniorskim, B, C i veteranskim kategorijama, s nadom da će u budućnosti neki od zrenjaninskih badmintonaca uspeti da se popne i na seniorski nacionalni tron – ističe Darko Carić, alfa i omega zrenjaninskog badmintona.

Što se tiče konkretnih uspeha kluba, sigurno se izdvajaju 2. mesto na juniorskom državnom prvenstvu 2018. Vanje Kovača, trenutno najperspektivnijeg zrenjaninskog igrača, odlične pozicije (prva i druga mesta) Darka Carića i Marka Bubala na B listama singlova i dublova u protekle dve godine, i 2 zlata i jedno srebro na veteranskim prvenstvima Srbije u prethodne tri godine za Darka Carića čime je stekao pravo da se takmiči na balkanskom badmintom prvenstvu.

NAJTROFEJNIJI – KATARINA I NEMANJA

Inače napomenimo da su naši najtrofejniji juniori Nemanja Ubavić u muškoj i Katarina Pomorišac u ženskoj kategoriji.

Za kraj recimo još nekoliko činjenica. Klub je prthodnih 5 godina organizovao 6 turnira i to 5 Međuškolskih nacionalnih turnira i jedan turnir međunarodne Ada Lige (lige rekreativaca). Zrenjaninski badminton je u 2018. dobio još jednog operativnog trenera, Marka Bubala.

Brat i sestra sa zlatnim peharima: Danica i Aleksa Stanisavljev

Treninzi kluba trenutno se odvijaju u sali OŠ „Žarko Zrenjanin“ u tri nedeljna termina, a da više o zrenjaninskom badmintonu možete saznati i na facebook stranici kluba.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh