I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Sport

Na „vatrenoj liniji“ 65 godina

Slavoljub Grozdanov, rođeni Zrenjaninac, šest i po decenija je  aktivan član Streljačke družine Bečkerek 1825. Bio je odličan takmičar i rekorder, a potom aktivan društveno-  sportski radnik, vrstan trener, organizator i pedagog u streljaštvu.

Streljastvo Slavoljub puca

Na Gradskom strelištu je u subotu održan tradicionalni turnir povodom zatvaranja sezone gađanja vatrenim oružjem, na kojem je profesor Slavoljub Grozdanov svečano obeležio jubilej – 65 godina u streljaštvu. Posle kratkog obraćanja prijateljima kluba i učesnicima turnira, Grozdanov je ispalio počasni hitac i proglasio turnir otvorenim. Tom prilikom mu je uručen pehar, povodom vrednog jubileja.

– Pucao sam veliki kalibar međunarodnog programa, a kasnije je to postalo jako skupo, pa sam nastavio da se takmičim u vojničkoj pušci. Neprestano sam bio u vrhu Jugoslavije sa vojničkom puškom u trostavu, na 300 m. Ta dasciplina je bila najteža i tada, a i sada je tako. Štampa me je nazvala „večiti drugi“, zato što me je u to vreme uvek neki Slovenac ili Hrvat „skidao“ sa prvog mesta – uz osmeh se priseća Grozdanov.

PerSu marketi

Kao najveći sportski uspeh izdvaja rekord iz 1977. godine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Najdraža mi je nagrada kada sam 1977. godine pucao ležeći stav, na 300 m,  i postigao rekord sa 191 krugom.Taj rekord niko nije oborio, a neće ga ni oboriti, jer je ukinuto pucanje na 300 m, kada su mete pomerene na 100 m. Draga su mi i priznanja – zlatna medalja  majstora strelca, zatim Spartakova nagrada, ekipni rekord kada smo bili prvaci države,  kao i Zlatn a plaketa od Streljačkog saveza Srbije za posebne zasluge u streljaštvu.

Sve je započelo davne 1949. godine upisom u streljačku družinu, o čemu i danas svedoći njegov potpis.

Streljastvo Slavoljub 1949

Trener mu je bio čuveni streljački pedagog Miša Dimitrijević. Kao omladinac ulazi u sastav reprezentacije Vojvodine i reprezentacije Srbije i ostvaruje značajne rezultate na prvenstvima države. Počeo je gađanje iz vojničke puške, a potom iz pištolja, vazdušne puške i malokalibarskog oružja. Još iz studentskih dana i pored obaveza aktivnog takmičara, zanima ga pedagoški rad na unapređenju streljačkog sporta.

Među brojnim priznanjima je i "Zlatna plaketa" Streljačkog saveza Srbije

Među brojnim priznanjima su  „Zlatna plaketa“ Streljačkog saveza Srbije i Spartakova nagrada

PRVI TRENER DUŠKA EPIFANIĆA

Desetine njegovih učenika postiglo je zapažene rezultate u ovom sportu. Jedan od onih kojima se najviše ponosi jeste Duško Epifanić,  prvi strelac iz Jugoslavije koji je „ubio“ apsilutan rezultat od 600 krugova MK puškom 60 metaka ležeći na turniru u Plzenu n1969. To je bio izuzetan podvig i u svetskim okvirima. Epifanić je bio i olimpijac u Meksiku 1968. a u reprezentaciji je gađao od 1965. do 1975. Ima svetsku bronzu u ekipi MK puškom 60 metaka ležeći iz Finiksa 1970, dva evropska ekipna srebra – 1969. u Plzenu MK puškom trostav i 1975. u Londonu vazdušnom puškom. Kao junior osvojio je dve ekipne medalje na EŠ u Kairu 1969: srebro MK puškom 3 puta 20 metaka i bronzu MK puškom 60 metaka ležeći.

– Veoma sam srećan što posle niza godina imam priliku da vidim Slavoljuba Grozdanova, mog prvog trenera, čoveka koji me je uveo u svet streljaštava. Zbog toga sam mu i danas zahvalan – istakao je Duško Epifanić .

Slavoljub Grozdanov (levo) sa Duškom Epifanićem

Slavoljub Grozdanov (levo) sa Duškom Epifanićem

Na njegovu inicijativu osnivaju se brojne streljačke družine i izgrađuju sportski objekti namenjeni streljaštvu. Angažovao se na brojnim školskim olimpijadama i dao svoj doprinos u njihovom organizacionom, kao i takmičarskom delu. Profesor Slavoljub Grozdanov danas je aktivni deo istorije zrenjaninskog sporta. Nekadašnji uvaženi profesor istorije i već 65  godina voli istim žarom prve ljubavi svoje streljaštvo.

Na pitanje koliko još planira da bude u sportu, s obzirom da mu je 79 godina, Grozdanov bez razmišljanja odgovara: „Dokle budem mogao da stojim!“

 

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh