I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Sport

Zbog čega treba vaše dete da upišete na plivanje? (VIDEO)

Plivanje se smatra jednim od najboljih oblika vežbanja, ojačava mišiće celog tela, podiže vitalnost i jača kardiovaskularni sistem.

I Taxi Zrenjanin

– Fizička aktivnost u vodi je od izuzetne važnosti za razvoj deteta. Osim što blagotvorno utiče na celokupni razvoj deteta, plivanjem se naročito jačaju pluća i srce, te razvija osećaj koordinacije pokreta i samokontrole – kaže Maja Ivković, trener u školi plivanja PK Viktorija.

– Plivanje je ujedno i druženje, iskorišćavanje slobodnog vremena, jačanje samopouzdanja i pozitivno utiče na psihosocijalni i fizički razvoj deteta – dodaje Ivkovićeva, a tu su i drugi benefiti.

RANO UČENJE PLIVANJA UTIČE NA TELESNI RAZVOJ:

Disanje: Pritisak vode je uzrok za jače izdisanje vazduha – dete je zbog njega prisiljeno jače udahnuti, tako mu jačaju disajni mišići, a vitalni kapacitet se povećava za gotovo 20%

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kardiovaskularni sistem: pritisak vode pozitivno utiče i na kardiovaskularni sistem, jer deluje i na delove tela, koji su potopljeni u vodu, te preko kože na vene. Pod uticajem tog pritiska dotiče oko 20% više krvi u desni deo srca i preko pluća u levi deo srca. Tako se povećavaju i jačaju mišići srca.

Skelet: na razvoj skeleta utiče dečije intezivno kretanje u vodi, što za posledicu ima intezivni rast kostiju i njihovo dobro oblikovanje. Takvom detetu se i kičma počne pre menjati iz okruglog u dupli S oblik.

Mišići: plivanje dovodi i do oblikovanja kompletnog mišićnog sistema. Ortopedi u tome vide osnovu za zdrav razvoj deteta, bez lošeg držanja tela. U položaju na stomaku u vodi jačaju mišići leđa, ramena i ostali.

Termoregulacija: razlika između temperature tela i temperature vode je podsticaj za uspostavljanje termoregulacije i otpornosti tela. Redovnim vežbanjem se popravlja reakcija detetove kože na hladno, sposobnost termoregulacije i jača imunitet.

Uopšteno govoreći, dobrobiti plivanja vide se kroz mnogo aspekata. Navešćemo još neke od njih:

Sveobuhvatnost u odnosu na ostale sportove: predstavlja spoj aerobnog i anaerobnog načina vežbanja, koji ima pozitivne efekte na zdravlje. Naime, plivanje je aerobna aktivnost, kojom se jača kardiovaskularni sistem, odnosno poboljšava rad srca i pluća, ali ujedno objedinjuje i elemente vežbi snage, koji su prisutni kod rada s tegovima.

To je dobro sredstvo za mršavljenje – plivanje je, uz pravilnu ishranu koja se zasniva na zdravim namirnicama, dobar način da telo izgubi višak masnog tkiva, a zadrži postojeću mišićnu masu. Dopušta aktivnost osobama koje se zbog invaliditeta ne mogu baviti sportovima čija je pretpostavka dobar oslonac u uspravnom ili sedećem stavu.

Ne opterećuje zglobove, pa se njime mogu baviti i starije osobe, te osobe sa specifičnim telesnim ograničenjima. Odlično održava dobru pokretljivost, mišićnu snagu i kondiciju.

Poboljšava elastičnost zglobova čineći ih otpornijim na svakodnevne napore i opterećenja. Deluje opuštajuće – pomaže u oslobađanju briga i svakodnevnog stresa. Jedan od retkih sportova, koji ne predstavlja gotovo nikakav napor za ligamente, hrskavicu i preporučuje se ljudima svih uzrasta.

ŠKOLA PLIVANJA

Neka vaše dete nauči da pravilno pliva uz stručne trenere, u pozitivnoj atmosferi i bezbednom okruženju.

PLIVAČKI KLUB VIKTORIJA

Telefon: 061 2002 475.

Facebook stranica

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh