I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Sport

Mate Nemeš: Pauzu tokom vanrednog stanja sam proveo u najlepšem društvu

Trofejni reprezentativac Srbije i rvač Proletera, Mate Nemeš, period vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa proveo je zajedno sa porodicom. 

Foto: Mate Nemeš, privatna arhiva

Pozvali smo ga i pitali kako je ta pauza uticala na njega.

– Pauzu sam proveo u najlepšem društvu, sa ćerkicom Miom i suprugom Vivien. Postao sam otac 12. februara, u vreme Evropskog prvenstva u Rimu. Kad mi je supruga javila radosnu vest, nalazio sam se u metrou, morao sam da sednem da se ne bih srušio od sreće. Od tada, od mene nema srećnijeg. Sa Miom je najlepše, gledamo kako raste i ne odvajamo se od nje. Što se rvanja tiče, nikad nisam imao ovoliko dugu pauzu u trenažnom procesu. Dobili smo iz kluba sprave, vežbam sa bratom Viktorom, radimo na snazi i sad će da bude daleko lakše kad su dozvoljeni treninzi napolju. Nedostaje rad na strunjači, sparingovanje i jedva čekamo da krenu zajedničke reprezentativne pripreme. Sve što se radi u kućnim uslovima je improvizacija kako bi se, na neki način, odr-žala kondicija – kaže Mate Nemeš.

I Taxi Zrenjanin

Kako ste reagovali na vest o odlaganju OI za 2021. godinu?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– U situaciji kad je pandemija okupirala planetu, drugačije se nije moglo. Niko se, u ovakvim uslovima, ne bi mogao pripremiti za Igre. Zdravlje je preče i važnije od svega, a ako su odložene, nisu otkazane. Kandidatima za OI bilo je psihički teško, na pripremama u Mađarskoj, pred uvođenje vanrednog stanja, ustajali smo i odlazili na spavanje, uz pitanje, hoće li se Igre održati. Ovako je najbolje, imamo više od godinu dana za pripreme. Navikli smo na odricanja i naporan rad i moramo da budemo pozitivni.

Na Svetskom prvenstvu prošle godine u Kazahstanu izborili ste olimpijsku normu u kategoriji do 67 kilograma. Na Igre želi i aktuelni olimpijski šampion Davor Štefanek?

– Olimpijada je cilj i meni i Davoru. Obojica želimo da u Tokiju osvojimo medalju. On je najtrofejniji naš rvač, nagomilan iskustvom. Mi smo takođe i prijatelji, godinama smo zajedno u reprezentaciji. Zajedno ćemo se pripremati za Igre i neophodno je da postoji konkurencija i zdravo rivalstvo. Jedan drugome možemo mnogo da pomognemo. A, ko će biti učesnik OI, Davor ili ja, neka odluči stručni štab.

Bilo bi fantastično da na OI učestvujete zajedno sa bratom Viktorom? 

– To je naša zajednička želja i česta tema razgovora. Ne znam da su u rvanju blizanci bili učesnici Igara. Viktoru predstoje kvalifikacije, bio je spreman za evropske, marta u Budimpešti, ali su otkazane nedelju dana pre početka. Najavljene su za iduću godinu i uveren sam da će se izboriti za Tokio na prvom turniru i da mu neće trebati popravni i borbe na planetarnim kvalifikacijama u Sofiji.

Da li će do kraja godine biti rvačkih takmičenja?

– Ništa se ne zna. Teško je baviti se pretpostavkama i nagađati kada će se situacija oko epidemije smiriti i završiti. Rvanje spada u grupu najrizičnijih sportova i treba velika opreznost. Svetskog prvenstva nema, jer se ne održava u vreme OI, pa će ga, možda, organizovati krajem godine. Bez obzira na sve, moramo da treniramo i kod nas ne sme da bude pauze. Čim se bude dozvolio rad na strunjači, odmah ćemo imati zajedničke treninge.

Prvenstvo Evrope, održano februara u Rimu, bilo je prvo, verovatno i poslednje, veliko takmičenje u ovoj godini?

– Posle dugog perioda nismo osvojili medalju u grčko – rimskom stilu. Pobedio sam Turčina Ozaja, koji rve za Francusku, pa Ukrajinca Demiankova, a u četvrtfinalu izgubio od Jermena Aslaniana. Očekivao sam da ću doći do repesaža i borbe za medalju. Imali smo izuzetno naporne pripreme. U decembru prošle godine tri nedelje smo trenirali na bugarskom Belmekenu, potom 15 dana imali pripreme na Kubi sa njihovom reprezentaicjom i bilo je pakleno. Između Kube i EP nedostajao je turnir da se takmičimo. Kuba je bila dobra za one koji su bili planirani za učešće na olimpijskim kvalifikacijama. Nama je EP bilo prolazna stanica i prva provera za Igre – zaključio je Mate Nemeš, olimpijac i član zrenjaninskog Proletera.

Viktor Nemeš Foto: unitedworldwrestling.org

TRI BRONZE I VIZA ZA OI

Mate Nemeš je proglašen za najboljeg rvača u Srbiji za prošlu godinu. Osvojio je tri bronzane: na Evropskim igrama u Minsku, na SP u Nur Sultanu i na Svetskim vojničkim igrama u Vuhanu. Uz to, sa ekipom Proletera osvojio je šampionsku titulu.
– U maju prošle godine oženio sam Vivien i krenulo je srećno – nasmejao se Mate.
– Usledile su medalje sa velikih takmičenja, viza za Igre, kako se kaže, probio sam led na velikim takmičenjima. Prošlu ću pamtiti po rezultatima, ovu po rođenju ćerkice Mie, a sledeću godinu, nadam se, po uspehu na Igrama.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh