I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Sport

Iz boinga u jedrilicu: Zoran Frenc na FAI Svetskom prvenstvu

S obzirom da je takmičarska sezona u sportskom vazduhoplovstvu u punom jeku, saobraćajni pilot putničkog aviona Zoran Frenc napustio je na kratko poslovne obaveze kako bi predstavljao Srbiju na 35. FAI Svetskom prvenstvu u vazduhoplovnom jedriličarstvu, koje se održava od 28. jula do 11. avgusta u Hosinu u Češkoj.

Na Svetskom prvenstvu vazduhoplovnom jedriličarstvu Zoran Frenc, sin čuvenog pilota Žive Frenca, će se takmičiti u otvorenoj klasi sa jedrilicom tipa „JS1C-21“ zajedno sa 32 takmičara iz 15 svetskih reprezentacija.

Prema programu takmičenja, 28. jula je svečano otvaranje, nakon čega od 29. jula do 11. avgusta slede takmičarski dani i vreme predviđeno za zadatke i prelete. Proglašenje pobednika je 12. avgusta. U ulozi pomoćnika Zorana Frenca, naći će se pilot Mario Hrelja.

I Taxi Zrenjanin

Trenutno je prema poretku na svetskoj rang listi, najbolje rangirana Nemačka ispred Francuske na drugom mestu i Poljske na trećem mestu. Vrh rang liste u pojedinačnoj klasifikaciji zauzima Poljak Sebastijan Kava, drugo mesto Mihael Somer iz Nemačke i treće mesto Rasel Četam iz Velike Britanije.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Zoran Frenc je jedan od najmlađih kapetana iz Srbije u velikim svetskim avio kompanijama. Trenutno je zaposlen u Kataru i upravlja Boingom 777 od januara ove godine, gde je bio i za komandama aviona 787. Prethodno je u avio kompaniji Indije proveo devet godina takođe kao kapetan.

Iako je sa 25 godina otišao u „svet visokog avio saobraćaja“, nije zapostavio ni sportsku karijeru i vazduhoplovno jedriličarstvo. Na domaćim terenima je bio višestruki državni prvak – od 2003. godine je šest puta osvojio zlatno na državnim prvenstvima.

Zoran Frenc je Zrenjaninac, član Aero kluba Vaja iz Beograda, koji je osnovao i vodi njegov otac, Živa Frenc. Pored njega, na Svetskom prvenstvu će nastupiti i nekadašnji član AK Zrenjanin, takođe pilot boinga, Branko Blagojević.  On je osvojio brojne medalje na državnim prvenstvima od 1991. godine – jednu zlatnu, jednu srebrnu i šest bronzanih, a sada je član Aero kluba „Mihajlo Petrović“ iz Kraljeva.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh