I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Sport

Svečano obeležen jedan vek postojanja Fudbalskog saveza grada Zrenjanina

Svečanom akademijom u Baroknoj sali Gradske kuće  obeležen je vek postojanja Fudbalskog saveza grada Zrenjanina kao i 130 godina od zvaničnog početka igranja fudbalske igre, tada u Velikom Bečkereku.

Događaju su prisustvovali potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Marko Pantelić, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Vojvodine Miodrag Cvijanović, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov pomoćnik Simo Salapura, kao i predstavnici fudbalskih klubova, Sportskog saveza grada, predstavnici fudbalskih klubova, bivši i sadašnji sportski radnici i asovi kao i istaknuti pojedinci u oblasti ovog sporta.

– Ovako veliki i značajan jubilej je prilika da se podsetimo prošlosti, ali moramo gledati unapred i govoriti o budućnosti. Zrenjanin je bio veliki fudbalski centar  i siguran sam da ćemo zajedničkim naporima učiniti sve kako bi se vratio tamo gde je bio –  poručio je u svom obraćanju generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović.

I Taxi Zrenjanin

Fudbalski savez Zrenjanina danas ima registrovan 41 klub, od kojih 35 nastupa sa seniorskim ekipama. Mladih selekcija je ukupno sedamdeset jedna, a registrovanih igrača i dečaka u takmičenjima „predpetlića“ je 2600. Savez broji i 83 fudbalska trenera i 30 instruktora suđenja koji dele pravdu na 53 travnata fudbalska terena koja se nalaze na teritoriji gradskog saveza, od čega je 12 u samom gradu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Pored značajnog jubileja, ove godine obeležavamo i 130 godina od kada je odigrana prva fudbalska utakmica u Zrenjaninu. Na unapređenju sportske infrastrukture u našem gradu se puno radi, kompletno se renovira Gradski stadion, naš grad će autoputem biti povezan sa Beogradom i Novim Sadom, što će biti jošjedan od preduslova da budemo na mapi Fudbalskog saveza Srbije. Nekada je FK „Proleter“ bio pečat grada i na nama je da to ponovimo“ –  istakao je Goran Starčević, predsednik Fudbalskog saveza grada Zrenjanina.

Plakete klubovima i pojedincima

Na svečanoj akademiji povodom jednog veka postojanja FSG uručene su plakete predstavnicima klubova kao i zaslužnim pojedincima.

Generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović ovom prilikom je uručio plaketu krovne fudbalske organizacije Goranu Starčeviću predsedniku Fudbaskog saveza grada Zrenjanina.

Galerija slika

 1919. godine sportska asocijacija Velikobečkerečke fudbalske župe delovala u okviru Banatskog sportskog Saveza, a njegov prvi važan potez početkom 1920. godine bio je formiranje Banatske lige. Takmičenje je startovalo 18. aprila, a prvak Banata postao je FK „Obilić“. Kroz istoriju dugu 100 godina, klubovi Fudbalskog saveza grada iznedrili su čak 16 reprezentativaca, njih osam u reprezentaciji SFRJ odigrali su stotinu jednu utakmicu i postigli 43 gola.

 

Reflektori, atletska staza, na redu su fudbalski teren i tribine

Ovom prilikom predsednik Fudbalskog saveza grada Zrenjanina Goran Starčević uručio je gradonačelniku plaketu za doprinos i razvoj fudbala, a Janjić je podsetio na ulaganja u sport.

– Lokalna samouprava Grada Zrenjanina ulaže značajna sredstva u sportsku infrastrukturu, naša sela dobila su sportske hale, renovirali smo „Medison“ i „Kristalnu dvoranu“. Renovirana je atletska staza na Gradskom stadionu. Samo u rasvetu smo uložili 200 miliona dinara ove godine i još toliko je u planu za narednu, kada nas čeka adaptacija terena, tribina, pa će sever i jug dobiti stolice, a renoviraće se i svlačionice. Planiramo i izgradnju novog parkinga u okolini stadiona, što jasno ukazuje da ćemo imati jedan reprezentativan objekat koji zaslužuje prvoligaša ili superligaša –  izjavio je Janjić ovom prilikom.

Bogatu fudbalsku istoriju zvanicama je prezentovao sekretar FSG Miran Pantelić što vam prenosimo u celosti.

 

tekst: zrenjanin.rs

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh