I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Sport

Ivan Lenđer se oprašta od plivanja na Evropskom prvenstvu u Škotskoj

Plivač Proletera i reprezentacije Srbije se trkama u štafeti 4 x 100 slobodno i individualnoj trci na 100 slobodno oprašta od plivanja na EP u Škotskoj.


Plivačka reprezentacija Srbije putuje na Evropsko prvenstvo u Glazgovu (3 – 9. avgust). Ekipu od osam članova u bazenu predvodi kapiten Ivan Lenđer. Sjajnom Zrenjanincu, koji je napunio 28 godina biće ovo poslednje takmičenje.

– Kraj. Definitivno. Posle punih 11 godina u seniorskoj konkurenciji, mislim da je dosta od mene. Vreme je za mlađi da zauzmu moje mesto – istakao je nekadašnji svetski i evropski juniorski šampion.

ŠESTO EVROPSKO PRVENSTVO

Lenđer će u Glazgovu plivati svoje šesto Evropsko prvenstvo. Debitovao je još 2008. u Ajndhovenu, a onda su se ređali Budimpešta 2010, Debrecin 2012, Berlin 2014 i London 2016. godine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

– Ko bi rekao da ih toliko imam. Najviše se sećam Debrecina kada sam bio četvrti na 100 delfin. Čavić je uzeo zlato, a meni je medalja izmakla za 14 stotinki. Da sam ponovio vreme iz polufinala bio bih treći – rekao je Lenđer, a onda nastavio – Međutim, to je sport. Boli u tom trenutku, posle se okreneš novim izazovima.

Ono što ga je držalo u plivanju u poslednjih 365 dana je definitivno štafeta 4 h 100 slobodno.

– To je bio bukvalno jedini razlog. Posle odličnog ostvarenja u na Svetskom prvenstvu Budimpešti prošle godine, kada smo bili deveti, želeo sam da vidim, koji su nam dometi na Evropskom šampionatu. Imao sam u proteklom periodu i problema sa povredom ramena i još nekih poteškoća. U jednom trenutku sam čak mislio da neće biti ništa od odlaska u Glazgov. Međutim, sve sam prevazišao i spreman sam, za nadam se dve trke, u kvalifikacijama i finalu – izjavio je popularni „Đele“.

Zlato u Taragoni: Lenđer sa trenerom Pejinovićem

POMERIĆEMO GRANICU U ODNOSU NA TARAGONU

Štafeta je na programu već prvog dana u petak. Naš tim činiće Stjepanović, Barna, Nikolić i Lenđer. Odličnu proveru imali su na Mediteranskim igrama u španskoj Taragoni, gde su osvojili zlatnu medalju.

– Promena u odnosu na Budimpšetu je što je umesto Saboa uskočio Nikolić. Nije se to odrazilo na rezultat, s obrizom da smo u Španiji bili na nivou Mađarske. Sada očekujem da svi pomalo pomerimo granicu. Tih 3:15 će biti dovoljno za finale. Posle je sve moguće. Znate da štafete često nose i diskvalifikacije. Ne mora da znači da će ona, ekipa koja na papiru ima četvoricu najboljih na kraju i da slavi.

Konkurencija će biti izuzetna. Prijavljene su čak 22 ekipe.

– Mislim da je to rekordan broj štafeta na Evropskom šampionatu. Mi smo prošle godine u Budimpešti bili četvrti među evropskim ekipama. Ispred nas su samo završili Mađari, Rusi i Italijani. Britanci tada nisu skočili, a sada će imati odličnu ekipu. Ne treba zaboraviti Francuze u kom god sastavu da dođu, Holanđane, Belgijanci se vraćaju. Biće izuzetno zanimljivo. Znam samo da ćemo mi da uradimo sve da ostvarimo što bolji rezultat i plasman.

Na EP će za Srbiju će plivati: Velimir Stjepanović (100, 200 slobodno, 4 h 100 slobodno), Čaba Silađi (50, 100 prsno), Ivan Lenđer (100 slobodno, 4 h 100 slobodno), Anja Crevar (200 delfin, 200, 400 mešovito) Uroš Nikolić (100, 4 h 100 slobodno), Vuk Čelić (800, 1500 slobodno), Andrej Barna (50, 100 slobodno, 4 h 100 slobodno), Nikola Aćin iz PK Proleter (50 slobodno, 50 i 100 leđno).

Foto: Ivan Lenđer, instagram

Krajnji cilj je da štafeta 4 x 100 slobodno ode na Olimpijske igre u Tokio.

– Ubeđen sam da će momci to uraditi, naravno bez mene – uz osmeh kaže Lenđer – Ako Sabo odluči da ozbiljno trenira, biće to opet jedna veoma ozbiljna ekipa.

Pored očekivane dve trke u štafeti, Ivan će skočiti i dan kasnije individualnu trku na 100 slobodno.

– Kada sam se spremao za štafetu, onda je bilo logično da startujem na ovoj disciplini. Nije realno da prođem u polufinale, to je jasno, jer je konkurencija veoma jaka. Nadam se da ću u poslednjoj trci oborim lični rekord, koji iznosi 49,9. To je nešto što priželjkujem.

Na prethodnim kontinentalnim šampionatima, Lenđer je redovno plivao „svoje“ discipline 50 i 100 delfin.

– Delfin je obeležio moju karijeru, ali jednostavno u poslednje dve godine mi nikako nije išlo. Pokušavao sam, trudio se, međutim, rezultati su bili loši. Zbog toga sam se i potpuno okrenuo kraulu.

Pre takmičenja u Glazgovu, Lenđer kaže da ne oseća nikakav pritisak.

– Idem da pružim maksimum. Iskusan sam, prošao sam mnogo toga. Bilo je i dobrih i loših rezultata, promašaja sa formom, povreda, ali znam da sam plivao najbolje što mogu u tom trenutku. Takav odnos imam od prvog dana, a tako će biti i u Škotskoj – rekao je Lenđer.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh