I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Sport

Prvih 100 godina rvanja u Zrenjaninu – monografija kao kruna proslave

Obeležavanje jednog veka rvačkog sporta u Zrenjaninu nakon brojnih manifestacija, takmičenja i drugih aktivnosti na popularizaciji tokom godine, krunisano je promocijom monografije „Organizovani rvački sport u Zrenjaninu i njegovoj okolini – prvih 100 godina“ u Baroknoj sali Gradske kuće.

Uz mnogobrojne bivše i sadašnje kao i buduće šampione i sportske radnike iz sveta rvanja na svečanoj promociji prisutnima su se obratili prisutnima su se obratili: Vojislav Tabački – nekadašnji istaknuti rvač, sudija i sportski radnik, Boban Cekić – predsednik RK Proleter, Duško Radišić – pomoćnik Gradonačelnika,  Željko Trajković – bivši istaknuti rvač i predsednik Rvačkog saveza Srbije, dr Smiljana Mirkov – recenzent monografije i dr Robert Molnar  – bivši rvač i autor monografije.

Monografija obuhvata sve pojedinačne i ekipne uspehe rvača od samih početaka do današnjih dana. Obuhvaćene su sve olimpijske medalje, medalje osvojene na Evropskim i Svetskim prvenstvima, Mediteranskim igrama i Balkanijadama, a isto tako i državna prvenstva.

I Taxi Zrenjanin

900 značajnih imena vezano uz zrenjaninsko rvanje

Uz bogat foto-fond nabrojani su ne samo uspešni pojedinci, njihovi uspesi već i lepi i zanimljivi detalji iz klupskog svakodnevnog života. Nisu zaboravljeni ni najmlađi uzrasti koji se pominju od „crno-belog“ perioda, kako kaže autor, pa do danas. Takođe, autor je pripremio i hronološki pregled najvažnijih događaja koji ne obuhvata samo sportske uspehe i medalje već i druge značajne i zanimljive događaje vezane za klub kao i pojedince koji su na bilo koji način doprineli napretku kluba. U tom kontekstu našlo se mesta za gotovo 900 imena.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Rvanje kao inspiracija

– Dr Robert Molnar na ovaj način je želeo da se oduži rvačkom sportu za ono što je od njega dobio. Monografija obiluje brojnim istorijskim činjenicama. Autor, koristeći se velikom arhivskom građom, pokazuje razvojne faze, rasta i sazrevanja rvačkog sporta u Zrenjaninu. Autor je uložio i veliki trud jer je tokom istraživanja, radio i intervjue ili se služio nekim drugim metodama prikupljanja građe, pedantno i temeljno.

Rvanje  nedvosmisleno, za razliku od velikih profitabilnih sportova, sebi može da privuče samo istinske zaljubljenike u ovu vitešku veštinu. Istorijski hod rvačkog sporta u Zrenjaninu, jasno pokazuje da istrajnost, posvećenost, ljubav i verovanje u ispravnost onoga što se čini u dužem vremenskom periodu, donosi rezultat. Zato ova knjiga predstavlja inspiraciju svima koji nameravaju da se iskreno posvete nekoj delatnosti. Ovakav tekst mogao je da iznedri samo autor koji je i sam živeo za rvanje, a u sebe utkao iskrenost, plemenitost, posvećenost, čojstvo i junaštvo – reči su dr Smiljane Mirkov recenzentice monografije.

Monografija je nastala uz izuzetnu saradnju sa lokalnom samoupravom, Narodnim muzejom Zrenjanin, Istorijskim arhivom ali i uz pomoć prijatelja. Autor monografije posebno je istakao saradnju sa Jadrankom Vukailović, Vojsilavom Tabačkim i Vojislavom Matićem.

 – Ova knjiga jeste satkana od vrhunskih rezultata, događaja ali ona je puna i emocija i pre svega onog što je najvažnije, tradicije. Deo tradicije su svi ovde večeras prisutni kao i sve generacije pre nas i oni koji dolaze posle nas. Rvački klub može da se pohvali odličnim rezultatima, organizacijom i sada činjenicom da je verovatno na jednom istorijskom vrhu ali ono što smo uvek imali i imamo je ogromna ljubav, a to je ono što je dr Molnar uneo u ovu knjigu i mi svi to prepoznajemo – izjavio je Željko Trajković predsednik RSS i bivši šampion ponikao upravo u Proleteru.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh