I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Sport

Partizanska eskadrila na Aerodromu Ečka

Na aerodromu Ečka je danas održan mini aero – miting, u čast Otvorenog prvenstva Srbije u vazduhoplovnom jedriličarstvu, koje je počelo 1. avgusta i završava se proglašenjem pobednika u ponedeljak uveče.

Aero klub

Takmičenje u vazduhoplonom jedriličarstvu protiče prema planu organizatora.

– Nadamo se da ćemo do 10. avgusta imati joše jedan do dva takmičarska dana, ali je minimum od četiri dana već ispunjen, koliko je potrebno bi takmičenje bilo priznato kao državno prvenstvo. Imali smo odlične vremenske uslove i dobru atmosferu. kjuče nas je ovde uhvatilo nevreme. Jedino prekjuče smo imali problema sa nevremenom. Kumulonimbus, oblak koji je doneo nevreme, prošao je direktno iznad aerodroma, ali su svi  piloti iskusni i bezbedno su se vratili. Bila su samo 2 vanterenska sletanja – rekao je Filip Milanović iz Aero kluba Aerosex, koji je organizator takmičenja.

I Taxi Zrenjanin

Jedrilice 2

Trenutno vodi dr Aleksandar Diklić (AK Zrenjanin), a drugo mesto zazuzima Aleksandar Veg (AK Sremska Mitrovica). Treći je tim iz Slovenije, koji leti na dvosedu, a tim čine Alojz Novak i Tibor Vinter.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Portal Ilovezrenjanin je medijski sponzor Otvorenog prvenstva Srbije na Aerodromu Ečka

Portal Ilovezrenjanin je medijski sponzor Otvorenog prvenstva Srbije na Aerodromu Ečka

Avion dete

Za sutra pre podne je na aerodromu Ečka organizovana poseta dva dečija kluba iz Zrenjanina, a za njih je organizovana interesantna akcija „Da li hoćete da budete pilot ili padobranac?“. Ulaz je slobodan za sve zainteresovane posetioce.

Kraguj

KRAGUJ IZ „UNDERGROUNDA“

Pažnju posetilaca Aerodroma Ečka posebno je privukao oldtajmer, koji izgleda kao da je „izleteo“ iz filma „Partizanska eskadrila“. Avion SOKO J20 KRAGUJ proizvodio se u Mostaru od 1966. godine, a primerak koji je seteo na aerodrom Ečka je proizveden 1976. godine. Nadimak mu je „tihi izviđač“, ali radi se o šaljivom nadimku, jer je avion u stvarnosti izuzetno bučan.

– To je jedini avion tog tipa, koji leti u Srbiji. Po nameni je jurišnik, odnosno konstruisan je kao avion za rat protiv gerilaca i ustanika, odnosno formacija koje su van standardnog terena, van frontova. Kraguj je učestvovao u snimanju mnogih partizanskih filmovima, kao i u Kusturicinom filmu „Underground“ –  kaže Uroš Vasojević, avio – tehničar sa sportskog aerodroma „Lisičji jarak“ kod Beograda.

Avion je u privatnom vlasništvu, ali je registrovan kao kulturno dobro i u sastavu kolekcije vazduhoplova „Hrelja – kolekcija jeroplana“. Avion je poslednji put leteo na aeromitingu u Batajnici 2012. godine, ali je sada posle duže pauze i 500 sati mehaničarskog rada, ponovo poleteo i sleteo na Aerodrom Ečka.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh