I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Sport

Ivanina olimpijska medalja za istoriju srpske atletike

Ivana Španović se vratila s Olimpijskih igara iz Rija s prvom ženskom atletskom medaljom.

ivana-spanovic-zastava-rio

Ivana Španović je juče stigla iz Rija. Sletelaje u 12,24 avionom „Er Srbije“ preko Pariza na aerodrom „Nikola Tesla“ okupiran predstavnicima sedme sile i mnogima koji su želeli da čestitaju bronzanoj skakačici udalj iz Brazila, osvajačici jedine ženske olimpijske atletske medalje za Srbiju i prve posle 60 godina posta.

Nestrpljivo su čekali da čuju šta će da kaže najbolja bela žena planete u ovoj elitnoj disciplini, najsjajnija zvezda Evrope, rekorderka Srbije na otvorenom (7,08 m) i u dvorani (7,07 m)… Svi su se okupili, pa je konferencija za novinare planirana za 13,30, počela 20 minuta ranije.

Fordomanija

– Uvek posebno shvatim šta sam uradila tek kada dođem u svoju zemlju. Ja se za nju i takmičim i u njoj živim, osećam sve što se događa s posebnom snagom – otvorila je srce najbolja srpska sportistkinja – rekla je Ivana za „Sportski zurnal“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ovoga puta bila i oči su joj se smejale, za razliku od prvih trenutaka posle takmičenja, kada je bila uplakana.

– Emocije su bile jake, prvi šok, nisam mogla da verujem da sam ostala bez zlata, za koje sam se borila i za koje sam vredela i za šta smo živeli 24 časa dnevno svih prethodnih godina i ja i moj tim. Teško mi je bilo.

U prvom planu bila je ponovo čuvena treća serija.

– Prestup je bio mali, jedva centimetar, a skok od nekih 7,22 metra, kada se odbaci taj centimetar. Nije me to omelo, imam mnogo iskustva s najvećih takmičenja. Vidi se po tome što sam u poslednje dve serije skočila najdalje – rekla je Ivana.

ivana spanovic radost

Na pitanje da li je to razlog za suze, odgovorila je:

– Nije, već to što sam znala da vredim za daleko bolji skok. Nisam neko ko je na svom bunjištu skakao sedam metara pa otišao na veliko takmičenje i očekivao uspeh. Ipak mi je ovo osma medalja uzastopno sa svetskih i evropskih prvenstava i sada olimpijskih igara. Uvek na najvećim takmičenjima postižem uspehe, što druge devojke nemaju. Od njih ne zazirem. Znala sam da vredim za veliki skok. Nisam pričala o nečem nerealnom kada sam išla u lov na zlato. Zato sam nezadovoljna.

Njen trener, Goran Obradović je objasnio:

– U deljenju karata izvukli smo ono što smo najmanje želeli. Bilo je minimum da skoči 7,08, dakle državni, pa realno 7,15, što je za srebrnu medalju, ali i 7,20, čime se osvaja zlato. Nedostajala nam je trunčica sreće. Fortuna nam je u na Prvenstvu sveta bila naklonjena, ali ne i ovoga puta.

Pri ostvarenom skoku od 7,08 metara Ivana je imala osam centimetara do plastelina – u idealnim okolnostima bio bi to skok od 7,16. Istina, Britni Ris je pri vicešampionskih 7,15 imala 10 centimetara prostora, dakle potencijalno pobedničku daljinu od 7,25. To je sport.

– Ispred Ivane su samo dve Amerikanke s dva olimpijska i sedam svetskih zlata. Do pre tri godine mnogi, od kojih su neki i ovde, nisu verovali da će Ivana ikada biti uz rame takvima. Ostvarila je nemoguću misiju, a tu nećemo stati – kaže Goran Obradović.

ivana-spanovic-skok

Nikada se ne zna zašto je nešto dobro. Možda bi sa zlatom juče stala Ivanina era. Ovako sigurno nije, jer posle evropskih zlata želi svetska i olimpijsko.

– Tokio i nije tako daleko, četiri godine brzo prođu – zaključila je Ivana…

Muški smo se borili

Žali Ivana što zbog obaveza nije mogla da pogleda borbu za medalje: Milice Mandić, vaterpolista, odbojkašica, košarkaša i košarkašica.

– Bilo je – svi za jednog, jedan za sve. Sjajan smo tim. Borili smo se muški i sigurna sam da ćemo duplirati broj odličja iz Londona – veli Ivana.

Prognozer Melajac

Fizioterapeut Dobrosav Melajac je posle SP u dvorani u Portlandu prognozirao na konferenciji za novinare da će za zlato u Riju biti potrebna daljina od 7,17 metara i pogodio u centimetar.

– jedino nisam pogodio ko će ga osvojiti. Sada prognoziram da će u Tokiju Ivana osvojiti zlato, a daljinu ne znam – rekao je Dobri za „Žurnal“.

Sledi lov na dijamante

Već sinoć u 18 časova Ivana je opet bila na treningu. Od 25. avgusta očekuju je tri vezana mitinga Dijamantske lige, na kojima će se potruditi da održi prvo mesto u apsolutnoj konkurenciji.

Na Terazijama skače 11. septembra

Već smo pisali o mitingu skakačica udalj koji će biti održan 11. septembra na Terazijama, kod hotela „Moskva“.

– To je u svrhu promocije Prvenstva Evrope ud vorani u Beogradu od 3. do 5. marta u „Kombank areni“. Biće šest takmičarki, ali su pregovori još u toku pa se imena ne znaju – rekla je Ivana.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh