I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Sport

Svetski Kup avio – modelara okupio učesnike iz 11 zemalja

34. po redu Svetski kup modelara u disciplinama slobodnog leta F1A, B, C i Q održan je proteklog vikenda na terenu kod sela Aradac, sa gotovo 80 učesnika iz 11 zemalja.

Na glavnom takmičenju nastupilo je 39 „jedrilica“, 13 „gumenjaka“, i po 4 „penjača“ iz Srbije, Austrije, Nemačke, Finske, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, BiH i jednog takmičara iz dalekih Sjedinjenih Američkih Država. Domaće takmičare činili su modelari iz Zrenjanina, Trstenika, Zemuna, Vojke i Nove Pazove. Ove godine takmičenje je pratio vetar koji je bivao sve jači kako je dan odmicao i koji je postavio težak zadatak pred takmičare. Ni skraćenje poslednjeg leta na 150 umesto raspisom predviđenih 240 sekundi nije mnogo pomoglo, modeli su odlazili daleko ali u granicama terena. U takvoj situaciji sasvim očekivano maksimume su postizali samo oni najspremniji. Na samom kraju startne linije nadmetanje kompletne reprezentacije Srbije sa gostom iz Slovenije u diciolini F1C motornih modela penjača. Naš Lakić Dragan (AK „Ving“ Zemun) je jedini uredno „punio“ sve do poslednjeg leta kada je model sleteo za svega dva minuta. Ipak to mu je bilo dovoljno da sa jednom sekundom prednosti ostane na prvom mestu ispred kolega iz reprezentacije Žive i Branka.

I Taxi Zrenjanin

1. Lakić Dragan, AK „Ving“ Zemun 899
2. Kovački Živa, AK Zrenjanin 898
3. Bjelić Branko, AK „Ving“ Zemun 863

Ni ove godine nije bilo naših predstavnika među F1Q „električarima“ ali našim entuzijastima koji prate ovu disciplinu je nadmetanje četvoro gostiju bilo veoma zanimljivo obzirom da su mogli da vide direktan „sudar“ dva značajno različita koncepta modela i prisustvuju prvoj ubedljivoj pobedi jedne dame Ane Milak iz Mađarske.

1. Milak Ana, Mađarska 924
2. Tiec Matijas, Nemačka 784
3. Kertes Gabor, Mađarska 696

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nadmetanje osmoro junira u „jedrilicama“ bilo je izuzetno napeto do samog kraja obzirom da su svi imali po bar jedan „kiks“ i da niko nije mogao da proceni šta će se do kraja desiti. Pobedu je na kraju odnela još jedna dama Roksana iz Poljske, a sledio ju je najmlađi takmičar Patrik iz Slovačke.

1. Gadek Roksana, Poljska 847
2. Klobišicki Patrik, Slovačka 829
3. Rozler Vitek, Češka 793

Što se ukupne konkurencije tiče maksimalne rezultate u regularnom toku postiglo je sedam takmičara u disciplini F1A, a u disciplini F1B petorica među kojima se našao i jedan junior, naš Bojan iz AK Zrenjanin. Kako se vetar nije smirio u skladu sa prognozama finalni obračun „flaj of“ je zakazan za naredni dan u zoru. Po znatno slabijem vetru ali u veoma nezgodnom smeru prema kanalu i obali Tise, „jedrilice“ su startovale prve i svi su očekivali pobedu glavnog favorita i aktuelnog prvaka Evrope Rolanda Koglota iz Slovenije, ali je to ipak pošlo za rukom Avivu Balasjanu gostu iz Izraela koji je prvi put gostovao u našoj zemlji.

1. Balasjano Aviv, Izrael 930 + 505
2. Koglot Roland, Slovenija 930 + 476
3. Mandičev Miroslav, Bugarska 930 + 475

4. Halbmajer Dirk, Nemačka 930 + 449
5. Blagojević Radoje, AK Vojka 930 + 388
6. Bezak Ivan, Slovačka 930 + 333
7. Vraneš Dejan, BiH 930 + 141

Svega 25 minuta kasnije usledilo je finale „gumenjaka“. Sabo Soniboj iz Hrvatske, omiljeni gost „SREM KUP“-a nije imao sreće sa gumom koja mu je dva puta pucala i morao je da odustane tako da su se u vazduhu našla samo četiri modela, a najduže je izleteo model našeg najboljeg juniora Bojana Gostojića iz AK Zrenjanin. Pored Bojanovog velikog uspeha pobedom u ovoj disciplini, moramo istaći i izuzetan nastup našeg veterana Radoja Blagojevića iz AK Vojka, ne toliko zbog osvojene bronze koliko zbog činjenice da je u istom danu postigao dva maksimalna rezultata u dve različite discipline i potom leteo dva finala.

1. Gostojić Bojan, AK Zrenjanin 930 + 356
2. Drobiš Lubomir, Češka 930 + 319
3. Blagojević Radoje, AK Vojka 930 + 302

4. Isotalo Jane, Finska 930 + 253
5. Sabo Soniboj, Hrvatska 930 + 0

Našem Bojanu je ujedno pripalo i zlato u konkurenciji juniora, a ispred Uroša iz Nove Pazove takođe juniorskog reprezentativca, i Zofie gošće iz Poljske.

1. Gostojić Bojan, AK Zrenjanin 930 + 356
2. Zorić Uroš, AK Nova Pazova 733
3. Zdanjević Zofia, Poljska 155

Drugi dan SREM KUP-a nastavljen je takmičenjem HEC Eurochalenge serije a u disciplini F1H malih modela jedrilica, na koje je nastupilo 18 takmičara iz Mađarske, Češke, Rumunije i Nemačke od kojih su polovina bili juniori a među kojima i dvoje takmičara iz AK Nova Pazova. Iako opremljeni „dečijim“ modelima od stirodura i bez ikakvih izgleda za jak rezultat, pobrali su velike simpatije svih učesnika već na samom početku takmičenja kada je sedmogodišnja Viktorija pogodila jak termički stub i postigla prvi „maksimum“ u karijeri. Obzirom da model nije imao ni najprostiji mehanizam za prekid (tzv. „determu“) let koji je trajao preko 5 minuta i uspešno vraćanje modela od strane starijeg brata Đorđa su ispraćeni velikim aplauzom svih gostiju i šaljivim komentarima na račun vođe domaće ekipe i autora ovog teksta.

U mirnoj i prijateljskoj atmosferi i gotovo idealnim uslovima za letenje regularni tok takmičenja sa maksimalnim rezultatima završilo je pet takmičara. Među njima su bila i dva najbolja juniora opremljena jednostavnijim modele bez elektronike i servoa što je još jedan dokaz da uspeh u modelarstvu ne dolazi samo sa modernom tehnikom.

Nakon pauze za pripremu organizovano je finale uz fer  -plej dogovor takmičara da determa bude podešena na četiri minuta i tako je pobeda priopala Sabolču iz Mađarske a ispred najboljeg juniora Viteka iz Češke i Tomasa gosta iz Nemačke.

1. Horvat Sabolč, Mađarska 600 + 380
2. Rozler Vitek (J), Češka 600 + 376
3. Vajmer Tomas, Nemačka 600 + 311Juniori:
1. Rozler Vitek, Češka 600 + 376
2. Grigoresku Denis, Rumunija 600 + 302
3. Kerner Martin, Mađarska 520

Po želji svih učesnika među trofejima su se uz malo improvizacije našle i specijalne nagrade za „najmlađe i najbolje takmičare dana“ među kojima je najuspešniji bio mali Vilmoš iz Mađarske, čime je ovogodišnjni „SREM KUP“ završen na najlepši mogući način.

1. Pek Vilmoš, Mađarska 434
2. Grubić Viktorija, AK Nova Pazova 283
3. Grubić Đorđe, AK Nova Pazova 163

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh