I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Pilates metoda

Pilates metoda oblikovanja tela je jedinstveni sistem vežbi koje unapređuju snagu, fleksibilnost, ravnotežu i mišićnu simetriju. Pilates jača i oblikuje mišiće (posebno dubinske mišiće stabilizatore), ispravlja držanje tela i povećava nam gipkost.
Većina savremenih fitnes programa temelje se na izolovanju mišića i individualnom vežbanju pojedinačnih delova tela, umesto da se prema telu odnose kao prema celini.

Pilates metoda je usmerena na uvežbavanje tela i uma da deluju zajedno na ostvarenju sveobuhvatne telesne kondicije. Pilates je danas jedan od najpopularnijih sistema vežbanja u svetu.

Pilates rekviziti služe da nam otežaju, a nekad i da olakšaju vežbu u zavisnosti od načina upotrebe. Na slikama su prikazani samo neki od rekvizita koji se često koriste u vežbama na prostirci.               

Ova vežba spada u vežbe sa naprednog nivoa.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Isteže kičmu i muskulaturu donjeg dela ledja i zadnje lože nadkolenice, a istovremeno jača stomačnu muskulaturu. Izbegava se ako postoje bolovi u vratu ili ledjima. Posebno treba voditi računa da se težinom tela na oslanjamo na vratne pršljenove. Olakšavajuća modifikacija može biti blago savijanje kolena ukoliko osetimo snažno zatezanje u zadnjoj loži. Na slici je prikazana vežba sa pilates obručem. Dok spuštamo trup kontrolisano na prostirku lagano pritiskamo obruč i dodatno angažujemo mišiće unutrašnjeg dela butina.

-Spada u vežbe srednje težine.

Jača stomačnu muskulaturu. Ukoliko se koristi u kombinaciji sa nekom rekvizitom, dodatno angažuje i mišiće nogu i sedalnog dela. Prilikom spuštanja i podizanja nogu potrebno je zadržati kičmu u neutralnom pološaju i ograničiti pokret nogu na gore, te ne dozvoliti inklinaciju (podizanje) karlice. Olakšavajuča modifikacija je kraći pokret nogu na dole čime se smanjuje pritisak na lumbalni deo kičme.

-Ova vežba ima nekoliko modifikacija, a ovde je prikazana u početnoj varijanti sa malom mekanom loptom.

Lopta nam pomaže da kolena ostanu usko u širini kukova i omogućuje dodatno angažovanje mišića bedara. Takodje ova vežba je odlična za jačanje mišića zadnje lože natkolenice, sedalnog dela i donjeg dela ledja, kao i dubokih mišića – stabilizatora kičmenog stuba. Ruke su čvrsto usidrene u podlogu i brada je spuštena prema grudnoj dosti dok se izvode lagani i kontrolisani pokreti podizanja i spuštanja karlice.

-Modifikacija vežbe sa malom mekanom loptom.Prilagodjena je vežbačima na početnom nivou.

Jača muskulaturu ledja, sedalnog dela, nogu i ramenog pojasa. Sa podizanjem trupa podižemo i stomak snažno sa prostirke ka unutra prema kičmi čime dajemo potporu lumbalnom delu. Istovremeno izdužujemo vrat i vršimo stabilizaciju rameno lopatične regije.

-Sjajna i veoma ženstvena vežba za bočno istezanje trupa odnosno struka i jačanje zglobova ruku i ramena.

Izbegava se kod osoba sa problematičnim kolenima i ramenima. Ima mnogobrojne modifikacije koje se mogu prilagodjavati nivou spremnosti vežbača. Fokus je na izduživanju ruke i trupa bez kolabiranja u lumbalnom delu. i veoma ženstvena vežba za bočno istezanje trupa odnosno struka i jačanje zglobova ruku i ramena.

-Modifikacija vežbe sa velikom loptom. Nije namenjena za početnike.

Upotreba nestabilne površine u vežbi kao što je velika lopta izuzetno angažuje našu duboku muskulaturu trupa odnostno mišiće stabilizatore koji su odgovorni za zdravlje kičmenog stuba i svih zglobova. Pored toga, ova vežba jača mišiće zadnje lože natkolenice, sedalnog dela, ledja, stomaka, ruku i ramenog pojasa. Lagano kretanje tela prema napred i nazad kotrljajući loptu razvija osećaj za ravnotežu i koordinaciju pokreta kao i svest o centralnim mišićnim strukturama trupa i karlice.

Pilates vežbe su kompleksne i uče se vremenom. Pored svoje fizičke manifestacije uključuju i odgovarajuće pilates principe kao i pravilno disanje što je nemoguće opisati na malo prostora.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh