I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Sport

Šahovnicu zamenio trobojkom – presudili koreni iz Ečke

Evropsko prvenstvo u rukometu biće održano od 12. do 28. januara u Hrvatskoj. Novo ime u reprezentaciji Srbije je Stefan Vujić.

Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj će zbog povrede propustiti Momir Rnić, ali će ljubitelji rukometa iz Zrenjanina i okoline ipak imati razlog više da budu uz male ekrane. Naime, u našoj najboljoj selekciji će biti Stefan Vujić, momak čiji su koreni iz Ečke.

Stefan je rukometni put počeo u Poreču, odakle je otišao u Francusku u kojoj je igrao za Nant i Istr. Potom 2015. dolazi u PPD Zagreb da bi ove sezone igrao za rumunsku Steauu.

PerSu marketi

– Ideja da zaigram za Srbiju rodila se u Rumuniji u kojoj sam prvo o tome razgovarao sa saigračima Ivanom Dimitrijevićem i Milošem Kostadinović. Potom sam razgovarao sa Miletom Isakovićem, trenerom srpske reprezentacije, a posle i sa selektorom Jovicom Cvetkovićem – rekao je Stefan, čiji su roditelji Srbi iz Ečke.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Otac Vojislav, nekadašnji rukometaš Proletera, bio je jedan od ključnih igrača Istraturista iz Umaga, osamdesetih godina. Porodica je ostala da živi u Umagu. Stefan je rođen u Hrvatskoj, a nastupao je i za „šahovničare“.

– Nakon što sam s Hrvatskom osvojio srebro na Mediteranskim igrama, sigurno je da sam se nadao da ću za Hrvatsku zaigrati na još nekom velikom takmičenju. Nije se dogodilo. Ne, nisam razočaran i nema ljutnje. Došla je ponuda iz Srbije, prošlo je više od tri godine nakon nastupa za Hrvatsku i rekao sam sebi zašto ne … Pre konačne odluke sigurno je da sam razgovarao sa određenim ljudima, saslušao njihova mišljenja i na kraju odlučio. Verujem da će ljudi razumeti da želim na sportskom planu napraviti što više i da me oni koji se razumeju u sport neće osuđivati zbog toga. Jasno, uvek će biti onih kojima moja odluka neće baš biti najsrećnija – rekao je Vujić.

Hrvatska i Srbija će se u 1. kolu EP sastati u Splitu.

– Biće mi neobično gledati ih na drugoj strani parketa. Znam, njima će gledaoci pljeskati, meni zviždati. No, spreman sam na sve, pogotovo psihički – istakao je Stefan.

Šta može Srbija na otvaranju Evropskog prvenstva, i to još protiv domaćina, Hrvatske?

– U svakom slučaju mi ćemo biti puno opušteniji nego Hrvati. Oni će imati velik pritisak, i to ne samo javnosti nego i tribina. Nekad to nije lako. Nedostaje nam puno igrača, ali bez obzira na to idemo na pobedu. U redu, Hrvatska je favorit u toj utakmici, ali nećemo se sigurno lako predati – istakao je Stefan.

Kako su vas prihvatili u reprezentaciji Srbije?

– Super. Većinu igrača poznajem, a najbolje Dobrivoja Markovića sa kojim sam igrao u PPD Zagrebu. S Jovicom Cvetkovićem nikad do sada nisam imao prilike da radim – rekao je Stefan.

Odlazak u Steauu je bio pun pogodak.

– Bilo je i nekoliko možda boljih ponuda, ali odlučio sam da idem tamo gde ću igrati 60 minuta. I odlazak u Rumuniju bio je pun pogodak. Nakon prvog dela prvenstva prvi smo i u klubu su iznenađeni kako smo dobro odigrali polusezonu, s obzirom na to da je klub prošle godine jedva izborio ostanak u ligi. Tim je odlično organizovan, plata je više nego dobra, a uslovi sjajni. Liga je sasvim solidna, a i posećenost na utakmicama je dobra. Daleko je to još od onih slavnih dana rumunskog rukometa kada im je reprezentacija bila super, a klubovi igrali bitnu ulogu u evropskim kupovima. No, polako se rukomet opet diže. Veliki broj španskih trenera radi u Rumuniji, a i sve je veći broj stranaca po klubovima – istakao je Vujić.

Kakav je život u Bukureštu?

– Veliki grad koji ima baš sve, kao i Zagreb, Pariz, London. Stanujem malo van centra, u kvartu u kojem su uglavnom smešteni ostali igrači. U klubu je dosta igrača sa prostora bivše Jugoslavije, ali ima nas dosta i u ostalim klubovima iz Bukurešta, pa se često družimo van parketa – zaključio je Stefan Vujić.

BIOGRAFIJA

Stefan Vujić je rođen u Rijeci, a odrastao je u Umagu. Njegovi roditelji su Srbi iz sela Ečka. Stefanov otac, Vojislav Vujić, igrao je za RK Proleter, pre nego što je sredinom 80 – ih godina prošlog veka prešao u hrvatski RK Istraturist iz Umaga. Porodica je kasnije ostala da živi tamo.

Vujić je seniorsku karijeru počeo Poreču, a zatim je igrao u Francuskoj za Nant i Istr. Od 2015. je igrao za RK Zagreb. Skrenuo je pažnju na sebe kada je igrajući za Zagreb postigao najlepši gol u Ligi šampona 2015. godine.

Od 2017. nastupa za Steauu iz Bukurešta.

Prošao je sve selekcije hrvatskog rukometa, uključujući i seniorsku reprezentaciju za koju je igrao na Mediteranskim igrama 2013. godine i osvojio srebrnu medalju. Tokom 2017. godine odlučio je da zaigra za reprezentaciju Srbije.

U GRUPI SA HRVATIMA

Srbija igra u grupi A sa Hrvatskom, Švedskom i Islandom. Mečevi grupe A igraće se u Splitu.

U grupi C, u Zagrebu, naći će se čak tri nekadašnje jugoslovenske zemlje – društvo aktuelnom šampionu Nemačkoj prave Makedonija, Crna Gora i Slovenija.

U grupi B su Norveška, Francuska, Belorusija i Austrija, grupu D sačinjavaju Mađarska, Španska, Danska i Češka.

Ovo je poslednje Evropsko prvenstvo na kome će nastupiti 16 reprezentacija, pošto će već od 2020. doći do proširenja broja učesnika na 24.

Hrvatska je prva zemlja koja će po drugi put ugostiti najbolje selekcije Starog kontinenta, prethodno je bila domaćin i 2000. godine.

 

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh