I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Sport

Iz boinga u jedrilicu: Zoran Frenc na FAI Svetskom prvenstvu

S obzirom da je takmičarska sezona u sportskom vazduhoplovstvu u punom jeku, saobraćajni pilot putničkog aviona Zoran Frenc napustio je na kratko poslovne obaveze kako bi predstavljao Srbiju na 35. FAI Svetskom prvenstvu u vazduhoplovnom jedriličarstvu, koje se održava od 28. jula do 11. avgusta u Hosinu u Češkoj.

Na Svetskom prvenstvu vazduhoplovnom jedriličarstvu Zoran Frenc, sin čuvenog pilota Žive Frenca, će se takmičiti u otvorenoj klasi sa jedrilicom tipa „JS1C-21“ zajedno sa 32 takmičara iz 15 svetskih reprezentacija.

Prema programu takmičenja, 28. jula je svečano otvaranje, nakon čega od 29. jula do 11. avgusta slede takmičarski dani i vreme predviđeno za zadatke i prelete. Proglašenje pobednika je 12. avgusta. U ulozi pomoćnika Zorana Frenca, naći će se pilot Mario Hrelja.

I Taxi Zrenjanin

Trenutno je prema poretku na svetskoj rang listi, najbolje rangirana Nemačka ispred Francuske na drugom mestu i Poljske na trećem mestu. Vrh rang liste u pojedinačnoj klasifikaciji zauzima Poljak Sebastijan Kava, drugo mesto Mihael Somer iz Nemačke i treće mesto Rasel Četam iz Velike Britanije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zoran Frenc je jedan od najmlađih kapetana iz Srbije u velikim svetskim avio kompanijama. Trenutno je zaposlen u Kataru i upravlja Boingom 777 od januara ove godine, gde je bio i za komandama aviona 787. Prethodno je u avio kompaniji Indije proveo devet godina takođe kao kapetan.

Iako je sa 25 godina otišao u „svet visokog avio saobraćaja“, nije zapostavio ni sportsku karijeru i vazduhoplovno jedriličarstvo. Na domaćim terenima je bio višestruki državni prvak – od 2003. godine je šest puta osvojio zlatno na državnim prvenstvima.

Zoran Frenc je Zrenjaninac, član Aero kluba Vaja iz Beograda, koji je osnovao i vodi njegov otac, Živa Frenc. Pored njega, na Svetskom prvenstvu će nastupiti i nekadašnji član AK Zrenjanin, takođe pilot boinga, Branko Blagojević.  On je osvojio brojne medalje na državnim prvenstvima od 1991. godine – jednu zlatnu, jednu srebrnu i šest bronzanih, a sada je član Aero kluba „Mihajlo Petrović“ iz Kraljeva.

Kremanska voda
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh