I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Sport

Nordijsko hodanje – rekreacija za sve generacije

Nordijsko hodanje je rekreativni oblik kretanja i vrlo je slično običnom hodanju čoveka. Razlika je jedino što osoba koja izvodi ovu aktivnost u rukama drži štapove za nordijsko hodanje.

To je aktivnost u kojoj možete uživati kroz celu godinu. Za razliku od normalnog hodanja kod kojeg je gornji deo tela relativno pasivan, nordijsko mnogo više aktivira mišiće leđa, ramena i ruku.


Što se tiče sportske opreme, za početak su potrebni samo odgovarajući štapovi (Nordic walking štapovi).
Može se izvoditi samostalno ili u grupi (društvu prijatelja i poznanika). Preporuka za rekreativno bavljenje nordijskim hodanjem je da se aktivnost izvodi u planinama, ali moguće je i u bilo kojem delu grada, mesta, sela…


U kombinaciji sa prirodom i svežim vazduhom ovaj vid rekreacije je izuzetno efektan za zdravlje osoba koje se njime bave.


Sa štapovima u ruci, naglasak je na dužini ispravnog koraka nogama, naizmeničnom pravilnom radu rukama što zapravo znači uključivanje većeg broja mišića u rad i veću potrošnju energije u odnosu na hodanje bez štapova. Uz upotrebu minimalne količine sportske opreme obično hodanje pretvara se u izuzetno efektan trening za celo telo.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

Društvo Slovenaca Planika, 11. godina za redom organizuje takmičenje u nordiskom hodanju (nordijska hoja). I ove godine, tradicionalno nordijsko hodanje, „Nordijska hoja“ se održalo na izletištu Babatovo. Učesnici su bili članovi i simpatizeri Društva Slovenaca Planika.


Okupljane učesnika je počelo u 9:30 h, a trka je počela u 10 časov. i odvijala se na stazi uz reku Tisu, dužine 8k m. Učesnici, bilo ih je u tri konkurencije, deca, muškarce i žene, trku su završili bez ikakvih problema.


Po završetku trke predsednik društva, Miloš Pešić proglasio pobednike i podelio medalje.

U muškom kategorijom prvo mesto je pripalo Lazaru Močniku. Srebro je uzeo dugogodišnji organizator Nordiske hoje, Dejan Bekić, a bronzu je poneo, Aleksandar Anđelić.


U ženskoj katergoriji najbolje su bile Maria Oklobžija, zlato, Sanja Peter, srebro, i Ljiljana Đuričin, bronza.

U katergoriji dece prvo mesto je uzeo Veljko Pernat. Drugo mesto je pripalo Mateji Oklobžiji i treće Majdi Oklobžija.

Sledio je ručak za prisutne u prijatnom ambijentu restoranu Babatovo i u prijatnom raspoloženju.

  • Divider

  • Divider
Na vrh