I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Nisam skakao samo na razvodima

Padobranac Slobodan Boba Marković (47) okitio se novim medaljama na prvenstvu Srbije u klasičnim padobranskim disciplinama, koje čine skok na cilj i pojedinačni figurativni skokovi.

Boba Markovic skok

U pojedinačnoj konkurenciji Marković je bio drugi u disciplini figurativni skokovi  i treći u skoku na cilj. U generalnom plasmanu osvojio je šampionsku titulu zajedno sa kolegama iz padobranskog kluba Grifon, čiji je Marković takmičar i sekretar. Klub čine uglavnom pripadnici PTJ, a on je jedan od dvojice civila, koji se takmiče za Grifon. Njegov tim je osvojio zlatni pehar i iza sebe ostavio dve ekipe „Nebeskih vidri“, koje čine pripadnici 63. padobranske jedinice Vojske Srbije.

Za 27 godina padobranstva ima preko 5.300 skokova. 

I Taxi Zrenjanin

– Nikada nisam imao ni najmanju povredu, a otkaz glavnog padobrana mi se dogodio samo jednom i to krajem 2013. godine prilikom tandem skoka, sa putnikom. Odbacio sam nepotpuno formiranu glavnu kupolu i aktivirao rezervni padobran. Bezbedno smo sleteli na zemlju. Ja sam jedini padobranac sa preko 5.000 skokova, kojem je glavni padobran otkazao samo jednom. Možda je u pitanju sreća, a možda i činjenica da i dalje sa oprezom prilazim svakom skoku – kaže Marković.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pored oficijelnih skokova, naš sagovornik je izvodio padobranske skokove i na svim mogućim manifestacijama – utakmicama, javnim dešavanjima različitog tipa, na otvaranju Dana piva, pa čak i na svadbama. Nekoliko puta je skakao i sa svojim psom, Lejlom.

– Nisam skakao samo na razvodima – u šali kaže Slobodan.

Boba Markovic Lejla

Finale LŠ u američkom fudbalu: Marković je pre utakmice skočio na teren, koji se nalazi na vrhu tržnog centra u Beogradu

Finale LŠ u američkom fudbalu: Marković je pre utakmice skočio na teren, koji se nalazi na vrhu tržnog centra u Beogradu

Pored skakanja padobranom, po ugovoru radi obuku pripadnika PTJ, zatim istrage udesa u paraglajdingu i padobranstvu, a inače je po profesiji elektroničar.

– Padobranstvo mi je u krvi. To je deo mog života. Skačem decenijama, tako da sam apsolutno siguran u sebe. Kada skočim iz aviona, to je rutinski, kao kada neko uđe ili izađe iz gradskog prevoza – dodaje naš sagovornik.

Marković ističe da je preko ovog sporta imao prilike da upozna sve tipove ljudi, od prosjaka do predsednika država. Ovaj sport mu je doneo i vitalnost. Iako mu je 47 godina, kaže da se fizički oseća kao dvadesetogodišnjak!

 

DVA REKORDA

Slobodan se intenzivno takmiči od svoje 19 – te godine i od tada svake sezone beleži zavidne uspehe. Bio je učesnik i nekoliko evropskih i svetskih prvenstava. Vlasnik je i dva zvanična rekorda Srbije.

Jedan je postigao 1996. godine u grupnoj formaciji sa kupolama, zajedno sa kolegama na Aerodromu Ečka. Drugi rekord se odnosi na skok sa najveće visine. Iskočio je iz aviona sa visine od 9.250 metara, bez korišćenja maske za kiseonik. Proveo je u slobodnom padu blizu tri minuta, sa početnom brzinom od 500 kilometara na sat. Spoljna temperatura na toj visin je iznosila – 55 Celzijusovih stepeni.

Boba Markovic prizemljenje

 

KUSTURIČIN ZAVET

Slobodan je učestvovao u snimanju dva filma. Dok je snimao „Zavet“, Kusturica je tražio padobranca koji će iskočiti iz aviona direktno na krošnju drveta. Raspitivao se po klubovima i svim specijalnim jedinicama, ali su mu svi rekli: „Kusto, ti si lud!“. Na kraju je stigao do Bobe Markovića, koji je pristao iz prve. Scena je snimljena na obroncima Tare. Iskočio je sa visine od 1.500 metara iznad tačke doskoka i uspeo da skoči direktno na drvo. Od Kusturice je za ovu scenu nagrađen novom kupolom padobrana.

Drugi put je učestvovao na filmi, prilikom snimanja „Belih lavova“ Lazara Ristovskog. Scena nije bila kaskaderska kao kod Kusturice. Iskočio je iz aviona i fingirao kako padobranac u letu ponese jednog čoveka i zajedno sa njim odleti ka zalasku sunca.

Boba Markovic skok iz aviona

Boba Markovic tandem

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh