I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Sport

Srpska kobasica na Univerzitetu Bridgeport

Vladislav Paskaš i Igor Vulešević, plivači Proletera prošle godine su se otisnuli «preko bare» kada su dobili  plivačku i akademsku stipendiju za studiranje na Univerzitetu Bridgeport u Conecticutu. Uspešno su okončali prvu godinu studija, a isto tako imali su i nekoliko zapaženih nastupa na plivačkim turnirima i prvenstvu Amerike. Ovih dana su na zasluženom odmoru u Zrenjaninu gde će biti do avgusta, a treninge nastavljaju u svom matičnom klubu pod budnim okom trenera Branislava Kostića. „Vratili smo se pre par dana i opet smo na svom domaćem bazenu“ – kažu dvojica naših vrsnih plivača.

„Utisci o svemu što smo doživeli tokom ovih 8 meseci su zadivljujući. Mnogo više se ulaže u sport, u plivanje, organizacija je savršena i to je jedan od razloga zašto su Amerikanci toliko uspešni u tom sportu. Super su nas prihvatili, na našem fakultetu ima studenata iz celog sveta, najviše iz Evrope, i nisam siguran da su baš svi znali gde je Srbija, ali kažem – odlično su nas prihvatili. Ovo je svakako veliko iskustvo od neprocenjive vrednosti -kaže  Igor.

„Generalno nema velikih razlika u samim treninzima u vodi ali treninzi na suvom, u teretani su znatno teži“ – nadovezuje se Vladislav. „Provedemo dva puta po 2 sata u bazenu i još sat vremena u teretani, ništa što već nismo radili i navikli ranije dok smo bili u Srbiji. Ono što je potpuno drugačije jeste radni dan koji se sastoji od treninga, predavanja i učenja i tako u krug. Grad u kojem studiramo  je Bridgeport, nalazi se na nekih 40 minuta vožnje od New Yorka, najveći je grad države Conecticut, a mene najviše podseća na Novi Sad“ – priča nam Vladilsav.

PerSu marketi

„Što se tiče engleskog jezika, imali smo osnovno znanje stečeno u Srbiji  ali tamo smo morali da se navikavamo iz dana u dan na nove izraze i da stičemo nova iskustva. Mogu reći da sad imam zavidan nivo znanja“ – rekao nam je Igor.  „Zahvaljujući plivanju i dobijanju stipendija njih dvojica su dobili priliku da studiraju u Americi, kao i da proputuju samom Amerikom. Svaki drugi vikend  plivali smo na mitinzima gde učestvuju studenti različitih koledža. Bili smo još i u Dallasu u Texasu, na plivačkom prvenstvu Amerike, a oko nove godine bili smo na pripremama na Floridi“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Na naše pitanje da li je Florida onakva kakva u nam je predstavljaju u filmovima i serijama – Igor je rekao da je bilo toliko obaveza da nisu stigli to da provere ali da deluje lepo. Naše neizostavno pitanje bila je razlika između naše i uslovno rečeno njihove kuhinje jer bar u Americi je moguće probati bilo šta iz svih krajeva sveta. „Naravno da je naša kuhinja bolja – kao iz topa nam kaže Vladislav. Mnogo mi je nedostajala naša kuhinja, a majka mi je ponekad slala slanine i kobasice“. Kako je to prelazilo američku carinu koja je najstroža na planeti, Pale nam je samo rekao – «Ne pitaj!». Devojke u Americi? Dosta se razlikuju od naših, mnogo su opuštenije – kroz smešak govori Pale. “ Što se tiče takmičenja u ovom periodu do kraja avgusta kada nam počinje druga godina nastupićemo na nekoliko mitinga ovde i u Sloveniji i Hrvatskoj, a glavno takmičenje biće nam Serbia Open sredinom jula u Kragujevcu“. Obojici smo postavili pitanje da li BI sada, posle samo jedne godine u Americi, tamo i ostali obzirom na uslove života i prilike koje im se pružaju. „Sigurno da je tamo mnogo lakše ostvariti neke želje i potrebe u životu ali za sada mi je rano da o tome razmišljam“- kaže Igor. Vladislav pak kaže da bi lako mogao da ostane u Americi ali i da bi se vratio ako se ovde nešto promeni na bolje.

 

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh