I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Sport

Promocija borilačkih sportova večeras u centru

Promocija borilačkih veština i sportova na 28. danima piva. Program će se odvijati na Trgu Slobode, na žutoj kocki večeras od 18 h do 20 h. Nastupaju sledeći Zrenjaninski klubovi: Rvački klub Proleter, Tekvondo klub Proleter, Sportsko udruženje Realnog Aikidoa i Ju jutse Sveti Nikola, Ninjutsu klub Bujinkan, Džudo klub Proleter.

rvanje Horti 2

Ovo je prilika da se deca, mladi i stariji sugrađani grada Zrenjanina upoznaju sa dugom tradicijom borilačkih veština u njihovom gradu. Promocijom borilačkih veština i sporta publika će moći da vidi razliku izmeću tradicionanih i modernih borilačkih veština i sporta, stojeće i parterne veštine, udaračke i bacačke veštine, veštine sa ili bez upotrebe oružja, kako su to radili stari Grci kroz rvanje, ninje u starom Japanu ninjutsu, da se upoznaju sa olimpijskim sportovima džudoom i tekvondoom, kao i da upoznaju veštinu koja je osnovana na našim prostorima realni aikido.

 Rvanje:

PerSu marketi

Uz trčanje, skakanje, bacanje koplja ili gađanje lukom i strelom i rvanje je veština kojom su se ljudi bavili od pamtiveka. Stoga je rvanje jedan od najstarijih sportova borenja golim rukama. Praktikovan jos u doba stare Grčke , a od godine 708. p. n. e. postalo je deo drevnih olimpijskih igara. U programu je modernih Olimpijskih igara od prvih dana do danas. Rvanje se najčešće deli po stilovima: Grčko-rimski u kome su zabranjeni zahvati ispod pojasa, Slobodni u kome su zahvati ispod pojasa dopušteni.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

 tekvondo (1)

Tekvondo:

Tekvondo je korejska borilačka veština nastala 40-ih godina dvadesetog veka spajanjem različitih veština koje su se vežbale u Koreji u to vreme. To je udaračka veština koju odlikuju atraktivne i brze nožne tehnike kao i tehnike u skoku. Prvi put je prikazana na Igrama kao demonstracioni sport 1988 godine u Seulu, a zvanično uključen u program Igara 2000. godine u Sidneju. Postoje dva stila tekvondoa koji se najviše razlikuju po svojim takmičarskim pravilima: WTF (world taekwondo federation) ili OLIMPIJSKI tekvondo i ITF (international taekwondo federation) ili TRADICIONALNI tekvondo.

 realni aikido

Realni Aikido:

Realni aikido je autentična borilačka veština samoodbrane, izuzetno efikasna i primenljiva u svakodnevnim, realnim situacijama. Tvorac ovog stila je majstor Ljubomir Vračarević, SOKE, crni pojas 10. Dan. Realni aikido se sastoji od odbrambenih tehnika, čije su osnovne karakteristike: brzina i pravovremenost reagovanja, kontinuitet izvođenja tehnike i potpuna završna kontrola napadača, pomoću specifičnih poluga.

 ninjutsu (1)

Ninjutsu:

Ninjutsu je borilačka veština i strategija koju su praktikovali japanski šinobiji, izvan Japana poznati kao nindže. Bujinkan ninjutsu se po učenju Soke dr Masaaki Hatsumija sastoji od devet škola, koji imaju svoje tehnike i svoja učenja koje su se prenosile kroz vekove sa učitelja na učenika. Ninđucu je ratnička veština samoodbrane i preživljavanja. To ne znači da ona podučava samo kako da se bijemo. Zbog toga ona i jeste ono šta bi svaka prava ratnička veština trebalo da bude – sredstvo da upoznate sebe, razvijete svoju mentalnu i fizičku snagu i da ostvarite jasno razumevanje života i prirode oko sebe. Tek kada to shvatimo moći ćemo shvatiti i svog protivnika i borbu. Jednostavno, ova veština nema ograničenja. Na protivniku je nužno što pre pronaći slabu tačku i naći način kako ga dovesti u poziciju u kojoj ga lako možemo kontrolisati.

 judo

Džudo:

Džudo je japanska borilačka veština i olimpijski sport, koja se sastoji od bacanja, poluga i gušenja, uključujući i borbu u parteru. Nastala je kao skup probranih tehnika iz džiu džicua, koji je u to vreme u Japanu predstavljao zajedničko ime za sve borilačke veštine (udaračke i bacačke). Osnivač džudoa Džigoro Kano, koji je savladao nekoliko stilova džiju džice, odlučio je uzeti ono najbolje od svakog i odbaciti nepotrebno. Džudo se prvi put na olimpijskim igrama pojavljuje 1964. godine u Tokiju, ali u zvanični program je uključen u Minhenu 1972, dok je ženski džudo uključen u program takmičenja tek 1992. godine u Barseloni.

 Četvrtak, 29. avgust

Satnica: 18:00-18:20 Rvanje

              18:20-18:40 Tekvondo

              18:40-19:00 Aikido

              19:00-19:30 Ninjutsu

              19:30-19:50 Džudo

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh