I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Sport

Žensko lice sporta u Zrenjaninu (9 FOTOGRAFIJA)

„Žensko lice sporta u Zrenjaninu“ naziv je izložbe posvećene ženama, koje su ostavile neizbrisiv trag u zrenjaninskom sportu, a koja je svečano otvorena u salonu Narodnog muzeja.

Autori izložbe su Stojanka Lekić, poslanica u Skupštini APV i dugogodišnja sportska radnica i Siniša Onjin, kustos istoričar u Narodnom muzeju u Zrenjaninu. Ideja za izložbu potekla od Stojanke Lekić, što je i razumljivo s obzirom da se 15 godina aktivno bavila sportom, a još 30 godina radila u sportu kao sportski radnik, dok poslednjih 6 godina radi na unapređenju položaja žena u društvu, odnosno rodnoj ravnopravnosti.

I Taxi Zrenjanin

Naravno, istraživački rad i cela izložba predstavljaju zajednički trud oba autora.

– Pripreme za ovu izložbu su trajale su 4 meseca To je bio celodnevni rad skoro svaki dan, trebalo je kontaktirati veliki broj sportistkinja, sportskih radnika, klubova, ali i istraživati u arhivama. Cilj je bio da se skrene pažnja javnosti na žene sportiskinje, koje su ovom gradu donele mnogo lepih trenutaka. To nisu uvek morale biti medalje, jer sport podrazumeva i istrajnost i promovisanje svoga grada – istakla je Stojanka Lekić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Reakcije sportiskinja su bile fenomenalne, pune emocija i oduševljenja, a posebno su bili dirljivi njihovi međusobni susreti, jer se neke nisu videle 5 , 10 ili više godina.

– U okviru projekta je u pripremi i jedan dokumentarni film i to iz 18 intervjua, koje smo snimili sa našim sportistkinjama, kako ovim današnjim aktivnim, tako i onim što su se sportom bavile pre 50 godina – dodala je Stojanka Lekić.

Izložba „Žensko lice sporta u Zrenjaninu“  je otvorena 1. oktobra i trajaće do 10. novembra.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh