I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • agencija dane
Sport

Ivana Španović sa Maldiva na prvenstvo Evrope

Ivana Španović odlazi u nedelju na pripreme na Maldive. Ostaće tamo do 7. jula i direktno odleteti u Berlin na Prvenstvo Evrope.


Već sada je jasno da će najveće letnje takmičenje kraljice sportova ove sezone dočekati s prvog mesta planetarne rang liste, koju objavljuje Svetska asocijacija atletskih federacija (IAAF). To znači da će godinu i po dana u nizu (76 nedelja) sigurno biti na tronu.

– Više puta smo pričali o tome da se boduje pet najznačajnijih plasmana i rezultata u poslednjoj godini. Nije važna samo daljina, već gde je ostvarena – podseća trener Goran Obradović.

– Po trenutnom stanju najviše poena ima s Prvenstva sveta u Londonu, gde je bila četvrta rezultatom 6,96 metara. Potom slede: zlatna medalja na Šampionatu planete u dvorani takođe sa 6,96 metara, prva u atletici za otadžbinu, pa pobeda u finalu Dijamantske lige u Briselu – 6,90, s 12 pobeda vodi u velikom karavanu, drugo mesto na mitingu Dijamantske lige u Lozani sa 6,90 i konačno pobeda u Dizeldorfu u završnici zimske Dijamantske lige – 6,77.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Pobednički ritam ne dozvoljava pauze. Pobedom na Mediteranskim igrama u Španiji ispunila je sebi želju da osvoji poslednju medalju za reprezentaciju, koju nije imala u trezoru.

Do sada je imala sve: prvenstvo Balkana, Univerzijada, prvenstvo Evrope na otvorenom i u dvorani, prvenstvo sveta pod nebom i plafonom i olimpijske igre.

Za sada, osim sa SP napolju i OI sve ostalo su zlatne. Put do odbrane poena, ostanka na prvom mestu, vodi preko glavnog grada Nemačke.

– Idemo na pripreme na Maldive, jer su one, obavljene na istom mestu posle zimskog perioda, bile izvanredne. Za nama su uspešne dve nedelje rada na maksimalnoj brzini i snazi. Sada sledi specifični rad, situacioni trening, kojim na treningu radimo ono što nas čeka u Berlinu.

Sleće Ivana 8. avgusta u glavni grad Nemačke, a već dan kasnije izlazi prvi put na zaletište.

– Između kvalifikacija i finale je, po novom, dan pauze. Dakle, 11. se bori za medalje.

Konkurencija nije nimalo naivna. Tu je Britanka Lorejn Ugen, vodeća na svetskoj listi ove sezone sa 7,05 m i Nemica Malajka Mihambo, koja, kao Ivana, ima 6,99 m u 2018.

Ivana brani zlatnu medalju iz Amsterdama i mnogo bodova. Očekuje se da će to sigurno da ostvari (rivalke su kvalitetom daleko od Ivaninih 7,24 m s EP u dvorani 2017, treća je svih vremena u tim uslovima), ali i neka slabijeg sjaja biće joj 11, što joj donosi plasman na drugo mesto svih vremena na Starom kontinentu (teško je porediti s drugim meridijanima).

Preteći će Fionu Mei (Italija), s 10 pobedničkih postolja i krenuti u lov na Hajke Dreksler (Nemačka) s 18…

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh