I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Sport

Zrenjaninski badminton – lepa priča koja traje deceniju i po

Da li ste znali koji sport drži rekord u brzini kretanja lopte? Ne sumnjamo da ni slutili niste da to može biti badminton!

Verovali ili ne početna brzina badminton loptice prilikom smeč udarca može iznositi i čak neverovatnih 400 km/h.

Većina od vas badminton smatra idealnom rekreacijom na prvomajskim izletima ili zabavu sa dečicom u dvorištu tokom lepih letnjih dana! Inače badminton je olimpijski sport još od Barselone 1992. i jedan od najzahtevnijih sportova, koji za vrhunsko igranje zahteva izuzetnu fizičku i psihičku pripremljenost.

PerSu marketi

Iako je ovaj predivan sport izuzetno popularan u azijskim zemljama, u Evropi pa samim tim i u Srbiji badminton još uvek nije toliko popularan kao takmičarski i školski sport koliko on to sa pravom zaslužuje.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

OD PROFESORA MOLNARA DO DARKA CARIĆA

Ipak razvojem badmintona kao takmičarskog sporta u Srbiji u poslednjih 15 – ak godina doneo je ovaj sport i u naš grad na Begeju. Sami počeci takmičarskog badmintona u Zrenjaninu vezuju se za 2008. godinu i malu salu OŠ „Vuk Karadžić“ i ekipu rekreativaca okupljenu oko profesora fizičkog Mirloslava Molnara, koji je tada i iscrtao prvi pravi takmičarski badminton teren. Iz te ekipe iznikao je i prvi operativni trener badmintona u Zrenjaninu, profesor Darko Carić, koji je nakon sticanja trenerske licence pokrenuo prvo badminton sekciju u OŠ „Žarko Zrenjanin“ , a zatim i osnovao Badminton klub Banat 2013. godine.

Darko Carić

– Iako skromno u odnosu na naše proslavljene sportove (fudbal, košarku…), klub je kroz sve ove godine okupio određeni broj dece i rekreativaca pasioniranih ljubitelja ovog sporta. Svako ko je makar jednom uzeo reket i probao jednu takmičarsku partiju nije ostao ravnodušan. Tako se za BK „Banat“ i ekipu ljudi koji ga vode vezuju i prvi uspesi i na nacionalnom nivou. Klub već 6 godina učestvuje u svim nacionalnim badminton takmičenjima (nacionalna i pokrajinska prvenstva, i turniri za A,B i C rang listu). S obzirom da je klub veoma mlad , njegovi najveći uspesi beleže se u juniorskim, B, C i veteranskim kategorijama, s nadom da će u budućnosti neki od zrenjaninskih badmintonaca uspeti da se popne i na seniorski nacionalni tron – ističe Darko Carić, alfa i omega zrenjaninskog badmintona.

Što se tiče konkretnih uspeha kluba, sigurno se izdvajaju 2. mesto na juniorskom državnom prvenstvu 2018. Vanje Kovača, trenutno najperspektivnijeg zrenjaninskog igrača, odlične pozicije (prva i druga mesta) Darka Carića i Marka Bubala na B listama singlova i dublova u protekle dve godine, i 2 zlata i jedno srebro na veteranskim prvenstvima Srbije u prethodne tri godine za Darka Carića čime je stekao pravo da se takmiči na balkanskom badmintom prvenstvu.

NAJTROFEJNIJI – KATARINA I NEMANJA

Inače napomenimo da su naši najtrofejniji juniori Nemanja Ubavić u muškoj i Katarina Pomorišac u ženskoj kategoriji.

Za kraj recimo još nekoliko činjenica. Klub je prthodnih 5 godina organizovao 6 turnira i to 5 Međuškolskih nacionalnih turnira i jedan turnir međunarodne Ada Lige (lige rekreativaca). Zrenjaninski badminton je u 2018. dobio još jednog operativnog trenera, Marka Bubala.

Brat i sestra sa zlatnim peharima: Danica i Aleksa Stanisavljev

Treninzi kluba trenutno se odvijaju u sali OŠ „Žarko Zrenjanin“ u tri nedeljna termina, a da više o zrenjaninskom badmintonu možete saznati i na facebook stranici kluba.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh