I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Sport

Plivački trener Nebojša Đurkin – vera u sebe uvek donosi uspeh

Ovih dana smo na zasluženom odmoru u Zrenjaninu sreli plivačkog trenera Nebojšu Đurkina.

On već skoro 5 godina, radi u Dubaiju u „Hamilton Aquaticsu“, a ovih dana potpisao je trenerski ugovor sa novim klubom „My Sports Academy“.  Kako teče njegova trenerska karijera u Dubaiju bio je i povod za naš razgovor ali idemo redom.

Đurkin je prošao kroz sve plivačke kategorije u „Proleteru“, trenirao je kod Koleta, Saške, Maneta, Radosava, Mirčetića i drugih trenera. Po završetku studija u Novom Sadu vratio se na zrenjaninski bazen gde je i sam počeo da radi kao trener.  – Počeo sam taj posao da radim dosta mlad, želeo sam da stičem iskustvo. Radio sam sa svim kategorijama od škole plivanja, preko mlađih pionira i pionira.  Uskoro sam imao sreću da počnem da radim sa jednom talentovanom generacijom plivača uzrasta od 7 i 8 godina i da ih treniram sve do praktično njihovog juniorskog uzrasta i to iskustvo me je zapravo napravilo ovakvim trenerom sa svim osobinama koje imam danas.

I Taxi Zrenjanin

Nebojša Đurkin započeo je svoju plivačku karijeru kao i većina Zrenjaninaca na Gradskom bazenu gde je kao devetogodišnjak naučio da pliva i stekao svoju prvu diplomu kao i njegovi drugari iz generacije. – Taj momenat je očigledno prelomio ne samo moju karijeru već i ceo životni put jer da se tada nisam posvetio plivanju pitanje je čime bih se bavio danas.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 U  periodu rada u „Proleteru“ sam sa klubom i kolegama pokrenuo i fitnes program „CAF (Citius Altius Fortius)“ koji na moju veliku radost i danas traje, a imao sam prilike da radim i kao koordinator škole plivanja. U tom periodu plivala je u „Proleteru“ zaista izuzetna ekipa: Lenđer, Najdanovska, Silađi, Simonović i drugi i desio se jedan momenat koji je svima promenio život, a to je Lenđerova zlatna medalja na Svetskom juniorskom u Riju. To nam je pokazalo da su snovi ostvarivi i da naš rad, mislim na sve nas zajedno, nešto vredi.

Nebojša Đurkin sa generacijom plivača koju je trenirao od samog početka, a koja je i danas na okupu nevezano samo za plivanje, što smatra svojim velikim uspehom i karakteristikom kao trenera

Odlazak „preko“

Kao i mnogi sportisti, treneri, naučnici i drugi i vi ste se u nekom trenutku odlučili za odlazak preko granice? – Bio je to splet okolnosti, a želeo sam i da moje znanje i iskustvo overim, da tako kažem, u nekom jačem sistemu, a i da ih unapredim. 2015. godine sam preko Lenđera stigao do Dubaija, a dobio sam priliku da radim u  kompaniji „Hamilton Aquatics“.

„Hamilton Aquatics“ na čijem čelu je Chris Tidey (bivši trener Velimira Stjepanovića) samo u školi plivanja obučava 5000 dece, dok je u različitim trenažnim ciklusima preko 1000 plivača. Osim u Dubaiju kompanija poseduje klubove u Abu Dabiju i Dohi.

– Kao i većina ljudi koja se otisne „preko“ ili bar ja tako mislim, dolaskom na novo mesto morao sam ponovo da se dokazujem ili da možda napravim i „korak dva unazad“. Tako sam na početku u „Hamiltonu“ radio u školi plivanja od početnog stadijuma pa do početka nekog takmičarskog procesa, a čak sam išao na kurs i za „baby swimming“ što je kod nas prilično nepoznato. Kasnije sam radio i sa ostalim kategorijama plivača.

Sa decom iz plivačke škole „Hamiltona“  kojima je kao i u „Proleteru“ bio omiljeni trener

Grejanje u Dubaiju, što da ne

Možda će čudno zvučati podatak da bilo ko, bilo gde u Dubaiju pali grejanje makar i u kolima kad je ono što vidimo putem medija sunce, pesak, lagana odeća i slično. – Postoji period godine, recimo od novembra pa do marta kada ume da bude malo svežije, a to podrazumeva temperaturu malo ispod 20 stepeni. Kada provedem dan i veče na otvorenim bazenima umem malo i da se „smrznem“ i onda u kolima upalim grejanje, malo, ali ipak upalim.

Čekao i dočekao šansu

– Što se tiče mog znanja u to nikad nisam sumnjao jedino je trebalo da čekam šansu da se dokažem i napredujem, a to se  posle par meseci i desilo – nastavlja Neša, kako ga svi njegovi plivači zovu. Glavni trener u „Hamiltonu“ je, naime zadao svim trenerima, zadatak da odrade prezentaciju određene teme po želji (svi treneri su do tada bili isključivo iz Velike Britanije). Raspolagao sam sa dosta kvalitetnih podataka sa različitih kampova Plivačkog saveza Srbije. U prikupljanju podataka dosta mi je pomogao i Igor Beretić, sadašnji selektor naše reprezentacije, tako da sam održao uspešnu prezentaciju nakon koje su ostali treneri počeli na mene da gledaju drugačije. Nakon te prezentacije i glavni trener Ash Morris mi je rekao da će prvo slobodno mesto trenera biti moje, što se posle nekog vremena i desilo. Tako sam postao i prvi trener u „Hamiltonu“ koji nije iz Velike Britanije. Danas u toj kompaniji radi, ako ne grešim, 6 ili 7 naših trenera, a svima nama vrata je svojevremeno otvorio Velimir Stjepanović.

„Uvrnuta“ radna nedelja

Što se tiče uslova života koji je za mene u početku bio prilično stresan i nov, od ekstremnih vrućina, do vožnje automobila po putevima sa 12 traka i slično na sve to sam se navikao i naučio ali ima jedna stvar na koju ni dan danas ne mogu da se naviknem, a to je njihova radna nedelja. Ona, naime ne počinje u ponedeljak već u nedelju. Iskren da budem nisam se nikad informisao zašto je to tako, verovatno su u pitanju neki religiozni razlozi ali ja se ni dan danas nisam adaptirao na to. Što se tiče svakodnevnog života Dubai je mesto gde na svakom koraku imate na dohvat ruke sva najmodernija čuda tehnologije, zabave, noćnog života i slično i to u neko prvo vreme istražujete i probate, dok danas većinu vremena provodim sa porodicom i naravno na poslu.

Nova stepenica u karijeri

U „Hamiltonu“ sam radio poslednje 4 godine, prošavši put od development trenera pa do lead development trenera, a nedavno sam dobio poziv od kluba „My Sports Academy“. Smatram to novim izazvom i novom prilikom za napredovanjem. U novom klubu radiću kad head of development, što znači da ću biti odgovoran za rad svih trenera, zato kažem novi izazov i nova prilika za napredovanjem – kaže Đurkin.

 – Da li imate u planu povratak u Srbiju? –  Iskren da budem to nikada ne isključujem. Što si stariji to te nostalgija više vuče. Trenutno sam u nekim srednjim godinama i mislim da mogu još dosta da postignem kao i da ostvarim neke benefite svojoj porodici. Dubai je takvo mesto gde se stalno pružaju nove prilike, nove mogućnosti, a da li će danas sutra to biti baš u Dubaiju ili na nekom trećem mestu, nebitno je – zaključio je Nebojša Đurkin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh