I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Sport

Otvoren Centar za korektivnu gimnastiku i kineziterapiju Stilus

Profesorica fizičkog vaspitanja i diplomirani kineziterapeut i ISST Schroth terapeutom, Senka Jovčić, otvorila je Centar za korektivnu gimnastiku i kineziterapiju Stilus, a ovaj moderno opremljeni prostor se nalazi na uglu Ive Lole Ribara i Makedonske ulice, preko puta Poljoprivredne škole.

Centar se nalazi na prvom spratu zgrade smeštene na uglu Ive Lole Ribara i Makedonske ulice

Ovo je prvi centar takve vrste u Zrenjaninu i među prvima u Vojvodini. Kako je na svečanom otvaranju rekla Senka Jovčić, Stilus je konačno dobio stalan prostor za rad, čime je krunisan njen višegodišnji rad.

PerSu marketi

Zašto Centar za korektivnu gimnastiku i kineziterapiju?

Na zalost, pokazalo se da je u sadasnjem drustvu, ovakav rad, pre svega sa decom, neophodan. Ne postoji zvanicna statistika jer se niko temeljno ne bavi ovim problemom, ali ono sto je očigledno je da više od polovine školske dece u Srbiji ima neki oblik lošeg držanja ili vec nastao deformitet. Paradoks je taj da nikada nismo imali više dece koja se aktivno bave neki sportom. To nam govori da su se u svim tim treninzima izgubile takozvane vežbe oblikovanja i da deca sve manje rade vežbe koje im jačaju i razvijaju celo telo i sve motoričke sposobnosti podjednako.Takodje, tri treninga nekog sporta nedeljno ne mogu da nadoknade to što nam deca ne provode vreme napolju u igri i što su svo ostalo vreme nekativna. Ovo je naš pokušaj da kroz ovakav rad sa decom, koliko toliko popravimo situaciju ove loše statistike. Naravno, nije svaki nastali deformitet odraz loših životnih navika i neaktivnosti, ali je njihov procenat mnogo veći od recimo idiopatskih skolioza kojima se uzrok ni dan danas ne zna – ističe Senka Jovčić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

BOLJE SPREČITI, NEGO LEČITI

– Mi smo do sada časove držali u nekim školskim salama i sali na Gradskom bazenu. Pokušavali smo da ovaj vid časova približimo i omogućimo svima i uvek smo uzimali u obzir i činjenicu da deca idu u školu po smenama, da imaju razne vanškolske aktivnosti. Bili smo u situaciji da mnoga deca nisu u mogućnosti da dolaze i vežbaju jer ne mogu da se uklope ni u jedan termin održavanja časova.Takodje, ovakav rad sa decom je, da bi bio kvalitetan potrebno sprovoditi u malim grupama, od 6-8 vežbača a ponekad je neophodan i poluindividualan i individualan rad. Iz toga razloga nam se otvaranje ovakvog Centra nametnulo kao jedino rešenje u kojem ćemo svakodnevno i celodnevno biti u mogućnosti da takav rad i organizujemo.

Podrška kolega „difovaca“

Koje su karakteristike vežbi koje spadaju u korektivnu gimnastiku?

– Loša držanja i telesni deformiteti predstavljaju pre svega narušenu ravnotežu tela. Vežbe koje spadaju u korektivnu gimnastiku i koje su deo kineziterapije bave se jačanjem oslabljenje i istezanjem skraćene muskulature koje dovode do disbalansa tela. Osim rada na mišićima, radi se i na povećavanju obima pokreta u zglobovima.

Korektivna gimnastika ima najveći efekat kada se vežbe rade kao preventiva i najbolji slogan za nju je „bolje sprečiti nego lečiti“.

– Kada se uzmu u obzir sve karakteristike ovih vežbi, jasno je zašto njih rade i odrasli. Mnogo je onih koji imaju razne tegobe usled malo kretanja i sedećeg načina života i ove vežbe su prava terapija za to. Rad u našem Centru sprovode profesori fizičkog vaspitanja i diplomirani kineziterapeuti, a imamo i licencu i terapeuta za sprovodjenje Schroth metode vežbi, koja se do sada pokazala kao najdelotvornija neoperativna metoda za lečenje velikih stepena skolioza i kifoza.

Šta je još važno da znaju oni koji imaju problema sa lošim držanjem i deformitetima?

Pre svega, moraju da znaju da ovakvi procesi rada i vežbanja , traju. Nekad i po nekoliko godina, a u nekim slučajevima je potrebno da se vežbe rade i ceo život, tj.da vežbe postanu deo života .Mora se biti strpljiv i uporan i truditi se. Mora se razmišljati o pokretu i vežbi i dovoljnim brojem ponavljanja pravilno držanje i stav postaće normalni i rutinski. Roditelji treba da posmatraju svoju decu i da se ako uoče bilo kakav disbalans ili neravnotežu, obrate ili nama ili da odu kod doktora (pedijatra, fizijatra,doktora sportske medicine..) i izraze svoju sumnju. Takodje, potrebno je da budu podrška svom detetu, da ih motivišu za rad , da im ne daju da lako odustanu i da im objasne da je to pre svega za njihovo dobro i u cilju poboljsanja njihovog zdravlja. Takodje, roditelji moraju da budu ti koji će da odrede prioritete u datom uzrastu svog deteta. Deca su opterećena školskim i vanškolskim aktivnostima, pa će roditelji možda u određenom trenutku morati da biraju izmedju recimo časova klavira ili časova stranog jezika i korektivne gimnastike. Po nama, zdravlje je na prvom mestu,i kako smo i rekli, prva i najvažnija odlika ovakvog vida vežbanja je BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI i rano otkrivanje problema je osnova za uspešan rad.

– U našem Centru ćemo osim vežbanja, organizovati i predavanja i razne edukacije o važnosti ovakvog vida vežbanja i vežbanja uopšte, o eventualnim posledicama po zdravlje, o novim saznanjima i istraživanjima i novim metodama rada, kao i neophodna merenja, kojima bi se pratio posturalni status i pratio napredak – zaključila je Senka Jovčić.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh