I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Sport

Posledice lošeg držanja kičme su mnogo ozbiljnije nego što mislimo

Posledice lošeg držanja su veće i ozbiljnije nego što mislimo. Nepravilan položaj tela pri stajanju, sedenju pa čak i ležanju, pored direktnog uticaja na kičmeni stub, opterećuje i unutrašnje organe, dok pravilno držanje obezbeđuje da nam čitav organizam funkcioniše kako treba.

 

PerSu marketi

Sećamo se kako su nas kao male kritikovali roditelji i profesori fizičkog vaspitanja, kako su nas terali da se ispravljamo kad stojimo ili sedimo i koliko nam je smetalo da ih slušamo. Ipak, da smo ih tada uvažavali i praktikovali, danas bi sigurno imali manje problema sa bolovima i eventualnim deformitetima kičmenog stuba.

Ovaj problem danas pogađa sve generacije

Dugo sedenje za računarom, prekomerna upotreba telefona, dugotrajna vožnja kolima, sedeći tj. kancelarijski posao, loša ishrana i fizička neaktivnost dovode do svakodnevnog trošenja kičme i kičmenog stuba što pre ili kasnije dovodi do promene na pršljenovima koji, opet, pritiskaju korene živaca koji izlaze iz kičmene moždine, što dovodi do osećaja ukočenosti i bola.

Loše držanje stvara loše navike i mada pravilno držanje pri sedenju i hodu nekima može (u početku) delovati neprijatno, mnogo je veća neprijatnost deformitet kičme koji, u suprotnom, može nastati. Tokom vremena i uz „pomoć“ gravitacije, opterećenje kičme može dovesti do osteoporoze, spondiloze, skolioze, kifoze i sličnih deformiteta koji pogađaju sve više ljudi. Pored toga, nepravilno stajanje i sedenje može dovesti i do poremećaja u disanju, sistemu za varenje i poremetiti krvni pritisak.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 

Možda deluje da je ove navike lako ispraviti, ali teško je preko noći promeniti stav koji smo formirali godinama.

Potrebno je uložiti dosta volje i napora da se iz korena krene sa promenom svakodnevnog držanja. Ako primetite da stojite ili sedite nepravilno: ako vam je glava pognuta i leđa savijena, spuštena ramena, izbačeni kukovi ili stomak; ako primetite ili već imate hroničan bol u vratu i leđima, krajnje je vreme da se pokrenete, kako biste na pravi način zaustavili negativne dugoročne efekte lošeg držanja.

U Centru za korektivnu gimnastiku i kineziterapiju “Stilus” iz Zrenjanina rade se upravo ovakvi oblici vežbanja.

Loše držanje predstavlja pre svega narušenu ravnotežu tela, pa je samim tim I opterećenje na određemim delovima tela veće. Zauzimanjem pravilnog, ravnotežnog položaja i pravilnim izvođenjem određenih vežbi, jača se oslabljena a isteže skraćema muskulatura, povećava obim pokreta u zglobovima.

Rad se obavlja u grupama od 6 – 8 vežbača pod nadzorom prof. Senke Jovčić, a postoje i individualni i poluindividualni programi.

U Centru rade isključivo profesori fizičkog vaspitanja i diplomirani kineziterapeuti.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh