I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Sport

Jubilarne 20. „Banatske šore“ još pod znakom pitanja (VIDEO)

Retko ko u ovim krajevima nije čuo za banatske šore, staru, autentičnu igru koju su kroz vekove igrali čobani ali ne samo oni i koja se  održala do današnjih dana.

Zasluge za to ima i „Društvo za očuvanje Banatskih šora“ iz Tomaševca koje već dve decenije između ostalog organizuje i Svetsko prvenstvo u ovoj igri. Postojala je i postoji inicajtiva da se igra uvrsti u nematerijalno blago i da se registruje kao sport, a ta procedura traje još i danas.

Postoji nikad zvanično dokazana tvrdnja ali ipak simpatična anegdota po kojoj je američki bejzbol nastao nakon što je Mihajlo Pupin prilikom odlaska u Ameriku poneo loptu za šore, pa ih naučio da igraju. Po drugoj verziji  i bejzbol i šore nastale su od kriketa.  – Pošto je deo Banata, u kom se igraju šore, bio vojna krajina, ljudi su odlazeći i ratujući za Austrougarsku negde „snimili“ i naučili kriket, doneli ga u Banat, prilagodili ga nekom našem mentalitetu i pravilima i onda su nastale šore – kaže Bojan Kostreš sudija u „šorama“. Jedino sigurno i opipljivo je to što je savremenik Mihajla Pupina Uroš Predić šore ovekovečio na slikarskom platnu.

I Taxi Zrenjanin

Banatske šore danas se igraju po preciznim pravilima kojih u protokolu ima preko 40. Nekada su ih igrali čobani ili jednostavno stanovnici određenih šorova ili „kvartova“ u selu jedni protiv drugih i to bez vremenskog ograničenja, sve dok svima ne dosadi – kažu nam neki od najstarijih stanovnika Tomaševca koji se sećaju tih vremena.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Održavanje jubilarnog 20. izdanja Svetskog prvenstva za sada je još uvek pod znakom pitanja i zavisi od razvoja epidemiološke situacije u zemlji. Organizatori su najavili da će tokom narednih dana izdati zvanično saopštenje.

Pogledajte i kratak film učenika OŠ „Mladost“ iz Tomaševca o staroj igri iz ovog kraja viđenu njihovim očima.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh