I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Sport

Noć kad je Zoran Sremac preplivao Dunav

„Talasi lađe lome, šta srce zna o tome?“

zoran-sremac-dunav-most

Ovi stihovi pesme Đorđa Balaševića, „Noć kad sam preplivao Dunav“, kao da su pisani za avanturistu iz Zrenjanina, Zorana Sremca, koji je poznat kao sjajan padobranac i ronilac, a od danas i po novom, neobičnom poduhvatu. Naime, on je preplivao deonicu Dunava u dužini od 80 kilometara, od Novog Sada do Pupinovog mosta (Borča – Zemun), nedaleko od ušća Save u Dunav.

Zoran kaže da se odlučio na ovaj izuzetno zahtevan poduhvat upravo zbog srca, odnosno zbog želje da na taj način pokaže ljubav prema roditeljima, prema svojim ćerkama Andrei i Andrei i prema ljubavi svog života, Lidiji.

PerSu marketi

zoran-sremac-svitanje

zoran-sremac-sa-pomocnikom

 

Istina, on je planirao da pliva tačno do Ušća, a da ostvari cilj koji je sam sebi zacrtao, nedostajalo mu je još oko 5 kilometara. Razlog zašto je morao da skrati deonicu je hipotermija, jer je proveo oko 20 sati u hladnoj vodi. Bez obzira na to, uradio je stvar vrednu divljenja, jer je ruta koju je prešao gotovo jednaka širini kanala La Manš, pa puta dva!

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

zoran-sremac-dunav

– Od samog početka su me pratili pehovi. Počeo sam da plivam u 3 i 45 minuta ujutru, sa 45 minuta zakašnjenja u odnosu na plan. Takođe, plivao sam sporije nego što smo planirali. Bilo je jako oblačno, oko mene mrkli mrak, a voda je bila hladna – kaže Zoran Sremac za Ilovezrenjanin.

U svitanje je nastupila hipotermija.

– U čamcu me je pratio prijatelj Gale, koji je grejao vodu na plinskom rešou i polivao je po meni, kako bih se malo ugrejao. To mi je povratilo snagu, ali kad sam stigao do Pupinovog mosta, na samo 5 kilometara od Ušća, ponovo je nastupila hipotermija.

Zoran je tada morao da odustane i prekine plivanje na samo 5 km od cilja.

– Ponosan sam, jer sam isplivao 80 km, ali mi je u isto vreme malo krivo, jer nisam ispunio plan. Boli me svaki mišić, a noge i ramena ne osećam. Ipak, sreća je što nisam imao problema sa grčevima. Zahvalio bih se mom prijatelju Galetu, medijima koji su me čekali u Beogradu, a zahvalio bih se i mojim kolegama padobrancima, koji su mi slali poruke podrške – rekao je Sremac.

Posle objavljivanja da je Zoran preplivao 80 km, oglasio se i naš poznati plivač Ivan Lenđer, koji je na tviteru prokomentarisao u svom stilu: „Malo li je?“.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh