I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Sport

Učenje plivanja – kada, gde i zašto?

Predškolski i rani osnovnoškolski uzrast je najpogodniji deo detinjstva za privikavanje na vodu i učenje plivanja.

Znanja koja deca steknu na bazenu ostaju im za ceo život i pružaju im sigurnost, radost i uživanje u svim aktivnostima i sportovima vezanim uz vodu. Zbog važnosti koje ima plivanje u svakodnevnom životu bitno je da roditelji što ranije uvedu svoju decu na različite programe učenja plivanja, koje vode stručni učitelji plivanja.

Jedan od takvih programa je i kurs obuke neplivača u Školi plivanja Viktorija na Gradskom bazenu u Zrenjaninu, koji svake godine pohađa veliki broj malih neplivača, ali i plivača početnika.

I Taxi Zrenjanin

– U kurs obuke neplivača uključuju se devojčice i dečaci, koji imaju želju da nauče da plivaju ili da poboljšaju svoje postojeće plivačko znanje. Ne postoji kriterijum potrebnog znanja održavanja na vodi, već je bitno da je dete napunilo 5 godina. Deca uče da plivaju u malom pod vođstvom naših učitelja plivanja, koji imaju veliko iskustvo u radu sa decom. Pomoću ciljanih igara i vežbi, deca se privikavaju na vodu i uče plivačkim počecima. Primenom igara u vodi sa kombinacijom obuke učenja plivanja, deca imaju subjektivan osećaj kako se igraju te im je ceo proces učenja plivanja zanimljiviji i pristupačniji – kaže Maja Ivković, trener plivanja u Plivačkom klubu Viktorija.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

PLIVANJE POJAČAVA TELESNE I MENTALNE SPOSOBNOSTI DECE

U radu sa neplivača koriste se različita pomagala i rekviziti koji aktiviraju telesne i mentalne sposobnosti dece. Tako su deca zauzeta i koncentrisana, te su rezultati obuke kvalitetniji.

– Učenjem plivanja, deca mogu na siguran način ovladati eventualnim strahom od vode. Deca uz pomoć kursa savladavaju osnovne motoričke strukture kretanja u vodi i tako jednostavnije i brže nauče da pravilno plivaju, a kasnije, upisom u Plivački klub Viktorija, savladaju i osnovne plivačke tehnike.

VODA – SIGURNO I PRIJATNO OKRUŽENJE

Nakon uspešno završenog kursa obuke neplivača, roditelji mogu biti sigurni da će se njihovo dete znati da se održava na vodi, da će zaplivati i snaći se u situacijama ako se neočekivano nađe u vodi.

– Znanje plivanja omogućava deci da im vodene površine postanu sigurno i prijatno okruženje u kojem se mogu nesmetano igrati i uživati! Voda kao specifična sredina zahteva od dece poseban napor u savladavanju njenog otpora, što utiče na razvoj njihovih psihomotoričkih sposobnosti. Kako bi voda imala što povoljniji uticaj na rast i razvoj deteta, biraju se specifične vežbe i zadaci u zavisnosti od uzrasta i razvojnim karakteristikama dece. Pohađanje kursa plivanja ima dobar uticaj na razvoj krvnog sistema dece, zbog otpora koji pruža voda prilikom izvedbe različitih pokreta u njoj. Znatnije se aktivira metabolizam, rad unutrašnjih organa i žlezde sa unutrašnjim lučenjem koje imaju bitnu ulogu u razvoju organizma deteta.

Takođe, snažno utiče i na razvoj respiratornog sistema dece, posebno vežbama disanja koje su u kursu vrlo zastupljene.

– Disajni sistem jača i time se poboljšava kvalitet disanja te deca postaju spremna za veće fizičke napore koji su svakodnevno postavljeni pred njih. Lokomotorni sistem deteta pravilno se i brže razvija svladavanjem motoričkih zadataka u vodi, jer kosti i zglobovi nisu pod opterećenjem kao na kopnu. Rezultat toga je da su deca okretnija, preciznija i ujednačenije izvode pokrete. Sve to doprinosi u sprečavanju nepravilnog držanja i mogućim deformacijama skeleta. Zbog poboljšanja koordinacije pokreta, fleksibilnosti, izdržljivosti i mišićne snage deca imaju kvalitetne preduslove za bavljenje bilo kojim sportom.

KONTAKT

Sve informacije o „Školi lepog plivanja“ PK Viktorija 1906, kao i o terminima na Gradskom bazenu, možete dobiti na telefon 061/2002-475.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh