I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Sport

Prvenstvo Srbije u veslačkim ergometrima prvi put u Zrenjaninu

Zrenjanin će u nedelju biti domaćin 28. prvenstva Srbije u veslačkim ergometrima. Takmičenje će biti održano u Kristalnoj dvorani (nedelja, 3. mart) u svim selekcijama, u ukupno 17 kategorija.

Detalj sa jednog od prethodnih takmičenja na veslačkim ergometrima u Beogradu (Foto: VK Crvena zvezda)

Ovo je bila jedinstvena prilika da posle 25 godina veslački klubovi VK Begej i VK Zrenex zajedno organizuju jedno takmičenje.

– Kolega Dane Lužaić iz VK Begej i ja smo se dogovorili da ovo takmičenje organizujemo zajedno, a Veslački savez Srbije je to prihvatio. Potrudićemo se da prvenstvo Srbije u veslačkim ergometrima bude i sledeće godine u našem gradu, s obzirom da nemamo uslove da budemo domaćini takmičenja na vodi – rekao je sekretar i trener VK Zrenex, Vladimir Milošev.

PerSu marketi

Simo Salapura, Vladimir Milošev i Dane Lužaić

Ovo će biti 28. prvenstvo Srbije u veslačkim ergometrima. Takmičenje će biti održano u Kristalnoj dvorani (nedelja, 3. mart) u svim selekcijama, u ukupno 17 kategorija. Početak je zakazan za 10 časova, a program će, prema procenama organizatora, trajati sve do 17 ili 18 časova.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Očekuje se preko 450 učesnika.

– Očekujem da ćemo biti dobri domaćini i na najbolji način promovisati naš sport i grad Zrenjanin – rekao je predsednik VK Begej, Dane Lužaić.

Ulaz će biti besplatan. Pored zvaničnog dela takmičenja, biće održano takmičenje i za građanstvo. Prijave su na licu mesta, a kotizacija 400 dinara.

HUMANITARNA AKCIJA

– Centar za socijalni rad, Crveni krst grada Zrenjanina, Savez za školski sport grada Zrenjanina, Javna ustanova Sportski objekti i grad Zrenjanin su početkom februara potpisali sporazum o tehničkoj saradnji na projektu „Sport za bolje sutra“.

– Naša ideja je da sve sportske manifestacije , koje se održavaju u Zrenjaninu, propratimo kroz prikupljanje humanitarnih priloga, koji će se uplaćivati na poseban donatorski račun, koji će biti otvoren u gradskoj organizaciji Crvenog krsta. Formirana je komisija, koja će nakon svake manifestacije saopštavati iznos prikupljenog novca. Mi smo imali jedan pilot – projekat prošle godine, kada su organizovane „Trka za srećnije detinjstvo“ i „Zrenjaninski polumaraton“. Tada je prikupljeno 112.000 dinara. Cilj je da u ovj projekat integrišemo sve sportske organizacije, a početak ove akcije će biti upravo na prvenstvu Srbije u veslačkim ergometrima – rekao je pomoćnik gradonačelnika, Simo Salapura.

Sportski savez podržava PS u ergometrima: Vukosava Đapić, generalni sekretar SSGZ

VISOKA KORELACIJA REZULTATA

Ergometar je najbolja trenažna sprava za veslače. Koristi se kako za trening, tako i za merenje izdržljivosti i energestskog kapaciteta veslača u trenutku testiranja. Rezultat na ergometru kategoriše se od težine veslača i za svaku težinu i kategoriju postoje norme.

Ergometrijada je prvenstvo države u zatvorenom i prvo zvanično veslačko takmičenje na početku svake veslačke sezone. Na Prvenstvu Srbije na ergometrima se za titule državnih prvaka svake godine takmiči gotovo 500 takmičara i takmičarki.

Državno prvenstvo je u svim uzrasnim kategorijama – pionirskoj, kadetskoj, juniorskoj, seniorskoj, kao i u konkurenciji veterana i studenta. Simulira se razdaljina od 2.000 m (olimpijsko veslanje) s tim što je za mlađe kategorije 1.000m i prave se kombinacije dubl i četverac.

Postoji velika korelacija između rezultata na ergometru i rezultata na vodi. Ona je toliko visoka da većina trenera uzima rezultat ergo – testa kao kriterijum za status veslača.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh