I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Sport

Simo Salapura odbranio doktorsku disertaciju na Fakultetu za sport i turizam

“Efekti adaptiranog karate programa u tretmanu osoba sa smetnjama u razvoju” naziv je teme,  kojom je Simo Salapura odbranio doktorsku disertaciju na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu, a mentor je bio prof. dr Milan Nešić.

Tema je usko vezana za oblast u kojoj je dr Simo Salapura nesebično radio čitavu deceniju, tačnije od 2007. godine, kada je u Karate klubu Zrenjanin napravio pionirske korake u našoj zemlji, uključivanjem osoba sa smetnjama u razvoju, u karate sport.

– Logičan je bio izbor teme koju sam najviše poznavao, a koja nije dovoljno istražena, niti promovisana, a tiče se uticaja adaptiranog, odnosno prilagodjenog, karatea i njegove primene na populaciju osoba sa smetnjama u razvoju. Sprovedenim naučnim istrazivanjem sam došao do egzaktnih pokazatelja da je kod ispitanika tokom eksperimentalnog perioda u primeni adaptiranog karate programa došlo do značajnih pozitivnih promena u svim opserviranim oblastima, motoričkim i psiho-socijalnim.

I Taxi Zrenjanin

Salapura je nekadašnji takmičar u karateu, trener, selektor reprezentacije Srbije, generalni sekretar Sportskog saveza Grada Zrenjanina, osnivač Hendi sporta, a trenutno obavlja funkciju pomoćnika gradonačelnika Grada Zrenjanina. Pored velikog broja obaveza, našao je motiv da privede kraju doktorat iz oblasti sporta, kojem je posvetio ceo život.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Odluka o daljem naučnom usavršavanju usledila je nakon završetka master studija 2011. godine, dok sam još bio aktivan kao trener. Osnovni motiv za ovakvu odluku bila je težnja za ličnim usavrsavanjem i potreba da na svakom koraku i na svaki način promovišem i naučno potvrdim lično uverenje o velikim neiskorišćenim potencijalima ove populacije. Prvi, privremeni, zastoj na putu do titule doktora nauka bio je izbor na funkciju Generalnog sekretara sportskog saveza Grada Zrenjanina 2014. godine, a zatim i imenovanje na položaj pomoćnika Gradonačelnika 2017 godine. Pored svih novonastalih obaveza, motiv je ostao jak, a nije izostala ni podrška porodice, posebno supruge Jelene, koja je takođe nekadašnji sportista, kao i mojih roditelja.

Kakvi su planovi što se tiče akademske karijere?

– Akademska karijera je uvek u opticaju, ali trenutno nije prioritet.

Srećan je onaj čovek, koji drugog čoveka učini srećnim

Šta ste sve uspeli da naučite decu sa smetnjama u razvoju tokom rada sa njima, a čemu su oni naučili Vas?

– Pre više od decenije, počeo sam da radim sa manjom grupom mladih sa smetnjama u razvoju, po programu Nemačke karate federacije, koji sam prilagodio našim uslovima. Vremenom je program naišao na odličan odziv među ovom populacijom. Kada je nešto novo, uvek je teško, ali odgovorno tvrdim da su predrasude o njima danas mnogo manje nego pre deset godina, a sigurno je i adaptirani karate program za osobe sa smetnjama u razvoju doprineo jednim delom u menjanju ovakve slike. Tokom perioda primene programa bilo je mnogo lepih situacija, a svakako su neizbrisivo urezane slike njihovog radovanja i ponosa kada postanu svesni da su naučili i savladali određeni pokret, kada pomere sopstvene granice. Njihova motivacija za rad je veoma visoka, a energija i ljubav kojom zrače je neizmerna. Najveća lekcija, koju sam naučio od njih je da cenim život svaki dan, svaku lepu situaciju… Možda glavna lekcija može da se sažme u nekoliko reči, koje je neko davno napisao: “Srećan je onaj čovek, koji drugog čoveka učini srećnim”.

VIŠE OD 25 GODINA U KARATEU

Simo Salapura je u karateu više od četvrt veka. Prvo kao takmičar, zatim kao reprezentativac, trener, sudija, selektor… Aktivan takmičar je bio do 2001. godine, kada je počeo da “peče” trenerski zanat. U vremenu najvećih uspeha Karate kluba “Dijamant”, a sada KK “Zrenjanin” imao je čast da bude prvo zamenik šefa stručnog štaba, a zatim i šef stručnog štaba šampionskih ekipa i pravih sportista i šampiona.

Period rada u nacionalnom savezu trajao je od 2004. do 2010. godine, a bio je na funkciji trenera nacionalnih selekcija mlađih kategorija, selektora kadeta (najmlađi ikada), trenera ženske seniorske reprezentacije…

Da li pored obaveza na poslu stižete da trenirate ili da održite neki trening karatistima Zrenjanina? 

– Na žalost, zbog obaveza nemam više priliku da budem toliko u sali i prisutan u radu kluba. Naravno, maštam o tome da imam više vremena za karate… U skladu sa mogućnostima, održavam kondiciju vežbajući u teretani ili sali i trčanjem, a upravo se spremam za 7. oktobar i za naš 3. Zrenjaninski polumaraton…

Kakvi su dalji planovi što se tiče karatea?

– Svoje delovanje u karateu trenutno vidim u širenju ideje i implementiranju karate programa za osobe sa smetnjama u razvoju u zainteresovane klubove na teritoriji Srbije.

I na kraju, kako generalno vidite stanje u zrenjaninskom sportu i budućnost sporta u našem gradu?

– Trenutno stanje u zrenjaninskom sportu ilustruju pozitivne promene u gotovo svim segmentima sistema:

Broj osvojenih oficijelnih medalja zrenjaninskih sportista u prošloj godini (2017.) sa državnih prvenstava je čak 301, a u 2016. godini je bio za 11 manji – 290. U prošloj godini sportisti našeg grada vratili su se sa čak 20 medalja kada su u pitanju oficijelna međunarodna takmičenja.
Analize koje dobijamo sa terena pokazuju tendenciju povećanja obuhvata bavljena sportom naših građana što je glavni faktor u borbi protiv deformiteta lokomotornog sistema naših najmlađih, ali i faktor prevencije u borbi protiv masovnih nezaraznih bolesti današnjice kao što su gojaznost, hipertenzija, dijabetes, sendetarni način života)…

Povećan je broj školskih sportskih sekcija, povećan je broj besplatnih sportskih programa,a povećan je i broj sportskih organizacija, koje koriste besplatne termine u objektima JU “Sportski objekti”.

Kristalna dvorana za vreme turnira

Vidljivi su rezultati i na polju ulaganja u sportsku infrastrukturu?

– Kristalna dvorana je dobila upotrebnu dozvolu, sagrađeni su novi, moderni bič volej tereni na gradskom kupalištu, nabavljeni su novi koševi u Kristalnoj dvorani i tribine u hali “Medison”, nabavljene su elektronske mete i automatski robot za naše sportiste invalide, izgrađeni teniski tereni u Elemiru, a na pomolu su nova značajna ulaganja u sportsku infrastrukturu – atletski stadion, renoviranje Doma borilačkih sportova, izgradnja stadiona u Melencima.

Na inicijativu gradonačelnika, Čedomira Janjića izmenili smo propise i ubrzali procedure za dobijanje finansijskih sredstava krajnjim korisnicima. Uz to, omogućili smo još konkursa tokom godine. Dobra saradnja Grada sa više nacionalnih granskih saveza rezultirala je organizacijom više velikih međunarodnih  nacionalnih sportskih manifestacija. Povećan je broj “sportskih” noćenja u smeštajnim kapacitetima našeg grada. Samo u prvom tromesečju ove godine ostvareno je preko 3.000 “sportskih” noćenja.

Krajem godine očekuje nas izrada nove verzije Programa razvoja sporta za narednih deset godina a naredne godine naš Grad biće domaćin grupe Evropskog prvensta u košarci za žene, kao I Evropskog univerzitetskog prvenstva u odbojci. Nastavljamo sa uspešnom I proverenom praksom organizacije velikih sportskih takmičenja i ulaganja u sportsku infrastrukturu – rekao je dr Simo Salapura na kraju intervjua za Ilovezrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh