I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Sport

IN MEMORIAM: Maša Ištvan

Proslavljeni as zrenjaninske i jugoslovenske mačevalačke planše rođen je u Zrenjaninu 1941.godine. Mačevanjem je počeo da se bavi veoma rano, u svojoj 11. godini,u mačevalačkom klubu Proleter iz Zrenjanina.

Masa Istvan

U blistavoj sportskoj karijeri 14 puta je osvajao pojedinačna prvenstva SFR Jugoslavije, i to 13 puta u sablji, a jednu titulu je osvojio u floretu. Jedan je od najzaslužnijih takmičara za uspehe i brojne titule MK Omladinca na ekipnim državnim prvenstvima. Bio je stalni državni reprezentativac u razdoblju od 1968. do 1973.godine.

Redovno je učestvovao na Balkanskim šampionatima, gde je u dva navrata boreći se za ekipu osvajao bronzane medalje. Dva puta je bio učesnik svetskih prvenstava, 1969. u Moskvi i 1971. u Beču. Pored toga, gotovo svake godine učestvovao je na internacionalnim turnirima u zemlji i inostranstvu.

Fordomanija

Ovog vrsnog sportistu krasilo je i to da je bio neobično fer borac, što nije prošlo nezapaženo, pa je u dva maha na značajnim takmičenjima u Istanbulu 1964. i Zagrebu 1965. godine dobijao nagrade i priznanja za fer-plej ponašanje.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Za postignute rezultate dobio je i društvena priznanja: Oktobarsku nagradu grada Zrenjanina, Spartakovu nagradu Sportskog saveza Vojvodine… Bio je član u više navrata Upravnog odbora SOFK – e Zrenjanin, Mačevalačkog saveza Jugoslavije, Mačevalačkog saveza Vojvodine i sudija saveznog razreda za sablju i floret.

Četrdeset godina je bio u skladnom braku sa svojom suprugom Matildom. Izrodili su dvoje dece, ćerku Korneliju i sina Ištvana. Bio je dobar i revnosan deda dvoje unučadi. Kako u sportu, tako i u privatnom životu bio je omiljena ličnost.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh